Pretul performantei in accesarea fondurilor europene: faliment sau executare silita?

In esenta este vorba despre modificarea unilaterala a contractelor de finantare incheiate prin POSDRU, in sensul reducerii prefinantarii de la 30% la 10%, per total proiect, si la stabilirea obligatiei de cheltuire integrala a prefinantarii intr-un termen care nu are nici cea mai mica legatura cu graficul activitatilor din proiect sau in caz contrar de rambursare a acesteia sau a unei parti din ea. 



Aceasta decizie inseamna modificarea contractelor de finantare printr-o simpla notificare, in conditiile in care nu a fost modificata legislatia in vigoare. Practic implementatorii de proiecte sunt adusi in situatia in care desi au angajat cheltuieli, au facut contracte, au facut o planificare a lichiditatilor, prin aplicarea retroactiva a acestor masuri de returnare a unei parti a prefinantarii nu mai au la dispozitie lichiditati pentru a duce la bun sfarsit angajamentele asumate.

In plus AMPOSDRU isi incalca obligatia de a anunta din timp beneficiarii cu privire la modificari care ar putea afecta desfasurarea proiectelor (asa cum se specifica in contractele de finantare), si practic someaza ca in termen de trei zile beneficiarul de finantare sa accepte conditiile noi sau sa rezilieze contractul de finantare cu urmarile de rigoare.



Daca la nivel de beneficiar de finantare este posibil sa se ajunga in situatia de faliment sau la executarea silita pentru ca nu a avut lichiditati pentru onorarea contractelor semnate, la nivel national noua decizie va influenta ritmul de absorbtie si va duce la situatia in care multe proiecte nu vor fi finalizate. Consecintele ar putea fi necheltuirea banilor europeni, in conditiile in care Romania plateste integral taxele la UE, pierderea locurilor de munca ce au fost create prin aceste proiecte, deci cresterea somajului.



Evenimentul de la Iasi va sustine actiunile de protest intreprinse maine, 14 septembrie, incepand cu ora 10 dimineata la Bucuresti de catre Coalitia ONG pentru Fonduri Structurale, Confederatia Naționala Sindicala ”Cartel ALFA”, Blocul Național Sindical, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania FRATIA, Federatia AGROSTAR, insemnand o conferinta de presa si pichetarea sediul AMPOSDRU din Strada Scarlatescu nr. 17-19, Bucuresti.

Pentru detalii poate fi contactata Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV Romania la tel. 0740513864 sau email mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro .

posdru beneficiari prefinantare protest bucuresti