Drept la replica de la ADV Romania catre Cotidianul Buna Ziua Iasi



Prin prezentul document, Fundatia “Alaturi de Voi” Romania va solicita dreptul la replica la articolul cu titlul “Vampirii societatii”, publicat astazi, 8 aprilie 2011, in cotidianul pe care il conduceti.

Mentionam ca intreg articolul este scris cu rea credinta la adresa Fundatia “Alaturi de Voi” Romania, este denigrator si ne aduce un grav prejudiciu de imagine, iar reporterul se dovedeste necunoscator al unor notiuni de baza in ceea ce priveste functionarea organizatiilor neguvernamentale.

Facem precizarea ca organizatiile mentionate in articol, deci si Fundatia “Alaturi de Voi” Romania, sunt structuri private, neguvernamentale, apolitice, gestioneaza fonduri publice romanesti si europene si fonduri private, au un statut prin care si-au asumat un rol in societate si isi indeplinesc intocmai rolul asumat.

Orice confuzie de rol, orice atribuire gresita de activitati este numai eroarea de informare a reporterului, care a suprapus propriile perceptii, nu si cunostinte reale si corecte, o problema pe care a identificat-o si pe care a considerat ca  trebuie sa o transforme in subiect de presa.

Aspectele asupra carora dorim drept la replica sunt urmatoarele:

 

In articol, reporterul face referire la practici pe care le considera ilegale – si anume, perceperea de taxe de practica pentru studenti de catre organizatia noastra, si considera ca acestea sunt nepotrivite cu statutul de „nonprofit”.

(„se considera organizatii non-profit, dar cu toate acestea percep fonduri suplimentare prin orice mijloace gasesc la indemana. Fundatiile de binefacere, desi nu ar trebui sa incaseze nici macar un leu de pe urma celor pe care ii ajuta, au descoperit modalitatea de a stoarce fonduri tocmai de la persoanele care le solicita sprijinul.”)

Facem mentiunea ca Fundatia „Alaturi de Voi” Romania s-a infiintat pentru a lucra in beneficiul persoanelor infectate cu HIV, afectate HIV si a altor categorii de persoane cu handicap. Orice persoana din acest grup tinta primeste din partea noastra o serie de servicii care se afla in oferta noastra declarata pe site-ul www.alaturidevoi.ro la categoria servicii.

 

Oferta de practica este una in afara serviciilor pentru care avem finantare si pentru ca necesita cheltuieli (personal care sa ofere informatii  si care trebuie salarizat pe timpul respectiv, materiale de suport -care trebuie editate si multiplicate etc.) percepem o taxa celor care doresc sa faca practica la noi.

 

Nu suntem responsabili de faptul ca studentii nu au unde sa faca practica, noi neavand nici o legatura cu oferta universitatilor. Daca am merge pe logica reporterului, atunci firmele private ar fi raspunzatoare de practica studentilor din domeniul lor de activitate, institutiile publice, pe domeniul lor si asa mai departe...

 

In fapt, universitatile cand vin cu o oferta de studiu pe care studentul, prin contract, o accepta, fac oferta atat pentru studii teoretice cat si pentru practica. Ar trebui sa aiba conventii cu firme, ONG...etc, prin care sa isi asume costurile de practica pentru studenti, mai ales ca universitatile primesc la randul lor bani/student de la stat sau din taxe private. Faptul ca li se cere studentilor sa faca practica si nu au unde, este regretabil, dar trebuie discutat in relatia student-universitate, nu este problema noastra in mod special.

 

Fundatia „Alaturi de Voi” Romania ofera loc de practica gratuit voluntarilor sai si studentilor -persoane cu handicap si are dreptul ca entitate privata, sa isi gaseasca surse de venit prin care sa poata asigura cofinantarea pentru derularea proiectelor pe care a obtinut finantare si pe care le implementeaza asigurand servicii sociale tot pentru comunitate. 

Reporterul dvs. scrie : „Toate aceste fundatii sunt subventionate an de an de institutiile statului. Fie ca banii vin direct de la Guvern sau de la autoritatile locale, fundatiile respective beneficiaza de sume consistente, dar si de scutiri de taxe si impozite, tocmai in baza actelor de caritate pe care ar trebui sa le faca. Numai pe 2011, unele fundatii au si incasat sume de bani destul de mari de la Ministerul Muncii. Fundatia "Alaturi de Voi" beneficiaza de o subventie de 74.400 lei pe intreg anul in curs...etc.” 

Mentionam ca scutirile de taxe la care se face referire in articol se ofera pentru a incuraja aparitia si functionarea unor structuri private de asistenta sociala pe piata. Noi preluam o mare parte din sarcina sociala a institutiilor publice, realizam la standarde ridicate de calitate servicii sociale pe care altfel ar trebui sa le faca statul. In plus ONG-urile sunt investitori importanti pentru ca atrag fonduri externe in tara si fac cu ele servicii pentru cetatenii romani care sunt in grupul lor tinta..

 

Reporterul dvs., din reavointa sau nestiinta, manevreaza informatii care sa creeze o imagine negativa, dar nu intelege ca fundatiile de binefacere sunt una si furnizorii privati de servicii sociale sunt alta. Fiecare ban care intra in organizatia noastra este evidentiat, gestionat conform scopului pentru care a fost primit si daca interesul unui grup nu se incadreaza in acest scop, nu putem fi facuti raspunzatori.

 

De altfel, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania prezinta anual raportul de activitate, acesta este publicat si pe site-ul organizatiei si orice cetatean poate sa afle ce fonduri si cum le-am gestionat. Sigur ca nu toti cei care citesc si inteleg...

 

„Spre exemplu, Fundatia "Alaturi de Voi" se implica numai in actiuni care au ca obiectiv bolnavii de HIV/SIDA. Conform paginii de internet a fundatiei, misiunea principala este aceea de "Imbunatatire a calitatii vietii persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA din Romania", deci nici vorba de alte activitati in portofoliul fundatiei.” –scrie reporterul Buna Ziua Iasi.


Observatia e corecta...prin diverse modalitati incercam sa ne indeplinim misiunea asumata: prin consiliere in vederea prevenirii transmiterii infectiei cu HIV – incercam sa diminuam discriminarea, prin economie sociala – oferim posibilitatea formarii profesionale pentru grupul tinta si locuri de munca...etc.

 

Cei care acrediteaza astfel de organizatii non-guvernamentale nu pot, insa, sa le verifice si activitatile contabile nici macar in cazul unor sesizari. Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS), care acorda acreditarile, nu poate sa verifice decat modul prin care fundatiile cheltuie sumele primite de la Ministerul Muncii – mentioneaza reporterul.

 

Corect, si nu intelegem frustrarea reporterului...Va instiintam pe aceasta cale ca este logic sa fim controlati de orice finantator, indiferent ca este statul roman, UE, sau institutii private, doar pentru a se verifica daca fondurile alocate de finantatorul respectiv se cheltuie conform obligatiilor asumate. In rest, ca orice contribuabil roman ne supunem legislatiei, suntem la zi cu taxele si impozitele, depunem declaratii si bilanturi. In plus, cum nu au multe alte institutii, organizatia noastra este supusa auditului organizational si are suplimentar si auditor pe fiecare proiect, ceea ce face ca fiecare ban intrat in organizatie sa fie gestionat corect. Solicitam reporterului sa justifice cu dovezi  orice afirmatie contrarie, daca nu are respectivele dovezi, solicitam sa fie prezentate scuze in scris pentru insinuarile din articol.

 

Pe de alta parte, profit de ocazie sa va aduc la cunostinta postura delicata in care v-ati plasat publicand respectivul articol, deoarece Buna Ziua Iasi este o publicatie cu un lung istoric de parteneriat cu Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, ca mediatizam inca pe site-ul nostru calitatea de partener pe care v-ati asumat-o prin contract si consideram ca asocierea cu Vampirii societatii nu este un beneficiu nici pentru imaginea BZI.

 

Cu stima,

Angela Achitei, presedinte ADV Romania

vampiri ong hiv/sida adv bethany