Parodontoza se tratează? Cum?

În mod normal, o cavitate bucală sănătoasă este colonizată de sute de specii de bacterii, majoritatea inofensive și chiar benefice sănătății orale. Cu toate acestea, printre ele se strecoară și alte bacterii, numite bacterii parodontale, care au potențial patogen fiind oportuniste. Cu alte cuvinte, își pot manifesta efectul dăunător doar în anumite circumstanțe, cum ar fi schimbarea pH-ului bucal, surplusul de nutrimente și igiena precară.

Atunci când sistemul imunitar al organismului este slăbit sau în alte circumstanțe specifice, aceste bacterii pot deveni dăunătoare. De asemenea, când este favorizată înmulțirea lor prin consumul anumitor alimente și periajul necorespunzător, bacteriile parodontopatogene se acumulează în exces și, în urma eliberării produșilor de metabolism, provoacă inflamarea gingiilor.

Ce este parodontoza?

Parodontoza reprezintă o afecțiune ale cărei manifestări se traduc prin pierderea integrității funcționale a structurilor care consolidează, fixează și susțin dinții la nivelul osului. În cele din urmă, netratată, parodontoza reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii dinților, efect care are urmări drastice.

Din aceste motive, chiar de la primele semne, este necesară instaurarea unui tratament parodontoza, pentru a evita din timp consecințele ulterioare dezastruoase. Fără tratament, parodontoza se agravează foarte rapid, placa bacteriană devenind dură, urmând depunerile de tartru care, de altfel, nu se pot îndepărta prin periaj clasic.

Cum se tratează parodontoza?

Tratamentul este specific, în funcție de stadiul bolii. În primă instanță, este necesară eliminarea factorilor etiologici, care au dus la apariția și dezvoltarea parodontozei, adică a plăcii bacteriene patogene și a tartrului. Astfel, se aplică procedeul unui periaj profesional și detartraj, pacientul fiind nevoit să urmeze o igienă orală strictă în viața de zi cu zi.

În cazul în care parodontoza a ajuns într-un stadiu mult mai avansat, poate fi nevoie ca medicul dentist să îndepărteze, chirurgical, rădăcina dintelui. În ziua de astăzi, pentru această intervenție se utilizează laser, intervenția având invazivitate minimală și fiind extrem de eficientă. Laserul are și efect bactericid, fungicid și diminuează răspunsul inflamator.

Atunci când parodontoza este severă, aceasta poate compromite integritatea structurală a multe părți importante din țesutul gingival și din osos. În situația în care dinții nu mai pot fi restaurați după stabilizarea parodontozei, este posibil să fie nevoie de tratament complex, cum ar fi cel cu implanturi dentare, care se dovedește a avea eficacitate maximă.

După ce s-a instaurat tratamentul și rezultatele nu întârzie să apară, este absolut vital ca pacientul să elimine din rutina zilnică anumite alimente care favorizează recolonizarea bacteriană patogenă și, de asemenea, să adopte o igienă orală serioasă, în vederea evitării reapariției parodontozei.

Chiar dacă parodontoza reprezintă una dintre cele mai întâlnite cauze ale pierderii dinților, aceasta este ușor de prevenit atunci când se adoptă o alimentație echilibrată, igienă orală serioasă. De asemenea, sunt recomandate vizite periodice la medicul stomatolog, și nu doar atunci când primele simptome încep să fie vizibile.

Prevenția unei afecțiuni este mult mai ușoară decât tratarea acesteia, indiferent de stadiul evolutiv în care se află. Sănătatea ar trebui să primeze în orice situație. Din aceste motive, nu ezita să apelezi la un specialist în momentul în care acuzi dureri gingivale, ale dinților și inflamații localizate la nivel gingival.

 



implanturi dentare tratament parodontoza