Peste 240 de persoane de etnie romã și persoane cu dizabilitãți calificate prin proiectul ”Și noi avem dreptul la muncã!”

București, 14 mai 2015 –Peste 240 de persoane de etnie romã și persoane cu dizabilitãți au obținut certificãri de calificare în diferite meserii și alte peste 800 au participat la diferite cursuri în cadrul proiectului ”Și noi avem dreptul la muncã!”. Datele au fost comunicate în cadrul conferinței ”Visurile nu pot fi oprite - Povești cu oameni care au crezut în ei înșiși” – un eveniment de prezentare a rezultatelor parțiale ale proiectului.



”Certificatele de calificare pe care le-au primit beneficiarii noștri sunt valabile la nivel european și sunt aliniate acestor standarde. Avem meserii din zona construcțiilor, meserii din zona industriei ușoare, turism, din zona serviciilor sociale, și unele dintre ele rãspund și nevoilor de lucru ale persoanelor cu dizabilitãți care ar dori sã lucreze la domiciliu. În cele 14 luni de proiect am înființat și douã centre de incluziune socialã la Ploiești și Turda și grupuri de sprijin pentru persoane vulnerabile la Curtea de Argeș, Bihor și Turda”, spune Daniela Vișoianu, managerul proiectului POSDRU ”Și noi avem dreptul la muncã!”.



În cadrul conferinței a fost prezentat filmul motivațional ”Visurile nu pot fi oprite - Povești cu oameni care au crezut în ei înșiși”, conținând o serie de interviuri cu oameni care au depãșit barierele discriminãrii în viața personalã și profesionalã, și care au dovedit cã dizabilitatea sau etnia nu i-au împiedicat sã obținã un loc de muncã sau o viațã împlinitã.






Proiectul a implicat și activitãți cu reprezentanți ai ong-urilor, ai autoritãților publice și elevi pentru sensibilizarea fațã de prejudecãțile și discriminarea cu care se confruntã persoanele de etnie romã și persoanele cu dizabilitãți. Potrivit cercetãrii calitative realizate în cadrul proiectului persoanele aparținând celor douã grupuri vulnerabile se confruntã adesea cu situații de discriminare, mai ales pe piața muncii, dar și în alte contexte sociale.



Proiectului ”Și noi avem dreptul la muncã!” este implementat de FORUM GROUP, în parteneriat cu CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Eduteco și Agenția de Consultanțã și Afaceri Românã, și este cofinanțat prin programul POSDRU. Se desfãșoarã în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015, în regiunile Bucureºti-Ilfov, Sud-Muntenia și Nord-Vest. 

Proiect European Persoane cu dizabilitati Dreptul la munca Certificate de calificare Povesti cu oameni