Obtinerea permisului auto categoria B se face la varste tot mai apropiate de majorat

 



Varsta medie de obtinere a pemisului de conducere categoria B a scazut in mod constant in ultimii 10-15 ani. Daca pana nu demult, majoritatea detinatorilor de permis de conducere pentru amatori faceau scoala de soferi numai in cazul in care doreau sa isi cumpere o masina, cerintele societatii moderne au schimbat total acest lucru. Dezvoltarea internetului a facut ca si cartile ce contineau chestionare auto categoria B dupa care se invata, sa fie inlocuite usor usor pana la momentul actual de teste DRPCIV online.



Ce factori au determinat aceste schimbari



Functionarea societatii moderne a dus indirect la scaderea varstei la care cei mai multi tineri isi obtin permisul de conducere. Cele mai multe job-uri, atat ale companiilor mari, cat si ale firmelor mici cu cativa angajati, prevad in cerintele de angajare detinerea permisului de conducere categoria B.



Un alt factor care influenteaza scaderea mediei de varsta la care se obtine permis de conducere pentru amatori este pretul acceptabil al autoturismelor second hand ce se gasesc pe piata de profil din Romania.



Cum este perceputa aceasta schimbare



Cu siguranta scaderea varstei medii de obtinere a permisului de conducere categoria B este benefica din foarte multe puncte de vedere, dar totusi, exista pareri contra, care sustin ca varsta minima la care sa se poata obtine permis de conducere sa fie marita. Acestia argumenteaza prin faptul ca cele mai multe accidente sunt facute din vina soferilor neexperimentati.



Teribilismul si lipsa de constientizare a consecintelor unui accident din partea tinerilor este principalul argument al celor ce sustin marirea varstei minime la care sa se poata obtine permis de conducere, dar pe de alta parte, psihologii sustin ca o educatie rutiera adecvata si masuri restrictive pentru soferii incepatori (viteza maxima mai mica decat cea legala pe sectorul respectiv de drum, sofatul in afara localitatilor sub supraveherea unui sofer cu experienta sau chiar impunerea unei capacitati cilindrice maxime a motorului) sunt mai indicate fata de cresterea limitei de varsta. Crescand limita de varsta se pot reduce sansele unora de a-si gasi un post mai bine platit tocmai datorita faptului ca nu au permis de conducere.



Cu toate acestea, obtinerea permisului de conducere in Romania se face mult mai greu fata de alte tari din Uniunea Europeana. Examenul fiind unul mai dur, este necesara o pregatire temeinica, completarea de chestionare auto categoria B fiind cea mai simpla metoda de aprofundare a cunostintelor necesare in timpul examenului oficial.



Tehnologia moderna a schimbat si metoda de sustinere a examenului teoretic, acesta sustinandu-se la momentul actual in format electronic si constand in completarea unui chestionar din setul de teste DRPCIV sub supravegherea organelor legale abilitate.