Ce tip de parchet sa iti montezi acasa? Laminat masiv sau stratificat? Avantaje si dezavantaje.

Atunci cand vine vorba de pardoseli, parchetul reuseste intodeauna sa ne incante prin aspectul sau deosebit. Avand in vedere tehnologiile moderne de productie, gasim in piata trei tipuri de parchet : parchet laminat, parchet stratificat sau masiv cu avantajele si dezavantajele lor.

Parchetul laminat este o solutie aparuta la inceputul anilor ‘90 pe piata romaneasca si ofera a gama larga de tonuri si texturi. Putem gasi nuante de la pin nordic pana la esente exotice precum wenge sau mahon.

Acest tip de parchet este compus din: - stratul de uzura care de obicei este din melamina printata, cu trei clase de rezistenta la trafic : rezidential, commercial  si trafic comercial intens. Aceste clase difera in functie de destinatia spatiului unde va fi montat. Stratul suport al acestui tip de parchet este in general din MDF tratat contra umezelii, nu permite deformarea in plan orizontal si reduce zgomotul cu pana la 50%.

Ca avantaje putem observa un pret scazut, un sitem click cu  montare usoara, usor de intretinut cu substante conventionale de curatat. In ceea priveste dezavantajele, acest tip de parchet este ca o reproducere fotografica a unei fibre lemnoase perfecte in care desenul fibrelor se repeta creand o imagine fara defecte, nefireasca pentru un ochi avizat.

Parchetul stratificat este un parchet natural format din trei straturi de lemn dispute “in cruce” care convinge prin calitate si estetica naturala bine conturata. Compus din diferite esente el are in compozitie urmatoarele : stratul superior de aprox 3-4 mm dintr-o esenta nobila, protejat cu straturi de lac poliacrilic ecologic cu rezistenta UV, umiditate 6%, stratul mijlociu din lemn de rasinoase ce formeaza sistemul antideformare cu umiditate de 8% si stratul inferior compus tot din lemn de rasinoase pentru stabilitate dimensionala. Parchetul stratificat asigura un bun transfer termic, de aceea poate fi montat pe suprafete incalzite termic.

Prin inalta calitate a finisajului putem spune ca parchetul stratificat se apropie de varianta optima. Ca avantaje putem observa materialul natural, intretinerea usoara, montaj usor, curat si rapid, imbinarea perfecta a placilor si nu in ultimul rand faptul ca in timp poate fi slefuit si relacuit de mai multe ori. Ca dezavantaje putem observa ca acest tip de parchet are un pret putin mai ridicat fata de parchetul laminat este un parchet mai sensibil la suprafata decat laminatul.

Parchetul masiv este solutia clasica de acoperire a pardoselilor care ofera prin aspect si posibilitati de montare cea mai variata gama de modele si ornamente. Deoarece este din lemn suporta orice tratament specific si anume: slefuire, lacuire, baituire si vopsire. Datorita faptului ca poate fi gasit in diferite dimensiuni, esente si finisaje, (nefinisat, lacuit uleiat sau vopsit), el raspunde celor mai pretentioase stiluri de amenajare a locuintelor. Parchetul masiv confera eleganta oricarui spatiu si adduce un plus mare de valoare locuintelor unde este motat.

Ca avantaje putem observa faptul ca este un produs natural cu o varietate larga de esente, stejar, frasin, nuc, cires, artar, salcam, iroko, wenge, merbau, teak, etc. Are texture variate, care ofera eleganta si prestanta prin marea diversitate a compozitiilor posibile. Dintre toate tipurile de parchet,  acesta se pare ca prezinta cele mai multe dezavantaje prin montaj, fiind necesare echipe profesioniste. Are pretul cel mai ridicat fata de celelalte tipuri de parchet, are  sensibilitate la umezeala si lumina, necesita o atentie sporita la intretinere, iar avand in vedere ca este un material viu,  lucreaza in timp. Parchetul din lemn masiv este o solutie rafinata si deosebita care are un loc bine asigurat pe piata oferind clientilor satisfactia unui produs natural.

Toate cele trei tipuri de parchet ofera confort prin suprafatele lor calde. De regula parchetul se foloseste mai mult pentru living-uri si dormitoare insa regasim in piata si sunt si sortimente special tratate pentru baie si bucatarie.

parchet parchet laminat Parchet stratificat