7900 de profesori romani in eTwinning – comunitatea scolilor din Europa

eTwinning inseamna, simplu, colaborare. Este un univers de experiente care unesc elevi si cadre didactice din intreaga Europa, depaşind zidurile claselor şi anuland distanţele, gratie posibilitatilor pe care le ofera tehnologia informatiei.

Departe de perspectiva unui volum imens de munca si a eforturilor adesea nerecunoscute, ca in alte cazuri, in eTwinning lucrurile se intampla usor si frumos. Asa cum trebuie. Parte componenta a Programului de invaţare pe tot parcursul vieţii - Componenta Comenius, aceasta comunitate online a scolilor din Europa aduce impreuna elevi si cadre didactice şi le ofera un spatiu simplu de folosit, sigur si flexibil pentru ca ei sa poata colabora, sa se cunoasca, sa invete unii despre ceilalti si sa creasca cetateni ai Europei.

De cand si cum eTwinning?
eTwinning a fost lansat in 2005,  in cadrul unei conferinte europene de amploare, ca un program distinct al Comisiei Europene. Intr-un timp destul de scurt, 100.000 de cadre didactice din Europa s-au inscris pe portalul etwinning.net - un numar impresionant, care a sustinut eforturile ulterioare de promovare si de crestere a comunitatii. Din 2007, eTwinning este parte a Componentei Comenius. De multe ori, insa, eTwinning a fost descoperit intamplator de profesori, in cautarile lor pe Internet, pentru a gasi recomandari sau solutii de schimbarei si de imbunatatirie a procesului educational - de la dezvoltare profesionala, inovare si optimizare a metodelor didactice pana la o mai buna relationare cu elevii si intre elevi.

Cine face parte din eTwinning?
Pentru cadrele didactice inscrise in comunitate, eTwinning inseamna OPORTUNITATE  sI DESCHIDERE in toate sensurile: perfectionare profesionala, contactul permanent cu alte culturi si, de-aici, beneficii legate de exersarea limbilor straine in contexte reale, de schimbul de experienta, valori si strategii didactice cu colegi profesori din Europa, largirea ariei de expertiza prin diversitatea domeniilor in care se deruleaza proiectele pe care le coordoneaza. in plus, inseamna recunoastere adusa eforturilor depuse si rezultatelor obţinute, sesiuni de training si comunicare constanta cu alte cadre didactice cu interese si preocupari similare. Dar, mai ales, eTwinning ne arata noi moduri de a relaţiona cu elevii, cu partenerii de proiect.

Pentru elevi, eTwinning este aventura, lucru in echipa, descoperiri si colegi din toata Europa, ocazia de a-şi dezvolta şi arata noi aptitudini, de a folosi creativ instrumentele digitale care fac parte din lumea lor de zi-cu-zi. in acest univers, profesorii le sunt prieteni si colaboratori, materiile  - aride uneori - devin jocuri si proiecte, in special datorita modului de lucru si nenumaratelor posibilitati care depasesc combinatia clasica de pix si hartie. Nu este vorba despre alt grad de dificultate pentru ca un proiect eTwinning nu este deloc o sarcina usoara, este insa o provocare in care toti elevii participa cu motivaţie si invata impreuna şi unii de la alţii. eTwinning e un altfel de scoala- şcoala 2.0.

Cum accesezi eTwinning?
in Romania, peste 7900 de cadre didactice sunt inscrise in comunitate si s-au implicat in peste 3500 de proiecte derulate in parteneriat cu profesori si elevi ai scolilor din toata Europa.
Pe eTwinning ajungi dupa cativa pasi simpli:
1. Intra in contact cu reteaua! Rasfoieste portalul ca sa afli mai multe despre proiectele si colegii inregistrati, scoala ta ar putea sa fie deja inscrisa pe platforma! Afla ce oportunitati de dezvoltare profesionala poti sa accesezi si descopera exemple de proiecte de succes sau kit-uri de activitaţi care sa te inspire. si daca mai sunt intrebari, contacteaza Centrul National din Romania. TEHNE - Centrul pentru Inovare in Educatie, in parteneriat cu Institutul de stiinte ale Educatiei, coordoneaza programul in tara noastra si iti ofera asistenta necesara.
2. Inregistreaza-te! E pasul in care te invitam sa vorbesti despre tine si experienta de cadru didactic, preferintele in dezvoltarea de proiecte - domenii de interes, experienţa, limba de lucru in care doreşti sa desfaşori proiecte etc. Daca scoala ta nu este deja inscrisa pe platforma, tot in acest pas poti crea profilul institutiei.
3. Incearca eTwinning! Exploreaza oportunitatile de parteneriat cu alte scoli din Europa, idei de potentiale proiecte si toate posibilitatile pe care le ofera in general noile tehnologii in orice experienta educationala. Comunica şi colaboreaza cu colegi din alte ţari, folosind instrumentele puse la dispoziţia cadrelor didactice, care fac ca eTwinning sa treaca dincolo de  stadiul proiectelor scolare si sa devina o adevarata comunitate virtuala.
De-aici incolo incepe aventura: proiecte create si sustinute cu succes, recunoastere la nivel naţional şi chiar european, lectii personale si profesionale si perspective mereu noi si interesante de dezvoltare.

eTwinning oficial
eTwinning este o iniţiativa a Comisiei Europene, lansata in 2005, cu scopul iniţial de a facilita parteneriatele intre instituţii de invaţamant preuniversitar din Europa. Ulterior, scopurile acţiunii s-au consolidat, platforma etwinning.net devenind o comunitate a şcolilor din Europa, reunind peste 130.000 de cadre didactice din peste 86.000 de şcoli. in Romania, acţiunea eTwinning este coordonata de Centrul pentru Inovare in Educaţie - TEHNE (www.tehne.ro), in parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (www.ise.ro)

etwinning tehne educatie platforma scoli