Seminar regional pe tema incluziunii sociale a fostilor detinuti

In data de 21 iunie 2012, in Tulcea a avut loc seminarul regional cu tema „Incluziunea sociala si pe piata muncii a fostilor detinuti”, organizat in cadrul proiectului „Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate”, proiect co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Evenimentul a adunat peste 100 de participanti reprezentand organizatiile partenere in implementarea proiectului, autoritati specializate in domeniul incluziunii sociale, autoritati publice locale, sectorul privat, reprezentanti si personal din penitenciare, ONG-uri, asociatii de servicii sociale etc.

Seminarul regional a fost organizat cu scopul de a incuraja dialogul intre partenerii din cadrul proiectului si partile interesate, in vederea identificarii celor mai bune solutii de reintegrare pe piata muncii a fostilor detinuti. Seminarul regional a inclus dezbateri si discutii cu privire la urmatoarele subiecte principale: Importanta incluziunii fostilor detinuti pe piata muncii – modalitati si beneficii de angajare a fostilor detinuti; Mentalitati colective si perceptii negative – obstacole in calea reintegrarii in societate a fostilor detinuti; Prevenirea si reducerea fenomenului de violenta si detentie in randul minorilor si tinerilor.

In cadrul seminarului, paricipantii au avut oportunitatea de a face schimba de informatii, experiente si modele de bune practici privind reintegrarea sociala a fostilor detinuti, in vederea implementarii unor masuri eficiente de incluziune sociala a acestui grup vulnerabil, considerate urgente pentru reducerea fenomenului de recidiva si infractionalitate in Romania.

Totodata, cu ocazia evenimentului a fost lansat spot-ul TV realizat in cadrul campaniei de informare si constientizare a acestei problematici (http://www.youtube.com/watch?v=VsOTlTdBZkU&feature=plcp) si “Studiul privind  infiintarea unui mecanism integrat inter-institutional in vederea reintegrării fostilor detinuti in societate", elaborat de doi experti internationali.

Concluziile si mesajele principale din cadrul seminarului au vizat incurajarea institutiilor publice si private, dar si a societatii in general, de a se alatura demersurilor si eforturilor sistemului penitenciar si serviciului de probatiune in reintegrarea fostilor detinuti pe piata muncii si in comunitatile in care revin dupa  ispasirea pedepselor.

Acest prim seminar face parte dintr-o serie de opt seminarii regionale de promovare a obiectivelor si povestilor de succes din cadrul proiectului. Urmatorul seminar va avea loc in Cluj - Septembrie 2012.

Potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor, se estimeaza faptul ca intre 60% si 80% dintre detinutii din Romania sunt recidivisti. Totodata, incepand cu anul 2009, numarul persoanelor privatde libertate a crescut considerabil.

Pornind de la acest semnal de alarma, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, in parteneriat cu Administratia Nationala a Penitenciarelor, Centrul Regional de Formare Pofesionala a Adultilor Calarasi, Universitatea de Vest Timisoara si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative au implementat proiectul “Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate”.

Proiectul a demarat în aprilie 2011 si se va încheia la sfarsitul anului 2013.

seminar reintegrare incluziune sociala detinuti proiect