Care sunt informatiile de care ai nevoie pentru a obtine o fisa medicala pentru angajare?

Oricand trebuie sa ne angajam pe un nou post, una dintre cerintele angajatorului este prezenta la dosar a unei fise medicale. Denumita si fisa de aptitudini, fisa medicala angajare este un document care demonstreaza daca o persoana este apta, din punct de vedere fiziologic si psihologic, sa presteze activitatea respectiva.


Cu toate acestea, trebuie sa stii ca prezenta acestei fise nu este dorinta angajatorului, ci tine de legislatia in vigoare, in care este specificat ca orice companie trebuie sa ataseze la dosarul angajatului si o fisa medicala pentru angajare.


Ce este fisa medicala pentru angajare?


In conformitate cu definitia oficiala, fisa medicala pentru angajare este un document ce reprezinta dovada ca persoana care opteaza pentru un anumit post este apta, apta conditionat sau nu este apta pentru a presta munca pe postul respectiv. Va trebui sa stii si ca fisa medicala angajare poate fi emisa doar de catre o clinica autorizata sau de catre un cadru medical avizat de Medicina Muncii. De asemenea, costul integral al obtinerii acestei fise este suportat de catre angajator.


Cand este acest document obligatoriu?


Legislatia curenta prevede sanctiuni notabile aplicate persoanei angajatoare, atunci cand fisa medicala lipseste de la dosar. Conform Art 13, lit j) din Legea 319/2006 – Legea securitatii si sanatatii in munca, angajatorii au posibilitatea de a incadra doar persoane care, in urma examenului medical de specialitate, corespund conditiilor de munca. In cazul incalcarii acestei legi, una dintre masurile legale poate fi o amenda usturatoare, ce poate atinge chiar si suma de 8.000 de Lei!


Care sunt examinarile medicale ce trebuie efectuate?


Investigatiile pot varia de la caz la caz, in functie de o multitudine de factori: domeniul de activitate, factorii de risc asociati acelei activitati, precum si mediul in care se va desfasura activitatea. Dintre cele mai comune investigatii, putem aminti: examene clinice generale, examen de spirometrie (plamani), hemograma, audiograma, examen psihiatric etc.


Care sunt actele necesare pentru a obtine rapid fisa medicala pentru angajare?


Nimeni nu isi doreste sa se prezinte punctual la clinica, doar pentru a constata lipsa unui document esential. Astfel, iti prezentam actele pe care trebuie sa le ai la tine pentru obtinerea fisei medicale pentru angajare:


  • Carte de identitate;


  • Fisa de solicitare pentru examenul medical la angajare (un document tipizat, ce trebuie semnat si completat de catre persoana angajatoare);


  • Fisa de identitate a factorilor de risc profesional, completata in detaliu de catre lucratorul desemnat/SIPP si semnata atat de acesta, cat si de persoana angajatoare;


  • Adeverinta de la medicul de familie, care atesta starea generala de sanatate (in functie de caz).


De unde putem obtine o fisa medicala pentru angajare?


Pentru a obtine acest document important va trebui sa facem o programare la una din clinicile autorizate de Medicina Muncii. Prin urmare, in Bucuresti, pentru a obtine rapid o fisa medicala pentru angajare, fara a trebui sa strabati tot orasul, poti apela la clinica StandardMed, impreuna cu toate actele necesare. StandardMed dispune de tehnologie de ultima ora, avand personal calificat, cu experienta dovedita in domeniu. Consultatiile vor dura astfel foarte putin, iar faptul ca este situata in centrul Capitalei face ca aceasta clinica sa fie accesibila oricui. Vino si tu la StandardMed si obtine rapid o fisa medicala pentru angajare!

fisa medicala angajare