Periimplatita, o afecțiune ce pune în pericol succesul implantului dentar

Periimplantita este o afecțiune care apare la pacienții care au suferit proceduri de implant dentar. Aceasta începe ca o bacterie care se formează în gingia din jurul implantului. În multe privințe, periimplatita este similară cu boala gingivală, în sensul că provoacă daune gingiilor și dinților din jurul acestuia. Asta nu înseamnă că dacă ai trecut printr-o procedură de inserare a unui implant dentar, vei face periimplantită. În schimb, dacă ai urmat un tratament pentru parodontoza în trecut, ar trebui să știi că ai șanse mai mari să faci periimplantită.

Această afecțiuni poate fi evitată și ușor de tratat dacă este depistată rapid. În stadiile incipiente ale periimplantitei, simptomele sunt relativ ușoare. Cu cât infecția rămâne netratată mai mult timp, însă, cu atât mai grave vor deveni efectele secundare. În cele din urmă, se pot pierde implanturile dentare și se poate deteriora structura osoasă. Este esențial să ai alături în tot acest timp un medic experimentat și atent la detalii care să se ocupe de procedurile de implant dentar de la început până la sfârșit. 

Cum începe periimplantita?

Sursele principale ale periimplantitei sunt:

  • Sistemul imunitar compromis: Pacienții afectați de o boală care slăbește întregul organism prezintă un risc mai mare de periimplantită. Spre exemplu, dacă suferi de diabet sau o altă boală cronică, ar fi bine să discuți cu medicul dentist despre implanturile dentare. 

  • Îngrijire dentară insuficientă: Periimplantita este cauzată în principal de bacteriile și particulele de alimente care se acumulează treptat în jurul implanturilor dentare și a liniilor gingivale. Este necesară o îngrijire dentară atentă și consecventă pentru a minimiza și elimina agenții patogeni dăunători, care se găsesc în placa bacteriană și în tartru. Ca și în cazul majorității celorlalte afecțiuni dentare, periimplantita poate fi agravată de fumat, alcool și consumul de droguri. 

  • Obiceiuri involuntare: Obiceiuri precum scrâșnitul dinților în somn, poziționarea defectuoasă a dinților atunci când maxilarul este închis, roaderea unghiilor și altele.

La ce trebuie să fii atent după inserarea implantului dentar?

Dacă știi la ce să fii atenți și programezi o consultație imediat ce observi oricare dintre aceste simptome, îți vei îmbunătăți semnificativ șansele de a te recupera și de a-ți menține starea de bine. Iată la ce simptome trebuie să fii atent după inserarea unui implant dentar:

  • Înroșirea, umflarea și durerea țesutului gingival din jurul implanturilor

  • Retragerea liniei gingivale - "Buzunarul" de gingie în care a fost plasat implantul se mărește și se adâncește

  • Expunerea sau vizibilitatea firelor implantului

  • Slăbirea implantului

  • Scurgere de puroi din interiorul gingiilor din jurul implantului – acest simptom nu este întotdeauna vizibil, de cele mai multe ori vei simți un gust neplăcut

  • Durere la nivelul maxilarului - deteriorarea osoasă este de obicei nevăzută, dar dureroasă

  • Sângerare - apare atunci când gingiile sunt infectate

  • Noduli limfatici umflați sau sensibili în jurul gâtului sau al axilelor.

Cele mai multe cazuri severe de periimplantită necesită îndepărtarea implantului și aplicarea unei grefe osoase pentru a înlocui osul afectat. Dacă observi simptomele de mai sus din timp, periimplantita este descoperită într-un stadiu incipient, iar succesul implantului dentar nu este pus în pericol.