Ce sunt boilerele solare

Sistemele de încălzire solară a apei sunt un mod eficient şi ecologic de a încălzi apa folosind energia soarelui. Acestea utilizează panouri solare, numite colectoare, montate pe acoperişul unui imobil sau pe o structuă specială, pentru a încălzi apa. Căldura rezultată din razele soarelui este absorbită de către colectoare şi utilizată pentru a încălzi apa care este apoi stocată într-un rezervor de apă caldă.

Care sunt principalele tipuri de încălzire solară a apei?

Există două tipuri principale de sisteme de încălzire solară a apei și anume sisteme active şi sisteme pasive. Sistemele active folosesc pompe pentru a circula apa prin colectoare şi în rezervorul de apă caldă  în timp ce sistemele pasive se bazează pe gravitație şi fluxul natural al apei pentru a circula apa in cadrul lor.

Sistemele active de încălzire solară a apei sunt mai eficiente şi pot fi utilizate în climat mai rece dar necesită şi mai multă întreţinere şi sunt de asemenea și mai scumpe la instalare. Sistemele pasive pe de altă parte sunt mai ieftine şi necesită mai puţină întreţinere însă nu sunt la fel de eficiente şi sunt mai indicate pentru climat mai cald.

Atât sistemele active cât şi cele pasive de încălzire solară a apei pot oferi economii semnificative la costurile de încălzire a apei calde şi pot, de asemenea, reduce amprenta de carbon a unui imobil prin reducerea cantității de combustibil fosil utilizat pentru încălzirea apei.

Mod de utilizare

Sistemele de încălzire solară a apei pot fi utilizate atât pentru clădiri rezidențiale cât și comerciale și pot fi integrate cu sistemele existente de apă caldă. În unele cazuri, sistemul de încălzire solară a apei poate furniza tot necesarul de apă caldă al unui imobil, în timp ce în alte cazuri poate furniza doar o parte din necesar, restul fiind furnizat de un sistem convențional de încălzire a apei.

Un astfel de sistem este format din mai multe componente, de la colector si acumulator pana la coilerul solar si diverse sisteme de control.

Boilerele solare sunt componente importante ale sistemelor de încălzire solară a apei. Acestea sunt utilizate pentru a stoca apa caldă produsă de colectoarele solare. Un boiler solar poate fi conectat la sistemul de încălzire centrală al unei clădiri, astfel încât apa caldă produsă de colectorul solar să poată fi utilizată pentru a alimenta caloriferele sau pentru a alimenta sistemul de încălzire a apei calde menajere.

Boilerele solare pot fi de diferite tipuri, cum ar fi cu acumulare sau cu schimbător de căldură. Boilerele cu acumulare au un rezervor intern pentru a stoca apa caldă, în timp ce boilerele cu schimbător de căldură au un schimbător de căldură care transferă căldura din apa din colectoarele solare în apa din rețeaua de încălzire centrală sau în rezervorul de apă caldă menajeră.

Eficientizarea costurilor

Boilerele solare sunt de asemenea, un mod eficient de a economisi bani pe factura de energie, deoarece utilizarea energiei solare pentru a încălzi apa poate reduce sau chiar elimina nevoia de a utiliza energie electrică sau combustibil fosil pentru încălzirea apei, un aspect de altfel oferit de întreg sistemul solar.

Prețul unui astfel de sistem poate părea unul destul de mare. Cu toate acestea, la un preț de aproximativ 3000 de lei, obținem un sistem cu un rezervor de aproape 200L, un volum suficient pentru o familie clasică, formată din două sau trei persoane. Iar vestea buna este  o astfel de investiție poate fi recuperata în decursul a doi sau trei ani, în funcție de grija pe care o avem de sistem precum și de eficiența acestuia.

Este indicat însă  ascultăm de sfaturile experților iar în sezonul rece de iarnă,  ne limităm la utilizarea acestor sisteme care, desi sunt bine izolate, pot întâmpina probleme în încălzirea apei iar pe timp de noapte, când temperaturile sunt și mai scăzute, apa poate îngheță în instalație, se poate dilata și se poate ajunge la fisurarea conductelor sau afectarea anumitor elemente.

boiler solar boiler