Cum sa montam lanturile de zapada

Asa cum stim toti, in perioada de iarna, cand carosabilul este acoperit cu zapada avem obligatia de a circula cu masina dotata cu pneuri de iarna sau cu lanturi de zapada la bord. In majoritatea cazurilor este bine sa circulam cu cauciucuri de iarna, dar uneori este bine sa avem si lanturi de zapada.



Nu are importanta daca lanturile sunt de metal sau din plastic, important este sa satisfaca cerintele impuse de normele UNI. De obicei, pentru a fi certificate ca fiind “la norma”, ele trebuie sa treaca niste probe de rezistenta: la tractiune, de uzura, coroziune, aderenta la carosabil si comportamentul pe strada, in general. Pentru a fi siguri, puteti controla daca pe ambalaj este prezent certificatul de omologare UNI.



Dar a avea la bord lanturile pentru zapada nu este suficient. Va trebui sa stim si sa le montam. Inainte de toate, lanturile se monteaza pe roti numai in cazul in care carosabilul este acoperit de zapada, polei, sau pentru a iesi din situatii speciale (urcusuri inzapezite, acumulari de zapada, sau imposibilitatea de a porni numai cu cauciucurile de iarna).



Daca sunteti pe drum, opriti-va pe partea laterala a carosabilului, imbracati vesta reflectorizanta si o pereche de manusi. Aduceti-va aminte ca lanturile se monteaza pe rotile motrice ale masinii. Daca aveti o masina 4x4 va convine sa montati lanturile in functie de directia de mers: pe rotile anterioare daca doriti sa porniti inainte, sau pe rotile posterioare daca vreti sa porniti cu spatele.



Desfaceti lanturile in asa fel incat bornele sa fie intinse bine si treceti varful corzii colorate prin spatele rotii. Dupa ce l-ati agatat de celalalt capat al corzii, se sprijina lanturile pe cauciuc si se incheie elasticul care se gaseste pe partea exterioara a cauciucului; in esenta, acesta din urma trebuie sa se suprapuna pe marginea jantei. La sfarsit, agatam cele doua extremitati ale lantului in fata si fixam elasticele de blocaj.



Lanturile mai vechi se intind de doua ori: dupa cativa metri parcursi, trebuie sa ne oprim pentru a mai strange o data lanturile. De obicei insa, noile lanturi se strang singure, deci este suficient sa tragem tare de elastice dupa fixare, iar primii metri ii vom parcurge cu o viteza limitata, fara a fi nevoie sa ne oprim. In orice caz, trebuie sa ne aducem aminte ca nu putem depasi 50 km/h cand avem lanturile instalate pe roti.



Odata ce s-a terminat zona critica, lanturle trebuiesc scoase, operatie foarte simpla: este suficient sa desfacem cercurile si elasticul din fata. Aduceti-va aminte atunci cand ajungeti acasa sa le spalati bine cu apa si sa le uscati. Daca nu o faceti, sarea imprastiata pe carosabil le va face sa rugineasca repede.



Un set de lanturi de zapada poate fi achizitionat atat de la piese auto autoatu, care asigura calitate pentru toate produsele comercializate .