Ustensilele si accesoriile din bucatarie, ajutoarele noastre de nadejde

 

Bucataria este locul din casa in care petrecem o mare parte din timp si pana de curand se parea ca este destinat cu predilectie femeilor. Vremurile insa au mai evoluat si barbatii vin puternic din urma in privinta aceasta, sfera preocuparilor masculine incluzand mai nou si pasiunea pentru bucatarit. Poate parea surprinzator, dar in cadrul unui studiu recent care a pus la punct un clasament cu cele mai potrivite si cele mai nepotrivite cadouri pentru femei si barbati, pe locul doi in topul dorintelor se afla ustensilele de bucatarie. O explicatie ar putea consta in faptul ca in ultima perioada, datorita lui Jamie Oliver si altor bucatari faimosi, gatitul a devenit o moda printre reprezentantii sexului tare.

Oricum ar fi, atat femeile cat si barbatii care bucataresc au nevoie de tot felul de ustensile si accesorii care sa le usureze eforturile si sa-i ajute in demersul de a pregati bucate cat mai gustoase pentru intreaga familie. Dar pe ce criterii ar trebui alese aceste ajutoare atat de pretioase in bucatarie? Pretul este unul din criteriile de baza in aceasta alegere si din pacate, de multe ori este cel care are ultimul cuvant, uneori chiar in detrimentul calitatii.

La fel de valabile sunt si criteriile mai putin practice, influentate mai mult de simtul estetic. Astfel, uneori ne lasam atrasi de culori, de contrastul intre culorile ustensilelor de bucatarie sau chiar de stralucirea materialelor din care sunt confectionate. Totusi, calitatea trebuie sa ramana criteriul determinanat in algerea uneltelor si accesoriilor pentru bucataria noastra, care trebuie alese cu inteligenta, pentru ca numai astfel ne pot deveni adevarate prietene si ajutoare. Alegerea lor judicioasa poate transforma orice bucatarie intr-o bucatarie fermecata, nu din basme, ci din viata reala si aceasta nu este doar o gluma. Asa ca, daca iti doresti sa ai o bucatarie echipata cu ceva mai mult decat niste culori dragute si niste contraste energizante, trebuie sa fii foarte atenta atunci cand iti procuri ustensilele atat de necesare.

In primul rand, indiferent ca achizitionezi un set de cutite, oale, tigai sau doar cutii pentru depozitare, trebuie sa tii cont de materialul din care sunt fabricate. Cuprul este cel mai scump, dar si cel mai bun conductor de caldura. O caldura imprastiata uniform si constant asigura un gatit mai rapid, deci si o coacere uniforma. Se gasesc si oale si tigai din inox, care este un conductor bun, iar combinat cu aluminiu este si mai bun. Dar, in acest caz, problema este imprastierea neuniforma a caldurii si concentrarea ei doar in unele puncte, fapt care care poate compromite uneori mancarea. O tigaie care distribuie uniform caldura va raspunde la fel de repede si scaderii de temperatura, asa ca permite un control mai bun asupra intensitatii temperaturii.

In afara de pret, problema vaselor din cupru este reactivitatea. Ce inseamna acest lucru de fapt? Cuprul, aluminiul si in unele cazuri, fierul, sunt metale reactive si inseamna ca ele se vor combina chimic cu unele substante acide din alimente si isi vor modifica in timp culoarea, dar si culoarea si gustul alimentelor. Managerul site-ului de specialitate www.bucataria-fermecata.ro va sfatuieste cum sa rezolvati aceasta dilema: “Calea de mijloc in cazul ustensilelor si accesoriilor de bucatarie o reprezinta otelul inoxidabil sau inoxul. Ofera o rata medie de incalzire si conducere a caldurii, este rezistent, usor de curatat si nereactiv”. Asa ca nu ramane decat sa va spunem spor la cumpataruri, daca v-ati hotarat ca doriti sa va achizitionati niste ajutoare in bucatarie pentru aceste sarbatori.

ustensile bucatarie accesorii bucatarie seturi de oale tigai seturi de tacamuri