Asociatia Pro Mama-Surogat sustine cuplurile infertile



Potrivit initiatoarei, femeile sau cuplurile infertile ar putea apela legal la o mama-purtatoare prin incheierea, la notariat, a unui contract eliberat in baza unui certificat judiciar de incuviintare a surogatului, dat de instanta. Potrivit propunerii, acordul convenit se va face doar cu titlu gratuit, contractele comerciale fiind interzise. Casa de avocatura Coltuc este alaturi de cuplurile care au probleme de fertilitate si doresc sa apeleze la mamele-surogat.

Prin intermediul Asociatiei, femeile care doresc sa apeleze la aceasta mamele-surogat vor primi informatii referitoare la solutiile pe care alte state din lume le-au gasit pentru aceasta problema delicata, solutii care ar putea fi adoptate si in Romania, precum si informatii legislative din Romania care sa clarifice anumite aspect ale acestei probleme in speranta ca astfel pot lua decizia in cunostinta de cauza.

In plus, cuplurile care vor intra in aceasta asociatie isi pot impartasi propriile experiente - fie ca acestea sunt marturii venite din partea cuplului care are probleme de fertilitate, fie ca sunt marturii ale mamelor care au ales sa fie surogat pentru astfel de cupluri.

“Momentan, aceasta solutie este una ilegala, dar practicata la scara larga in Romania. Legalizarea acestei practici in forma pe care o propune proiectul de lege inaintat nu garanteaza respectarea acesteia, existand posibilitatea ca mama-surogat sa refuze sa mai acorde copilul cuplului, insa acest lucru ar putea fi evitat printr-o propunere legislativa cat mai completa. Exista tari in lume care au reglementat aceasta situatie de cativa ani buni, asadar precedentul odata creat propunerea legislative ar trebui sa fie cat mai completa”, afirma av. Coltuc Marius.

Asociatia “Pro Mama-Surogat” poate fi regasita pe Facebook, iar cei care doresc sa semneze petitia o pot face pe site-ul petitieonline.ro.

Fondata in anul 2005, dupa o indelungata experienta in domeniu, Casa de Avocatura Coltuc a incercat si reusit sa se integreze pe deplin in piata juridica din Romania, oferind clientilor sai servicii profesionale prompte si eficiente. Departamente: recuperari creante, litigii, consultanta, registrul comertului, marketing si relatii cu clientii.

Pentru detalii:

Av. Coltuc Marius

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro/blog

asociatia pro mama-surogat coltuc fertilitate mama infertilitate lege petitie mihaela sandru