RIO BUCOVINA: „Romania deþine 60% din rezervele de apa minerala ale Europei, insa romanii cont



Bucuresti, 27 Octombrie  2011 – Rio Bucovina, companie cu capital 100% privat, pozitionata pe locul 3 ca si cota de piata, activa atat in zona imbutelierii/productiei de apa minerala naturala si bauturi racoritoare, dar si in domeniul distributiei de produse alimentare si nonalimentare din Romania, da publicitatii date de consum referitoare la piata de apa minerala naturala din Romania. Datele au fost obþinute de Rio Bucovina, pe baza analizei obiceiurilor de consum in decursul anului 2011, in orasele cu peste 50.000 de locuitori din intreaga tara.  Conform datelor Rio Bucovina, confirmate de studiile de specialitate, Romania detine aproximativ 60% din rezervele de apa ale Europei, dar exploateaza doar 20% dintre acestea. 

In ceea ce priveºte volumul pietei, in prezent, piata de apa imbuteliata din Romania atinge circa 11.300.000 de hectolitri, adica aproximativ 0,16 litri/zi/persoana. Potentialul de consum al pietei in ceea ce priveste apa imbuteliata este asadar departe de a fi atins, considera specialistii Rio Bucovina, consumul potential putand sa ajunga undeva la peste 35.000.000 de hectolitri/an.  Cu toate acestea, cresterea estimata a consumului este una moderata, de aproximativ 5% / an.

In ceea ce priveste preferintele de consum ale romanilor, conform datelor Rio Bucovina reies urmatoarele: romanii consuma in principal marci de apa minerala naturala si / sau apa de masa romanesti, peste 60% dintre consumatori sunt femei, peste 80 % dintre consumatori consuma apa plata si / sau carbogazificata ca atare si numai 17% dintre acestia combina apa carbogazificata cu bauturi alcoolice.

Dupa zonele istorice, capitala este cel mai mare consumator de apa plata (minerala naturala sau de masa), peste 60% din locuitorii capitalei consumand apa plata zilnic. In ceea ce priveste consumul pe regiuni, cel mai mult se consuma apa plata in sudul Romaniei si in Dobrogea, pe locul doi ca si consum fiind Moldova, urmata de Transilvania si Banat.  Consumul de apa imbuteliata in zonele rurale este limitat de existenta unei surse de apa alternative, cum ar fi apa de izvor sau de fantina, aflate in apropierea gospodariei.

In ceea ce priveste cantitatea cumparata, pe primul loc raman ambalajele tip pet, cu precadere cele la 2 litri, urmate la foarte mica distanta de cele la 5 litri, pentru ca, dupa cum explica Camelia Hoinarescu, Director de Marketing Rio Bucovina, “criza economica, urmata de scaderea veniturilor, i-a determinat pe romani sa se orienteze catre cantitati mai mari cu preþuri mai competitive.”

Proportia de consum apa plata / carbogazificata (minerala naturala sau de masa) a crescut in favoarea consumului de apa plata. Dupa ultimele date, consumul de apa plata este undeva la 56%, iar cel de apa carbogazificata la aproximativ 44%.

“Datele venite din piata arata ca, incepand cu 2009 – 2010, consumul de apa plata a avut un trend ascendent, in defavoarea celui de apa carbogazificata”, explica Camelia Hoinarescu, “atat datorita cresterii folosirii apei plate in pregatirea laptelui sugarului de catre mame, dar si datorita cresterii preocuparii populatiei pentru o viata sanatoasa, hidratare corespunzatoare si mentinerea unei greutati corporale optime.”

In ceea ce priveste consumul de apa minerala naturala plata Bucovina, aceasta a atras consumatori educati, cu un venit mediu spre mare, provenind in special din marile orase, precum si din cele cu peste 50.000 de locuitori,  in majoritate femei, dar si barbati preocupati de dieta si de sanatate. 

„De asemenea, datorita unui complex de proprietati caracteristice apei minerale naturale plate Bucovina, aceasta a fost certificata de IOMC (Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului) ca fiind recomandata la reconstituirea laptelui si este folosita de mame in acest scop .”, spune Directorul de Marketing Rio Bucovina. Printre aceste proprietati se numara: un continut echilibrat de minerale, cel mai mic procent de reziduu uscat (un continut mic de minerale dizolvate, lucru care se vede prin evaporare, pe vas neramanand depuneri vizibile de minerale), un PH de 7,35 (foarte apropiat de PH-ul neutru), etc.

„Pe de alta parte”, continua Camelia Hoinarescu, “am descoperit ca barbatii bautori de cafea si ceai folosesc de asemenea apa minerala naturala plata Bucovina, observand ca aceasta nu incarca filtrele si nu altereaza gustul specific al cafelei / ceaiului. Aceasta constatare vine si demonstreaza practic faptul ca apa minerala Bucovina are un continut mic de minerale dizolvate, adica un procent de reziduu uscat mic.”

In concluzie, apa minerala naturala Bucovina are un continut de minerale optim, fara elemente in exces, dar suficiente pentru a asigura mentinerea unei  concentratii corecte de electroliti in organism.

Cu o cifra de afaceri pe 2010 de 85 milioane RON si o cifra de afaceri previzionata pentru anul fiscal curent de 110 milioane RON, activa atat in zona imbutelierii / productiei de apa minerala naturala si bauturi racoritoare, dar si in domeniul distributiei de produse alimentare si nonalimentare din Romania, compania Rio Bucovina a realizat in prima jumatate a anului 2011 peste 50% din cifra de afaceri propusa pentru acest an.

///////

Despre Rio Bucovina:

In 2006 a luat fiinþa compania Rio Bucovina, cu capital 100% privat, avand ca obiect principal de activitate imbutelierea apei minerale naturale Bucovina, precum si productia bauturilor racoritoare.

Pe langa acestea, ulterior, societatea isi divesifica gama de produse in zona distributiei, incluzand la momentul actual o serie larga de bunuri alimentare si nonalimentare.

Marcile proprii comercializate de Rio-Bucovina sunt: Bucovina – apa minerala naturala plata si carbogazificata; La Vitta – apa de masa; Rio, La Vitta, Malibu, Bon Ton – bauturi racoritoare carbogazoase; Golden Horse – bautura energizanta, La Vitta – produse alimentare.  Rio Bucovina este unicul distribuitor in Romania pentru marcile Zara (paste fainoase) si Becker’s Bester (suc natural de fructe).

Rio Bucovina a implementat si certificat un sistem de management integrat: calitate – mediu – siguranþa alimentului, conform ISO 9001: 2008, ISO 14001: 2009 si ISO 22000: 2005, in parteneriat cu organismul german de certificare TUV CERT, prin TUV HESSEN.

 

rio bucovina piata apa minerala carbogazoasa studiu