Leasing camioane sau achiziție directă? Cum să-ți optimizezi costurile de transport?

Pentru o afacere care se bazează pe vehicule comerciale, costurile de transport reprezintă o parte semnificativă a cheltuielilor lunare. Iar atunci când este nevoie de mărirea flotei de camioane, proprietarii de afaceri caută cea mai bună soluție din punct de vedere financiar. Achiziționarea directă a unui camion, fără credite sau leasing, poate fi o variantă. Dar nu este întotdeauna posibilă. În astfel de situații, pentru menținerea stabilității financiare, un leasing camioane ar putea fi o soluție mai potrivită. Intenționezi să-ți reînnoiești sau mărești flota? Află care sunt beneficiile fiecărei opțiuni de achiziție, pentru a-ți optimiza costurile de transport.

Leasing-ul pentru camioane - soluție flexibilă pentru flotele de transport

Pentru companiile care își desfășoară activitatea în domeniul transportului, leasingul a devenit o opțiune tot mai avantajoasă. Motivele sunt întemeiate, de la stabilitatea financiară, la eliminarea grijii pentru costurile neașteptate. Alege o soluție de leasing camioane atunci când dorești să-ți conservi capitalul. Spre deosebire de achiziția directă, leasingul necesită doar un anumit procent din suma totală solicitat drept avans. Ratele lunare sunt fixe, astfel că îți poți planifica bugetul mai ușor. La finalul contractului, ai posibilitatea de a achiziționa sau returna camionul, ori de a-ți upgrada flota cu un nou camion. 

În funcție de tipul de leasing ales, elimini grija costurilor neașteptate pentru a te concentra pe activitățile cheie ale afacerii tale. Spre exemplu, alegând un leasing operațional, vei putea beneficia de servicii de întreținere și reparații. Furnizorul de leasing se va ocupa de mentenanță, iar tu, ca și companie, vei putea face economii financiare semnificative. În plus, leasingul de camioane oferă adesea și beneficii fiscale. Cheltuielile cu leasingul pot fi deduse fiscal, contribuind astfel la reducerea impozitului pe profit.

Deși prezintă numeroase avantaje, leasingul vine și cu dezavantaje. Contractele de leasing pot include limitări de kilometraj anual, care pot fi restrictive pentru anumite afaceri. Dacă numărul de km stabilit în contract este depășit, vei plăti contravaloarea acestuia.

Achiziție directă a camioanelor - pentru control total asupra vehiculelor

Achiziționarea directă a camioanelor, în numerar, permite un mai mare control asupra vehiculelor. Ca și companie, devii proprietarul direct al vehiculului, fiind o alegere potrivită dacă intenționezi să utilizezi camioanele pe termen lung. Poți parcurge câți kilometri dorești, îl poți modifica sau adăuga logo-ul companiei. În caz de revizii și reparații, ai libertate în alegerea mecanicului și atelierului. Dacă nu ești adeptul ratelor lunare, ar putea fi cea mai bună soluție. 

Însă trebuie avut în vedere faptul că, ori de câte ori apar probleme legate de funcționarea vehiculului, va trebui să scoți bani din buzunar. Fapt ce poate fi considerat un dezavantaj în anumite perioade în care compania nu este foarte stabilă financiar. De asemenea, investiția inițială este majoră, iar camionul se depreciază în timp.

Cum faci alegerea potrivită pentru afacerea ta?

Vrei să cumperi și să fii proprietarul direct al camionului? Sau intenționezi să beneficiezi de toate avantajele leasingului și să-ți menții siguranța financiară? Este bine să ai în vedere aspectul care este cel mai potrivit pentru afacerea ta. Pentru a te ajuta în luarea unei decizii, poți ține cont de câțiva factori, cum ar fi:

  • fluxul de numerar - dispui de suficienți bani în numerar pe care îi poți utiliza? Îți poți permite să aloci o sumă mare pentru achiziționarea directă a camionului? Te poți descurca ulterior cu apariția unor potențiale defecțiuni? Evaluează situația financiară a companiei și stabilește care dintre opțiuni se potrivește cu bugetul și strategiile financiare pe termen lung.

  • perioada de timp pentru care dorești să deții camionul - intenționezi să-ți reînnoiești flota la câțiva ani? Sau ai nevoie de un camion care să deservească afacerea pe termen lung? Analizează nevoile afacerii și alege în consecință.

  • natura activității tale și cerințele specifice ale industriei în care activezi - prevezi schimbări dese în cerințele de transport? Vrei să eviți riscurile depășirii tehnologice? Studiază și aceste aspecte pentru a alege o opțiune de achiziționare a camioanelor potrivită. 

Leasing camioane sau achiziție directă? Alegerea depinde o serie de factori specifici fiecărui tip de afacere. Nu există o soluție universală. Ce ți se potrivește ție, poate nu se rentează unui alt proprietar. Analizează avantajele și dezavantajele strict în contextul afacerii tale. Vrei să-ți schimbi flota mai des? Vrei să aduci îmbunătățiri camionului? În final, indiferent de opțiunea pe care o alegi, obiectivul principal ar trebui să fie optimizarea costurilor de transport. Și desigur, să-ți asiguri eficiență operațională maximă pentru a avea succes pe termen lung.