Proiectul “Economia Bazata pe Cunoastere”– “Best Practice Certificate”in cadrul Premiilor European P

Certificarea proiectului EBC ca “Best Practice”a venit in urma a trei etape de evaluare derulate pana in prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultand o lista scurta de 58 de nominalizati dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de tari participante la editia din acest an. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria “Smart Public Service in a Cold Economic Climate”– Servicii publice inteligente intr-un context economic dificil. Dinstinctia de buna practica oferita in acest an recompenseaza si certifica rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC pana in prezent.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 15 Noiembrie 2011 la Maastricht, NL. Aflate la cea de-a treia editie, Premiile EPSA reprezinta o excelenta oportunitate prin care se dovedesc aprecierea si efortul depus in cadrul unor proiecte institutionale in fata unui public european. Viziunea Institutului European de Administratie Publica este aceea de a crea o arena in care institutiile publice europene pot excela si pot deveni un exemplu de buna practica pentru intreaga lume.

Semnificatia accesului la cunoastere in contextul economic actual din Romania a devenit critica pentru dezvoltarea economica locala si nationala inteligenta bazata pe IT&C. Criza economica a avut efecte puternice asupra administratiilor locale, care au fost nevoite sa isi diminueze activitatea si sa gaseasca o modalitate de a o traversa.

 “Criza economico-financiara care a inceput in 2008 a schimbat dramatic peisajul economic al UE, inclusiv al Romaniei. In acest context, echipa Unitatii de Management a Proiectului, impreuna cu autoritatile locale, regionale si nationale, au pregatit cadre strategice de imbunatatire a situatiei economice din comunitatile EBC prin atragerea de fonduri structurale nerambursabile. Scopul nostru este acela de a converge spre replicarea unor abordari de dimensiuni europene, urmand indemnul Comisiei Europene de a coordona fondurile structurale la nivel local si regional”. (Diana Voicu, Director Unitatea de Management a Proiectului)

Acest sprijin semnificativ a crescut competentele si increderea edililor locali in capacitatea lor de a concepe proiecte creative si cat mai adaptate nevoilor comunitatii locale. Misiunea proiectului EBC din ultimul an s-a concentrat pe:

·         atragerea de fonduri structurale si grant-uri;

·         dezvoltarea de parteneriate public-private in comunitatile incluse in proiect;

·         dezvoltarea de planuri de sustenabilitate a celor 255 de retele electronice.

Parteneriatele public-private si colaborarile cu alte institutii regionale si locale reprezinta pentru comunitatile EBC un cadru benefic pentru atragerea de fonduri, oferindu-le o excelenta ocazie de a raspunde nevoilor locale prin consolidarea unor astfel de colaborari.

Accesul la cunoastere si informatie digitala pentru cei 1.8 milioane de locuitori beneficiari este asistata in implementare de UMP pana la inceputul anului 2013. In acest context, 229 de comunitati s-au angajat in conceperea si implementarea unor planuri de sustenabilitate, bazate pe patru directii de dezvoltare:

·         formare profesionala si ocuparea fortei de munca;

·         informare turistica la nivel local;

·         sprijinirea administratiei locale si a intreprinzatorilor in accesarea de fonduri;

·         eficientizarea si modernizarea serviciilor adresate APL-urilor, prin IT&C.

Prin implementarea celor patru actiuni, se urmareste atingerea pilonilor Agendei Digitale definite in strategia Europa 2020, care are in vedere o piata digitala unica, accesul rapid si ultra rapid la Internet, cercetare si inovare prin IT&C si cresterea gradului de alfabetizare digitala.

 

 

 

 

www.ecomunitate.ro







Economia bazata pe Cunoastere este un proiect strategic de pionierat pentru societatea cunoasterii din Romania, conceput si derulat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Cu un buget de 69,4 mil USD, proiectul se adreseaza spatiului rural si mic urban (cu mai putin de 30.000 locuitori) si se desfasoara in parteneriat cu primariile, scolile si bibliotecile din 255 de comune si orase mici unde nu exista acces la informatie digitala si, deci, nici competente de a o folosi si exploata.

 

Prin acces la internet de mare viteza si computere aflate la dispozitia publicului larg, tehnica de calcul si telecomunicatii de productie recenta, dar si personal instruit si calificat, misiunea proiectului este de a veni in sprijinul populatiei din aceste localitati (peste 8% din populatia Romaniei) pentru a le imbunatati calitatea vietii intr-o era in care cunoasterea si accesul la informatie digitala au devenit o rutina. In acest sens, localnicii sunt instruiti in utilizarea calculatorul, ce informatii pot accesa si cum sa foloseasca inteligent Internetul pentru a obtine fonduri si finantari, penru a demara o afacere sau pentru a si-o dezvolta.

 

 

economie EPSA premii