Check-list: 5 sfaturi pentru atunci când te muți de acasă

Urmează să îți cumperi primul tău apartament sau pur și simplu îți schimbi actuala locuință? Oricum ar fi, un lucru e cert: orice mutare e o provocare. 

Nu doar că ne atașăm de locurile în care stăm inițial, însă procesul mutării e unul anevoios și birocratic de cele mai multe ori; și mai mult de atât, ne consumă extrem de multe resurse financiare și de timp. Dar ca să îți luăm o greutate de pe umeri, ți-am pregătit un check-list cu 5 sfaturi de care să ții cont atunci când te muți de acasă. 

Asigură-te că totul e legal & plătit la zi 

Indiferent dacă te vei muta în chirie sau îți cumperi propria locuință, cele mai importante aspecte de care să ții cont sunt cele de mai sus. E vital să te asiguri că tranzacția pe care o faci este una legală, dar nu uita și de o verificare „backgroundului” locuinței: asigură-te, de exemplu, că fostul proprietar a plătit la zi toate facturile, întreținere etc. 

Dacă decide că vrea să lase în casă diverse - de la un cuptor incorporabil pe gaz și până la decorațiuni - asigură-te că asta e stipulat în contract: nu vrei să te trezești cu fostul proprietar care vine după 3 luni să își ia lucrurile, nu? 

Siguranță mai presus de toate

De îndată ce finalizezi tranzacția, asigură-te că schimbi butucul de la intrare - asta este obligatoriu mai ales când cumperi un apartament. Dacă ești totuși în chirie, întreabă-l pe proprietar dacă nu e de acord să schimbi încuietoarea, pentru că așa te vei simți mai în siguranță. Nu uita: ești singura persoană care ar trebui să aibă acces în locuința ta. 

The basics: căldură, lumină, apă

Chiar înainte de a te muta trebuie să te asiguri că locuința îți asigură elementele vitale pentru a supraviețui: că are centrală termică funcțională (căreia neapărat îi vei face revizia), că are geamuri de tip termopan, aer condiționat (dacă e important pentru tine), dar și că instalațiile electrice funcționează. Nu uita - ar fi ideal ca toate aceste elemente să treacă printr-o revizie tehnică, ca tu să te asiguri că ești în siguranță. 

Nu te grăbi să decorezi

Când schimbi locuința, e firesc să fii extrem de entuziasmat - și de aceea vrei să te apuci de decorat instant. Cumperi vopsea, zeci de decorațiuni, mobilier - faci alegeri impulsive, cu alte cuvinte. 

În schimb, tratează o nouă locuință ca pe o investiție: înainte de a investi bani în produse, investește timp în decizii, fă un plan înainte să te pui pe cumpărături. Astfel, vei economisi și timp, și o amenajare care să nu îți placă în timp. 

Ocupă-te întâi de esențiale 

Un alt motiv pentru care ar trebui să ai o planificare clară a bugetului și a nevoilor tale: riști să sfârșești cu 10 perne decorative, dar fără cuptor. Sau fără un televizor Philips. Ar trebui să notezi efectiv care sunt lucrurile fără de care îți e greu să trăiești: poate frigiderul nu e funcțional (sau nu există), deci devine din start o prioritate. 

Poate salteaua este una veche, incomodă, deci cu siguranță vei avea nevoie de ceva nou și calitativ. Ocupă-te întâi de elementele esențiale pentru confortul și starea ta de bine de acasă. 

Și, în final, nu uita să personalizezi și să te bucuri de proces - încearcă să nu grăbești procesul mutării și bucură-te efectiv de ritmul cu care se desfășoară totul. Fugi de alegerile grăbite și impulsive și nu uita că tot ce cumperi pentru „acasă” e o investiție, nu o cheltuială: o investiție în starea ta de bine și în confort.