Se lanseaza inscrierile pentru operatori locali intr-un proiect european de dezvoltare rurala

Proiectul propune dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale si de management de proiect ale persoanelor din zonele rurale, atat prin formare profesionala cat si prin crearea unei retele de operatori locali in cinci regiuni ale tarii, care sa ofere asistenta si consultanta de specialitate pentru dezvoltarea potentialului antreprenorial de la nivel rural. Pe parcursul proiectului se va crea o retea de 31 de birouri de informare/orientare in fiecare dintre judetele regiunilor Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est si Sud-Muntenia, implicate in proiect, birouri care vor fi operate de catre 31 de operatori locali pregatiti in cadrul proiectului.

Anuntul privind prima etapa de selectie a candidatilor, precum si procedura aferenta vor fi disponibile pe site-ul beneficiarului proiectului – www.acor.ro, precum si pe site-urile partenerilor, incepand cu data de 04.05.2011. incepand cu data de 4 mai 2011 se vor primi inscrieri pentru aceste pozitii de operatori locali la adresa recrutare@comunepro.ro, completand toate formularele anexate la procedura. Candidatii trebuie sa fie someri din mediul rural, care vor beneficia de un program gratuit de formare profesionala, 31 dintre ei urmand a fi selectati pentru a fi angajati in cadrul proiectului pentru o perioada de maxim 18 luni.

„Am pornit in cautare de viitori consultanti rurali! Am pregatit pentru cei mai buni dintre ei un program complex de formare, atat in tara cat si in strainatate pe parcursul unor vizite de lucru precum si un stagiu practic in care sa-si poata valorifica noile competente si cunostinte lucrand direct cu beneficiari locali, mici intreprinzatori rurali precum si cu consultanti experimentati. Rolul operatorilor locali in cadrul proiectului este de a activa timp de maxim 18 luni in stransa colaborare cu autoritatile locale de la nivelul comunelor in vederea sustinerii dezvoltarii antreprenoriatului in spatiul rural. Prin aceasta, Asociatia Comunelor din Romania demonstreaza implicare activa in dezvoltarea durabila a mediului rural!” declara Emil DRaGHICI, presedintele ACoR.

Informatii suplimentare despre proiect pot fi obtinute de la dl. Marius GUBERNAT, manager proiect, la numarul de telefon 0724-356.428, adresa de posta electronica marius.gubernat@acor.ro.

Descrierea proiectului pe scurt

Proiectul „Stimularea ocuparii active, a dezvoltarii antreprenoriale si a economiei nonagricole durabile prin formarea si implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale” este o initiativa co-sustinuta de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Perioada de desfasurare a proiectului este de 36 de luni, incepand cu data de 1 decembrie 2010. Valoarea totala a proiectului este de 13.275.730,75 lei, din care 13.010.216,15 lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila solicitata si 265.514,6 lei contributia partenerilor. Beneficiarul proiectului este Asociatia Comunelor din Romania (www.acor.ro) si gestioneaza activitatile alaturi de cativa parteneri nationali si transnationali - Fundatia Nationala pentru Dezvoltare Comunitara (www.fndc.ro), Centrul Rural European de Studii si Cooperare (www.cresc.eu), Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (www.fdsc.ro), ABN Impresa Sociale, LERICA Italia – Agentie de Formare si Consultanta, ARIS Italia – Societate Cooperativa de Formare si Cercetare. Actiunea urmareste dezvoltarea resurselor umane din zonele rurale prin actiuni de formare si de consiliere care sa asiste forta de munca neocupata in crearea de noi intreprinderi si sprijinirea procesului de restructurare prin reducerea agriculturii de subzistenta. Prin dezvoltarea unor competente antreprenoriale se creeaza oportunitati de dezvoltare sustenabile pe termen lung, cu impact asupra sectorului tertiar si ocuparii active din mediul rural. Proiectul este implementat in parteneriat de catre organizatii pentru dezvoltare rurala si comunitara, cercetare, formare si calificare din Romania si Italia. Obiectivul final al tuturor actorilor angrenati in acest demers este de a dezvolta abilitatile antreprenoriale si de management de proiect ale persoanelor din zonele rurale, atat prin formare profesionala cat si prin crearea unei retele de facilitatori in principalele regiuni ale tarii care sa asiste direct si adaptat dezvoltarea potentialului antreprenorial de la nivel rural, oferind suport si acces la consultanta de specialitate actualilor si viitorilor mici inreprinzatori de la sate.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se regasesc: realizarea unei analize contextuale complete care sa reflecte stadiul actual al zonelor rurale de pe teritoriul tarii si nevoile de formare/ocupare in fiecare dintre acestea; instruirea si certificarea unui numar de 75 de operatori cu capacitatea necesara sa implementeze actiuni de stimulare a culturii antreprenoriale - 31 de participanti vor fi incadrati intr-un program subventionat de stagiu practic in cadrul birourilor, pregatite sa ofere asistenta antreprenoriala pe parcursul a 18 luni, 44 de persoane vor beneficia de subventii si consiliere timp de 6 luni, in accesarea retelei de angajatori sau lansarea unei afaceri pe cont propriu; instruire directa si module de consultanta in dezvoltarea unui proiect/mica intreprindere oferita persoanelor din mediul rural, in 5 regiuni principale din Romania – estimativ 5000 de beneficiari ai sesiunilor de consultanta pe parcursul a minim 1500 de ore in birourile de operare/informare; organizarea a 31 de birouri de informare/orientare la nivelul fiecarui judet din regiunile vizate care sa creeze oportunitati pentru ocuparea activa a fortei de munca si crearea de mici intreprinderi pentru dezvoltare economica in mediul rural; crearea unei retele nationale si transnationale de consultanti-experti in dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale, accesibili in cadrul birourilor de informare sau pe Internet, prin intermediul platformei dedicate de cursuri e-learning; introducerea in Romania a unor modelele de micro-intreprinderi dezvoltate in zonele rurale italiene; organizarea de vizite de lucru in Italia, pentru un numar selectat de participanti in program, coordonate de partenerii italieni din proiect, pentru transferul de modele de creare de intreprinderi mici la nivel rural. in etapa curenta de implementare se deruleaza un studiu de cercetare a nevoilor de instruire si educatie in mediul rural, in vederea identificarii potentialului de dezvoltare antreprenoriala din Romania, luand in calcul atat nivelul de pregatire al beneficiarilor – someri, mici intreprinzatori – dar si recomandarile reprezentantilor locali (autoritati, manageri de intreprinderi rurale, etc.) cat si oportunitatile existente din perspectiva resurselor si potentialului pietei locale.

Despre Asociatia Comunelor din Romania – www.acor.ro

Asociatia Comunelor din Romania, identificata prin abrevierea ACoR, este o organizatie neguvernamentala si apolitica, de utilitate publica, constituita la nivel national, avand ca membri peste 1.700 de comune, din toate judetele Romaniei. Asociatia furnizeaza servicii si implementeaza proiecte in beneficiul membrilor sai, reprezentand interesele acestora in relatia cu autoritatile administratiei publice centrale, cu institutiile Uniunii Europene, precum si in diferite retele de asociatii de autoritati locale din Europa si din lume.

acor antreprenoriat rural operatori locali someri rurali