Toaletari de copaci efectuate cu alpinisti utilitari

De ce este importanta toaletarea copacilor?

Crengile copacilor pot fi taiate din mai multe motive, la sfarsit obtinand un arbore mai aratos si mult mai puternic. Desi, in natura, copacii cresc foarte bine fara a fi nevoie de toaletare, aceasta operatiune de intretinere de rutina le permite sa aiba o durata de viata mai mare si sa creasca mai inalti si mai sanatosi. Inainte de a va explica cum se toaleteaza corect un copac, ar trebui sa stiti de ce este nevoie sa se efectueze astfel de operatiuni, mai ales in cadrul unui oras.

Termenul de toaletare copaci se refera la indepartarea ramurilor moarte sau bolnave astfel incat intregul copac sa creasca intr-un mod sanatos si cu o coroana aratoasa. Deschiderea coroanei prin acest proces favorizeaza intrarea luminii si al aerului in intregul copac, permitand astfel cresterea frunzelor si reducand riscul de imbolnavire al acestuia. Astfel, copacul este ajutat sa creasca mai puternic, sa reziste mai bine la furtunile de iarna si sa fie pregatit pentru procesul de infrunzire, crescand armonios.

Intretinerea peisajului urban si toaletarea copacilor sunt in stransa legatura, astfel ca prin aceste operatiuni efectuate se incurajeaza infrunzirea si modelarea copacilor, cat si controlul inaltimii acestora.

Siguranta este un alt aspect de care ar trebui sa tinem cont atunci cand dorim sa toaletam arborii si sa creeam un mediu sigur pentru orasul in care locuiti, copacii toaletari corect fiind mai puternici si mai sanatosi si nu prezinta pericol de rupere a crengilor. Crengile moarte, copacii bolnavi sau crengile slabe reprezinta un adevarat pericol pentru cetateni si proprietatile dintr-o localitate. Atunci cand luati in considerare sa apelati la o firma de toaletari copaci, trebuie sa tineti cont daca ramurile copacilor sunt mult prea aproape de iluminatul stradal, de liniile electrice sau de semnele rutiere din trafic.

In functie de locul in care locuiti este foarte important sa efectuati la timp lucrarile de toaletari de arbori, prin taierea ramurilor bolnave, inainte de anotimpurile in care predomina furtunile si vijeliile. Astfel se evita situatiile tot mai des intalnite in care ramuri sau chiar copaci deterioareaza autoturisme, case sau chiar pot afecta siguranta oamenilor.

Toaletarea copacilor reprezinta un proiect major si de aceea Spectrum Eco Construct recomanda sa lasati aceste lucrari in seama arboristilor calificati ai companiei si a profesionistilor care sunt calificati in acest domeniu. Compania noastra detine echipament si pregatire corespunzatoare astfel incat toaletarile sa se execute in conditii de siguranta sporita, evitand astfel incidentele nedorite. Atunci cand nu se mai poate interveni pentru un copac periculos si putred, se recomanda serviciul de taiere si defrisare copaci.

Cand este cel mai bun moment pentru a incepe toaletarea copacilor?

Taierea ramurilor bolnave, deteriorate sau moarte se poate face in orice moment este necesar insa majoritatea toaletarilor efective se realizeaza din toamna tarziu pana in mijlocul iernii, atunci cand arborii se afla in perioada de hibernare. Taierea in aceasta perioada incurajeaza o crestere imediata a ramurilor atunci cand vremea incepe sa se incalzeaza iar lipsa frunzelor dupa toamna va ajuta sa identificati cu usurinta ramurile care necesita indepartarea cat si formarea unei coroane cat mai aratoase si sanatoase.

Metode de toaletare a arborilor

Exista mai multe modalitati de a imbunatati atat sanatatea cat si forma coroanei unui copac. Scopul final este acela de a crea un copac care sa permita lumina si circulatia aerului sa ajunga in interior, favorizand astfel rezistenta si fermitatea copacului. Cele mai cunoscute metode de toaletare a unui copac implica coroana deoarece aceasta este esentiala pentru producerea procesului de fotosinteza, fara o coroana puternica si sanatoasa copacul slabind in timp. Astfel, se disting subtierea coroanei, ridicarea coroanei, reducerea coroanei si curatarea coroanei.

Subtierea coroanei

Metoda de subtiere a coroanei are ca scop principal reducerea densitatii totale a unui copac, fiind cea mai comuna metoda de toaletare efectuata pe copaci maturi. Asigura intrarea luminii si circulatia aerului in interior, reduce stresul copacului de la gravitatie, vant, gheata sau zapada. Aceasta metoda trebuie sa fie consecventa pe intreg arborele si sa eliminate intre 10 si 20% din ramurile copacilor.

Ridicarea coroanei

Ridicarea coroanei se refera la marginea de jos a membrelor copacului astfel incat sa favorizeze traficul, vederea sau cladirile din jur si se efectueaza treptat pe o perioada mai lunga de timp. Tineti cont de faptul ca indepartarea a prea multor crengi inferioare poate produce un arbore mai slab in timp si de aceea este necesar sa fie inlaturare in fiecare an doar cateva ramuri care au diametrul mai mic de 4 centimetri si sa asigurati un echilibrul general al copacului, in functie de tipul acestuia, ramand in continuare puternic si sanatos.

Reducerea coroanei

Reducerea coroanei reprezinta o metoda de toaletare a copacului folosita in moz uzual la copaci mai batrani sau maturi, ajutand la consolidarea acestora si la incurajarea cresterii ramurilor noi. Aceasta metoda este o alternativa mai blanda la subtierea coroanei.

Curatarea coroanei

Curatarea coroanei reprezinta metoda de indepartare a ramurilor moarte, bolnave si rupte si poate fi efectuata in orice moment al anului, fiind inclus de regula in metodele de subtiere, ridicare sau reducere a coroanei. Aceasta metoda asigura consolidarea arborelui in general si previne deteriorarea viitoare a copaculut cat si a proprietatilor din jur, in general siguranta.

 Date companie:

Spectrum Eco Construct SRL

Arie acoperita pentru lucrari: Bucuresti, Ilfov si imprejurimi +50km.

Telefon: 0722 604 893 / 0745 458 713

toaletari copaci alpinisti utilitari defrisari copaci metode toaletare arbori