Proiectul Virtu@l Volunteer



Asociatia « Tinerii Secolului XXI » implementeaza in perioada 1 Ianuarie 2011 -31 Ianuarie 2012 proiectul « Virtu@l Volunteer », o initiativa finantata de Agentia Executiva pentru Audiovizual si Cultura, actiunea 4.5 a programului Tineret in Actiune.

Tema centrala a proiectului o constituie voluntariatul virtual (voluntariatul virtual se refera la activitatile de voluntariat indeplinite, in totalitate sau partial, prin intermediul Internetului folosindu-se de accesul la computerul de acasa, de la munca sau public de obicei venind in ajutorul unei organizatii organizatie ( non- profit, ONG, societate civila, etc) cu o misiune/scop bine stabilita).

Scopul proiectului: sa creeze o cultura a voluntariatului virtual in tarile partenere prin constientizarea organizatiilor locale de tineret cu privire la utilizarea oportunitatilor oferite de voluntariatul virtual in promovarea participarii tinerilor si a activismului social.

Obiectivele proiectului:

-sa constientizeze la nivel local si European cu privire la beneficiile voluntariatului virtual atat pentru organizatiile societatii civile cat si pentru tineri ;

-sa inzestreze organizatiile de tineret locale cu acele cunostinte si capacitati care sa le permita derularea propriilor programme de voluntariat virtual;

-sa organizeze un curs de formare pentru 30 de lucratori de tineret timp de 5 zile care sa le dezvolte capacitatile de initiere si coordonare a programelor de voluntariat virtual;

-sa creeze o comunitate virtuala de oportunitati de voluntariat pentru tineri si organizatii de tineret;

Metodologie:

Bazat pe metode ale educatiei non-formale si ale invatarii experientiale, conceptul de proiect a fost realizat intr-un mod care sa permita participarea activa si schimbul de idei si experiente intre participanti. Invatarea informala si non-formala permite tinerilor sa dobandeasca competente esentiale si sa contribuie la dezvoltarea lor personala, incluziunea sociala si cetatenia activa, deci sa le sporeasca sansele de a isi gasi un viitor loc de munca. Activitatile de invatare in domeniul proiectelor de tineret furnizeaza o insemnata valoare adaugata dezvoltarii economiei si societatii civile in general.




Activitati planificate a se derula:

Proiectul va debuta cu activitati de cercetare la nivel local in scopul identificarii exemplelor de bune practica in domeniul voluntariatului virtual care pot fi utilizate ca si starting point in implementarea activitatilor viitoare. Totodata o analiza de nevoi in randul organizatiilor locale de tineret se va derula pentru a verifica disponibilitatea acestora de a se implica in activitatile proiectului, precum si de a identifica nevoile acestora legate de miscarea de voluntariat.

 Dezvoltarea paginii web a proiectului. Pagina web va include informatii despre proiect si despre activitatile planificate, descrierea organizatiilor partenere precum si informatii relevante legate de domeniul voluntariatului virtual. Va fi o pagina dinamica care le va permite organizatiilor de tineret interesate sa se inregistreze si sa posteze cereri de virtuali voluntari pentru programele care le deruleaza. Deasemenea tinerii interesati sa activeze ca voluntari (virtuali sau nu) in diverse activitati ale organizatiilor societatii civile pot cauta informatii legate de domeniile de interes care le vizeaza sau se vor putea inregistra la randul lor asteptand sa fie contactati de organizatiile interesate. Portalul web va contine o sectiune speciala dedicata oportunitatilor de formare, o platforma e-learning mai precis, unde membrii organizatiilor de tineret si nu numai pot invata la distanta cum se manageriaza si implementeaza programme de voluntariat virtual.

 Curs de formare: recrutarea, coordonarea si mentinerea relatiei cu voluntarii virtuali.

Cursul de formare va fi organizat in Romania pentru o perioada de 6 zile si va furniza o oportunitate lucratorilor de tineret spre a-si dezvolta capacitatile personale in coordonarea programelor de voluntariat virtual pentru organizatiile in care activeaza.

Dezvoltarea de materiale promotionale pentru prmovarea proiectului si a voluntariatului virtual va fi o preocupare de maxima importanta. Vor fi realizate pliante informationale, brosuri, postere, vor fi imprimate tricouri, sepci, pixuri, insigne, etc care vor fi distribuite tinerilor, organizatiilor de tineret, factorilor de decizie, mass-mediei, etc. Deasemenea, planuim sa realizam o curriculade curs de formare care poate fi folosita de organizatiile locale in instruirea membrilor lor pentru dezvoltarea de programme de voluntariat virtual.

Deasemenea, printre activitatile planificate este inclusa si realizarea unui manual despre voluntariatul virtual care sa includa informatii relevante despre acest subiect.

Seminar European: online campaigning and NGO`s branding. Pe parcursul a 5 zile, tinerii participanti reprezentanti ai organizatiilor de tineret partenere sa isi dezvolte cunostintele referitoare la « online campaigning ».

Ateliere de lucru la nivel local for fi organizate de fiecare organizatie partnera in scopul popularizarii voluntariatului virtual in randul organizatiilor locale de tineret si furnizarii informatiilor necesare care sa le permita acestora sa initieze asemenea programe. Vor fi distribuite materiale promotionale si informative, iar organizatiile interesate vor fi sprijinite in mod activ sa implementeze programe de voluntariat virtual care sa recruteze voluntari pentru activitatile pea care le deruleaza.

Campanie de promovare la nivel european menita a atrage atentia si a promova activismul tinerilor si participarea lor activa in viata comunitatii. Partenerii de proiect vor organiza in comun o campanie de promovare care va dura o saptamna. Activitatea va include o serie de evenimente organizate in paralel in toate tarile participante la program (seminarii, mese rotunde, campanii stradale, evenimente culturale, etc).

 Intalnire de evaluare. La finalul proiectului, o intalnire de evaluare va fi realizata.

 

 Proiectul este implementat de Asociatia « Tinerii Secolului XXI » din Dr. Tr. Severin, Romania in parteneriat cu : CEIPES – Centro Internazionale per la Promozione del Educazione e lo Sviluppo din Palermo- Italia, Euro-Net din Potenza- Italia, System& Generation din Ankara- Turcia, Hellenic Association of Informatics din Atena-Grecia si Ecomission 21st Century din Lovech-Bulgaria.

Virtu@l Volunteer voluntariat on-line proiect de tineret