Cum te ajuta certificatul energetic si auditul energetic?

Viata noastra este parca din ce in ce mai ingropata in acte birocratice, aprobari, documente, certificate, facturi, chitante si alte astfel de lucruri, care pentru multi par cu totul inutile. Exista o multime de documente care ajuta la o fluidizare a actiunilor umane, cum ar fi vanzarea si cumpararea si care ofera informatii extrem de utile. Printre acestea se numara si certificatul energetic sau auditul energetic.



Ce sunt cele doua documente?



Atat certificatul energetic, cat si auditul energetic sunt documente care atesta eficienta energetica a unei cladiri. Diferenta dintre ele este faptul ca auditul energetic ofera si solutii pentru problemele descoperite, in timp ce un certificat energetic ofera doar informatii. Ambele documente sunt realizate de catre auditori energetici autorizati si sunt necesare sau chiar obligatorii.



Cand este folosit certificatul energetic?



Un certificat energetic trebuie sa fie realizat ori de cate ori urmeaza sa aiba loc o vanzare sau o inchiriere de imobil. Aceste este obligatoriu prin lege si trebuie sa fie facut de catre un auditor autorizat. Din fericire, Pretul unui astfel de certificat energetic nu este unul mare, fiind calculat in functie de suprafata imobilului certificat. De regula, preturile se incadreaza intre 0.5 si 5 euro / metru patrat. Diferenta uriasa este data de suprafata. O cladire cu o suprafata foarte mare va beneficia de reduceri din partea auditorului. Odata realizat, certificatul energetic este valabil timp de 10 ani.



Utilitatea certificatului este una foarte mare:





 Ii ofera vanzatorului o idee despre pretul pe care trebuie sa il perceapa pentru casa pe care o vinde;

Ii ofera cumparatorului informatii utile despre confortul pe care il ofera respectiva casa;

Descopera toate problemele existente, in asa fel incat sa poata fi rezolvate cu usurinta.





Cand este folosit un audit energetic?



De regula, auditul energetic este folosit in momentul in care o cladire urmeaza sa fie anvelopata si sa i se  rezolve problemele energetice. Un astfel de audit este reprezentat de o multitudine de actiuni care duc la descoperirea tuturor problemelor pe care le are o cladire si la cautarea celor mai eficiente solutii pentru a le rezolva. 



Cat de utila este masura de a transforam certifciatul energetic intr-unul obligatoriu?



Masura este, cel putin teoretic, una excelenta , in conditiile in care evita anumite neintelegeri intre cumparator si vanzator si reuseste sa contureze mult mai bine orice tranzactie. Este adevarat ca reprezinta o taxa in plus, insa aceasta taxa poate sa elimine o parte din cheltuielile ulterioare.