Prima cercetare cantitativa a programului "Scoala Altfel"



In perioada 8 – 11 aprilie 2012, dezvoltatorul celor mai importante comunitati online dedicate cadrelor didactice si parintilor, INTUITEXT, a realizat prima cercetare cantitativa, in randurile membrilor sai, ale carei concluzii ofera o buna imagine de ansamblu asupra programului “Scoala Altfel”. Esantionul a fost de 1273 de cadre didactice si 1013 parinti, la nivel national.

Cercetarea realizata de INTUITEXT arata ca atat cadrele didactice cat si parintii s-au implicat in diverse moduri  in implementarea acestui program. 

Cadrele didactice au iesit din zona de predare exclusiva la clasa, iar parintii au avut pentru prima data, la nivel national, posibilitatea de a se implica activ, ambele categorii avand ca obiectiv crearea de beneficii educative pentru copiii / elevii lor.

Iata si cateva date relevante:



 81% dintre cadrele didactice isi doresc sa-i vada pe parinti implicandu-se mai des in activitati asemanatoare programului “Scoala Altfel”

 45 % dintre cadrele didactice au lucrat impreuna cu parintii la elaborarea si aprobarea planului de actiuni.

 40% dintre parinti au contribuit financiar in cadrul acestui program.

 33% dintre parinti si-au insotit copiii la locul de desfasurare al activitatilor

88% dintre cadrele didactice intervievate apreciaza ca elevii lor au fost entuziasmati de programul “Scoala Altfel”.



Top 3 la categoria tipuri de activitati, atat in mediul urban cat si in mediul rural, arata astfel: 



activitati culturale (urban: 82%, rural: 81%)

activitati de educatie ecologica si de protectie a mediului (urban: 69%, rural: 76%)

activitati sportive (urban: 67%, rural: 75%)



 

Printre cele mai putin desfasurate activitati se numara cele de educatie pentru cetatenie democratica, dar si cele de prevenire si stingere a incendiilor sau educatia pentru reactii corecte in situatii de urgenta.

70% dintre cei chestionati apreciaza programul ca fiind benefic. Asadar un procent foarte bun pentru primul sau an de implementare, care arata un potential de dezvoltare ridicat in contextul implicarii mai mari, pentru a-i putea adauga valoare de la an la an.

Dintre aspectele care pot fi imbuntatite, cele mai frecvent mentionate sunt: organizarea si aglomeratia, dezinteresul cadrelor didactice si al copiilor, lipsa mijloacelor financiare ale parintilor etc.

Extremele la capitolul “cat au cheltuit parintii” arata ca:



25% dintre parintii din mediul urban si 41% dintre parintii din mediul rural nu au cheltuit nici un leu in saptamana “Scoala Altfel” 



in timp ce:



6% dintre parintii din mediul urban si 1% dintre parintii din mediul rural au cheltuit peste 100 lei pentru activitatile din aceasta “Saptamana Altfel”



In concluzie, programul “Scoala Altfel” a fost un bun prilej de implicare pentru parinti, de mai buna cunoastere a elevilor de catre cadrele didactice si de valorificare a abilitatilor de catre elevi.

Atat parintii cat si cadrele didactice participante la acest studiu au propus si solutii de genul: 



organizarii unei Zile Altfel, o data pe luna.

implicarii mai puternice a autoritatilor in programul “Saptamana Altfel”

planul de activitati sa fie elaborat impreuna de elevi, cadre didactice si parinti



 

Didactic.ro este cea mai mare comunitate a cadrelor didactice din Romania, o adevarata cancelarie nationala virtuala. Pe baza instrumentelor, a resurselor si a serviciilor puse la dispozitia lor de catre INTUITEXT, comunitatea s-a dezvoltat pe principiul schimbului permanent de experienta, iar continutul sau este in cea mai mare parte generat de utilizatori. Peste jumatate din cadrele didactice din Romania sunt inregistrate cu conturi de utilizatori in aceasta comunitate si acceseaza, in medie, de 2 ori pe zi reursele sale in procesul de predare sau in cel de pregatire al orelor. In cifre, putem vorbi de o medie lunara de 1 milion de vizitatori unici pe http://www.didactic.ro .

Important de stiut este si faptul ca parintii cu adevarat implicati si interesati de educatia copiilor lor acceseaza adeseori “Didactic.ro”.

Lor, insa, le este adresata o alta comunitate in cadrul careia pot gasi informatii utile, pot sa-si impartaseasca experientele sau problemele si, mai ales, pot intra in contact direct cu profesorii diriginti sau invatatorii copiilor lor in cadrul sectiunii “Grupuri” si pot face sedinte si consultatii virtuale. “SuntParinte.ro” este aceasta comunitate si de bucura de  un interes din ce in ce mai mare.

Va invitam sa parcurgeti informatiile acestei cercetari pe http://www.didactic.ro si pe http://www.suntparinte.ro si sa dezbatem impreuna acest subiect. Impreuna putem contribui la schimbarea si modernizarea educatiei in Romania, pe fundamente solide si prin implicare activa.

INTUITEXT va pune la dispozitie comunitatile sale online: http://www.didactic.ro; http://www.suntparinte.ro, http://www.viitoriolimpici.ro, http://www.olimpiade.ro, http://www.admitereliceu.ro, http://www.gazetamatematica.net, http://www.krpkr.ro, precum si magazinul propriu de CD-uri educationale: http://www.intuitext.ro

 

 

INTUITEXT Scoala Altfel cercetare cantitativa SuntParinte.ro Didactic.ro