Putem rasfata bebelusii?

Adesea rasfatul si toleranta in exces manifestate de parinti pentru copii, atrage comportamente si atitudini inadecvate ale acestora fata de persoane, actiuni sau obiecte. Rasfatul este insa permis, daca se manifesta in doze mici si in contexte specifice, care sa nu atraga dupa sine devieri comportamentale. Putem da ca exemple de rasfat acceptat pentru adulti: consumarea unei cesti de cafea acasa sau la serviciu; participarea ocazionala la “o bere” intre prieteni; achizitionarea unui obiect vestimentar, un parfum, un obiect de valoare pe care cineva si-l doreste de mult timp si are ocazia sa-l achizitioneze.



            Rasfatul fata de copiii de peste 3 ani trebuie manifestat doar in doze ponderate, astfel incat sa ii motiveze comportamental. Pentru copiii de pana in 3 ani situatia este putin diferita, deoarece acestia nu au un nivel de intelegere astfel incat sa poata face distinctia dintre bine si rau in cele mai multe cazuri; au nevoi pe care si le manifesta zgomotos; nu au capacitatea de a-si amana anumite nevoi si cerinte, adesea ilare pentru un adult. De aceea, copiii mici si bebelusii pot fi rasfatati in anumite moduri.



Una dintre variantele cele mai bune de a rasfata un bebelus este sa-i oferiti un obiect care sa fie perceput ca loc de joaca, de odihna sau de somn. Un asemenea obiect poate fi un leagan in care sa-si petreaca mult timp si care sa-i asigure atat diversitate in jocuri, cat si confort. Daca doriti sa va rasfatati bebelusii cu un leagan special creat pentru ei, va sugeram cateva modele comercializate si pe piata din tara noastra, in magazine sau on line. Va sugeram cateva variante de asemenea leagane ce pot fi amplasate cu succes atat in interiorul locuintei, cat si in exterior. “Leaganul portabil Flutter Dot” se caracterizeaza prin suportul metalic stabil, dotat cu picioruse de cauciuc antiderapante, ce suporta greutati de 9 kg. Scaunelul in care este asezat bebelusul are spatar reglabil in doua pozitii care sa permita odihna acestuia intins sau asezarea in sezut. Tehnologia incorporata permite alegerea unei viteze de leganare dintre cele 6 posibile. Sezutul generos este capitonat, accesorizat cu centura de siguranta cu prindere in 5 puncte, astfel incat sa asigure confort si sa nu stanjeneasca miscarile, iar bara superioara rabatabila poate fi suport pentru agatarea unor jucarii. Functionarea se realizeaza prin conectare la priza, utilizarea unor baterii, dar poate fi impins si cu mana de catre adult.



Un alt model se leagan adecvat copiilor cu varste intre 0-1,5 ani este „Leaganul portabil Bright Starts Playful Pals” cu dominanta coloristica verde deschis, adecvat baieteilor. Prin comparatie cu cel mentionat anterior, acesta suporta o greutate de 11 kg, si poate fi utilizat cu succes in curti, pe terase sau alte spatii exterioare, dar si in interior. Functioneaza non-stop in conditiile conectarii la priza, sau cu patru baterii tip 1,5 V avand o durata de functionare in aceste conditii de 1,5ore.