Cum măsori progresul atunci când înveți o limbă străină?

Învățarea unei limbi străine este adesea comparată cu un maraton. Asta pentru că necesită efort constant pe o perioadă lungă de timp. Dacă este ușor să vezi evoluția performanței tale de alergare (un simplu cronometru este suficient), măsurarea progresului în procesul de acumulare de noi informații este mai dificilă deoarece multe aspecte lingvistice nu sunt cuantificabile: îmbunătățirea pronunției, fluența orală, înțelegerea diferitelor concepte. 

Află-ți nivelul de pornire: auditul lingvistic

Dacă tocmai ai început cursurile de limba engleză, de exemplu, probabil că vei dori să știi după câteva luni dacă munca ta dă roade. Dar cum să-ți evaluezi progresul dacă nu cunoști nivelul pe care l-ai avut inițial?

Desigur, dacă ești începător, vei știi exact de unde pleci. Însă dacă ai deja o bază formată de-a lungul timpului, este util să știi exact în ce nivel te încadrezi. Poți face acest lucru prin mai multe variante (ca de exemplu teste online sau chestionare rapide), însă pentru a afla care sunt zonele pe care e necesar să te axezi (pronunție, vocabular, gramatică, etc.), este ideal să apelezi la o testare făcută de profesori calificați.

Certificări lingvistice 

Certificatele de limbă (Cambridge, TOEIC, DCL, Pipplet) sunt, de asemenea, o modalitate bună de a-ți urmări progresul.

Unele certificări îți vor arăta nivelul la care te situezi sub forma unui scor, care îți va permite să ai o idee clară asupra progresului tău. Altele oferă informații standardizate. În general, aceste certificări reprezintă o evaluare pe scara CEFR (Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi):

A0: începător absolut

A1 și A2: nivel începător până la fals începător;

B1 și B2: intermediari 

C1 și C2: avansat până la nivel de expert.

Monitorizarea vocabularului

Numărul de cuvinte cunoscute într-o limbă poate fi cuantificat cu ușurință. Pentru a face acest lucru, poți, de exemplu, să recurgi la un sistem flashcards (fișe de vocabular) în format digital.

Cum functioneazã? Destul de simplu! Notezi cuvintele pe care vrei să le înveți și traducerea lor (precum și orice informații pe care le consideri utile). Revizuiești periodic listele și verifici dacă ai asimilat noile cuvinte. 

Un bilanț al resurselor utilizate

Cursanții începători, intermediari sau avansați nu folosesc același tip de resurse educaționale.

Manualele de gramatică de bază, metodele de tip Assimil și alte tipuri de materiale sunt destinate mai mult persoanelor care sunt la începutul procesului de învățare. După ce ajungi la un nivel intermediar, poți apela la o gamă variată de resurse, cum ar fi articole de presă, podcasturi sau filme fără subtitrare. Pe măsură ce stăpânești din ce în ce mai bine o anumită limbă străină, poți găsi diverse alte materiale, cum ar fi cărțile de literatură, recenzii sau tratate tehnice. 

Convorbiri cu un vorbitor nativ

Cine să-ți evalueze mai bine progresul decât un vorbitor nativ al limbii pe care o înveți? În plus, vei avea o șansă valoroasă pentru a-ți îmbunătății pronunția și vocabularul. Poți apela la un partener lingvistic, sau chiar mai bine: un trainer profesionist. Avantajul profesorului este că, cel mai probabil, va fi mai obiectiv în ceea ce privește evaluarea nivelul tău. Ca bonus, acesta îți poate oferi sugestii de îmbunătățire și te poate sfătui cu privire la cele mai bune metode de învățare.

Vrei să știi care este nivelul tău de limba engleză? Cu peste 12 ani de colaborare cu Cambridge Assessment English și pornind la drum ca centru de pregătire pentru examene, Twinkle Star este unul dintre cele nouă centre autorizate de examinare din România care oferă posibilitatea certificării nivelului de cunoștințe de limba engleză cu recunoaștere internațională și valabilitate permanentă. 

cursuri de limba engleza cambridge