Ai probleme cu dinții? Afla de aici cele mai importante detalii despre implantul dentar si măseaua de minte

Tratamentele stomatologice simple implică restabilirea funcției și morfologiei la nivelul coroanei anatomice a dintelui, atunci când structura dintelui nu a fost afectată prea mult. Atunci când este afectată și rădăcina dintelui, fapt care poate genera un spațiu edentat, se poate opta pentru tratamente mai complexe precum un implant dentar pentru a restabili dintele lipsă. 

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este o rădăcina artificială realizată din diferite materiale dentare, precum titan sau zirconiu, iar principalul rol al acestuia este acela de a susține viitoarea lucrare protetică. Prin urmare, implantul dentar reprezintă rădăcina artificială a dintelui care urmează să fie realizat pentru a înlocui spațiul edentat. 

Când este necesar un implant dentar?

Implantul dentar este necesar în situațiile în care un pacient prezintă zone de edentație parțială sau totală, iar spațiile lipsa nu pot fi restaurate cu ajutorul unor dispozitive corono-radiculare sau punți dentare. 

Care sunt etapele tratamentului cu implant dentar?

Există o serie de etape foarte importante în urmă cărora se poate ajunge cu ușurință la rezultatul dorit de către pacient, și anume:

  • Consultația în cabinetul stomatologic - medicul va constata dacă pacientul poate urma acest tip de tratament, iar în caz afirmativ va fi necesară efectuarea unor analize și radiografii dentare;

  • Interpretarea rezultatelor de către medicul stomatolog - pe baza acestor rezultate, medicul va hotărî continuarea sau încetarea acestui tip de tratament;

  • Anestezierea, pregătirea gingiei și grefa de os și introducerea propriu-zisă a implantului dentar - în general, toate aceste proceduri au loc sub anestezie locală;

  • Îndepărtarea firelor de sutură - la 7-8 zile postoperatoriu, urmând apoi un interval de 3-9 luni, timp în care celulele osoase se atașează la suprafața implantului;

  • Atașarea bontului de vindecare după 6 luni;

  • Îngrijirea postoperatorie - aceasta presupune o igienă dentară strictă, detartraj și periaj profesional, precum și vizite periodice la medicul implantolog;

  • Realizarea lucrării protetice pentru implant - tehnicianul dentar va realiza lucrarea protetica conform specificațiilor medicului stomatolog.

Ce este măseaua de minte?

După cum apare și denumirea profesională, măseaua de minte este cel de-al treilea molar care erupe de regulă între vârstă de 17-25 de ani. În majoritatea cazurilor, molarul de minte erupe pe toate cele 4 hemiarcade, însă există cazuri de pacienți care au doar două sau trei masele de minte. 

Care este rolul molarului de minte?

Fiind localizat cel mai distal pe fiecare hemiarcada, molarul 3 nu are foarte multe atribuții, neparticipând în cursul masticației la triturarea alimentelor. Acest proces este realizat de către molarul 1 și molarul 2, iar la momentul actual unii medici consideră că măseaua de minte nu are niciun rol funcțional. 

Când este nevoie de extracția molarului de minte?

În mod normal, extracția molarului de minte nu este obligatorie și depinde foarte mult de cazul fiecărui pacient. De exemplu, atunci când nu există suficient spațiu de erupție sau acest proces este împiedicat de gingie sau os, măseaua de minte ar trebui extrasă. Atunci când măseaua de minte erupe incorect, această poate perturbă ocluzia, funcția masticatorie sau poate cauza ingramadiri la nivelul arcadelor dentare. Din acest motiv, este indicat că fiecare pacient să viziteze periodic medicul stomatolog pentru a afla dacă trebuie efectuată extracția molarului de minte sau nu.