Trandafiri pomisor - Ce sa faci ca sa infloreasca abundent tot anul
Trandafirii tip pomisor sunt o componenta de nelipsit din orice gradina moderna. Mai mult de atat datorita aspectului specific si a coloritului trebuie sa ocupe un loc central in gradina noastra. Se spune ca florile in general si trandafirii in mod special au suflet si ei dau viata locurilor unde sunt plantati. Un trandafir pomisor plantat intr-un loc potrivit atrage toate privirile. Florile care se formeaza pe trunchiul inalt de 80-100 cm sunt la nivelul ochilor, usor de observat si de admirat. In zilele noastre gasim o varietate foarte bogata de culori si nuante, dar si in cea ce priveste forma, marimea si parfumul florilor. In magazinul nostru hobbyplant.ro comercializam o gama variata de trandafiri pomisor. Cu o intretinere corespunzatoare putem obtine infloriri abundente si repetate pe toata perioada de vegetatiei.
HobbyPlant - Trandafiri Pomisor
La prima vedere pare a fi o misiune dificila si greu de realizat, insa respectand o serie de reguli si tehnici putem obtine cu usirinta trandafiri pomisor cu aspect spectaculos in propria noastra gradina. pas cu pas ca trandafiri pomisor sa infloreasca abundent tot anul
Plantarea
Achizitionare plantelor: Se face din locuri autorizate, ca sa fim siguri de autenticitatea soiului si de starea de sanatate a plantelor, tratamentele fitosanitare au fost realizate in prealabil.
Alegerea locului de plantare: trandafiri pomisor prefera locurile insorite, cel putin 4-5 ore de soare de preferat dimineata, ferite de vant puternic sau curenti de aer rece, cu sol bogat in nutrienti si bine drenat.
Distanta de plantare: Plantati solitar au aspect impunator, in aliniamente distanta minima de plantare este de minim 1 m, pentru a ramane loc intre coroane si in acest fel sa nu favorizam aparitia bolilor fungice.
Perioada de plantare: Toamna din 15 octombrie - pana ingheata solul, iar primavara de la dezghetarea solului pana in 10-15 aprilie in functie de regiunea geografica. Plantarea se face in trei pasi. Primul pas consta din fasonarea radacinilor, pasul doi consta in mocirlirea radacinilor iar pasul trei plantarea propriu zisa. Plantele la ghiveci se pot planta in orice perioada a anului cu conditia ca solul sa nu fie inghetat.
Amplasarea unui tutore pentru mentinerea trunchiului in pozitie dreapta si protejarea lui de o eventuala rupere.
Intretinerea trandafirilor pomisor
Udarea trandafirilor tip pomisor este recomandat sa se faca prin sistem de irigare prin picurare. In cazul in care acesta nu exista recomandam o udare saptamanala consistenta de 30-40 l apa pe mp in defavoarea udarilor zilnice cu cantitati mici de apa. Udarea se face dimineata sau seara. Evitati udarile pe caldura mare.
Tratamentele fitosanitare se realizeaza preventiv, incepand din aprilie pe toata perioada vegetatiei la intervale de 14-21 zile. Aceste tratamente vizeaza protejarea impotriva principalelor boli si daunatori specifici speciei cum ar fi: patarea neagra a frunzelor, fainare, rugina, afide etc. Tratamentele sunt realizate cu un fungicid cu spectru larg de actiune in combinatie cu un insecticid. Dupa doua tratamente consecutive se schimba substanta activa. La pulverizare se folosesc si substante de umectare, care favorizeaza absorbtia rapida a substantelor.
Folosirea ingrasamintelor pentru stimularea cresterii vegetative si cresterii rezistentei plantelor la boli si la factorii de stres. Ingrasamintele pot fi sub forma de granule aplicate la sol si incorporate sau ingrasaminte foliare aplicate pe suprafata foliara.
Lastari salbatici: Pe trunchi, mai ales in primii ani, pot sa creasca lastari salbatici. Acestia pot fi recunoscuti usor dupa culoarea mai deschisa si marimea frunzelor. Lastarii salbatici trebuiesc indepartati in totalitate de la baza de crestere.
Taierile sunt de trei tipuri. Taierile de toamna cand tufa se taie uniform la inaltimea de 25-30 cm. Taierile de primavara, cand se indeparteaza lastarii ce nu au rezistat pe timp de iarna, prin aceste taieri se formeaza coroana tufei prin eliminarea ramurilor din interior, se intinereste tufa prin eliminarea lastarilor batrani, si reducerea lastarilor la 4-5 muguri. Taierile de vara vizeaza indepartarea lastarilor care au trecut de inflorire prin reducerea lor la 3-4 muguri.
Protejarea pe timp de iarna. Dupa taierile de toamna si odata cu scaderea temperaturilor sub -5 grade C coroana tufei trebuie protejata de frig. Coroana tufei sa acopera cu un sac de hartie sau de iuta, iar in interior se pun frunze, paie etc. Primavara musuroiul se indeparteaza. Nu se acopera cu folie, plastic sau sticla.
Aceste masuri aplicate corect si la timp ne vor ajuta sa avem trandafiri care ne incanta de fiecare data cu aspectul lor si vom simti nevoia sa petrecem tot mai mult timp in gradina printre aceste plante minunate.