Cum poate medicul ortodont sa ajute la dezvoltarea copilului meu?

Un zambet frumos inseamna dinti aliniati si sanatosi si, mai presus de toate, incredere in sine. Orice parinte isi doreste ca micutul sau sa aiba un astfel de zambet. Dar ce-i de facut atunci cand dintii definitivi incep sa creasca stramb? Un specialist ortodont poate rezolva problema recomandand cel mai potrivit tratament ortodontic.

Printre cele mai obisnuite probleme ortodontice ce pot fi observate la copii se numara inghesuirile dentare, spatierile, dintii proeminenti, dintii supranumerari sau problemele de crestere a maxilarelor. Acestea au cauze genetice si pot fi mostenite de la parinti, dar exista si anomalii dento-maxilare pe care copiii le dezvolta de-a lungul timpului din diferite motive, precum suptul degetului, respiratia pe gura, boli dentare, deglutitia anormala, igiena deficitara, pierderea timpurie sau intarziata a dintilor de lapte, accidente sau alimentatia incorecta. In plus, traumele si defectele din nastere pot contribui si ele la dezvoltarea unor probleme ortodontice. Indiferent de cauza sau severitatea lor la momentul respectiv, daca raman netratate, aceste probleme se pot agrava si mai mult, nu numai la nivelul cavitatii orale, ci si ale stomacului, masticatia si vorbirea fiind si ele ingreunate.

Asadar, tratamentul cu aparat dentar copii nu este recomandat numai din cauze estetice, ci si pentru asigurarea sanatatii. In plus, dintii strambi nu vor permite efectuarea corespunzatoare a igienei orale, ceea ce duce la dezvoltarea cariilor.

Totusi, care este varsta potrivita pentru a incepe tratamentul cu aparat dentar copii? Cel mai bun moment pentru instalarea aparatului dentar este intre 7 si 10 ani pentru ca in aceasta perioada dentitia este mixta (cu dinti de lapte si dinti definitivi), ceea ce inseamna ca se poate pune aparat dentar mobil, un tratament mult mai comod pentru cei mici. Cu toate ca primul control ortodontic este recomandat sa se faca inainte de aceasta varsta, pentru depistarea timpurie a anomaliilor dento-maxilare, din pacate, cei mai multi parinti decid sa isi duca copiii la control mult mai tarziu, dupa aparitia dintilor definitivi. De cele mai multe ori asta inseamna ca tratamentul va fi efectuat cu aparat dentar fix si va dura mai mult.

Aparatul dentar la copii nu este un accesoriu la moda, rolul lui in asigurarea sanatatii micutilor fiind extrem de important. Numai un medic specialist poate identifica corect o problema si poate decide cand este necesar tratamentul cu aparat dentar copii. In unele cazuri este posibil sa se astepte o anumita perioada inainte de montarea aparatului, timp in care se efectueaza vizite regulate pentru supravegherea dezvoltarii dentiei si stabilirea momentului optim de incepere a tratamentului. Alegerea momentului potrivit poate face diferenta in tratarea cu succes a fiecarei afectiuni.

Tuturor ne place sa avem o dantura frumos aliniata, iar celor mici acest lucru le va oferi o mai mare incredere in ei. Daca ai observat ca dintisorii copilului tau nu sunt aliniati asa cum trebuie, adreseaza-te unui medic ortodont si afla ce poti face pentru a remedia problema cat mai curand.