Câteva informații utile despre alternator

Daca vrei sa fii un sofer foarte bun, un lucru esential este sa stii cat mai multe detalii despre masina pe care o conduci. Este bine sa iti sufleci putin manecile si sa descoperi care sunt componentele masinii si cum functioneaza. Acest lucru te ajuta sa iei decizii in momentul in care se defecteaza masina si iti ofera un control mult mai mare.



Una dintre componentele principale ale automobilului este alternatorul. Acesta reprezinta o piesa esentiala pentru sistemul de generare a energiei electrice si putem spune ca este esential inclusiv pentru intregul ansamblu, in conditiile in care exista din ce in ce mai multi consumatori electrici.



Ce este, de fapt, alternatorul?



Este o masina electrica ce ofera curent alternativ, trifazat. Alternatorul trebuie sa poata produce intreaga energie consumata de automobil.



Pentru a functiona asa cum trebuie, alternatorul trebuie sa poata respecta urmatoarele cerinte:



- Sa produca toata energia necesara consumatorilor din intriorul automobilului;



- Sa poata incarca acumulatorul;



- Sa genereze tensiune electrica consanta;



- Sa prezinta cifre bune atunci cand este raportata puterea la masa;



- Sa nu fie zgomotos si sa necesite cat mai putina intretinere sau chiar deloc.



Alternatorul modern



Masinile moderne au alternatoare mai performante, ce dispun de un rotor cu poli, in functie de gheare. Curentul din interiorul alternatorului este sinusoidal.



In interiorul alternatorului vei gasi mai multe piese, inclusiv o punte redresoare cu diode, care are rolul de a face trecerea de la curentul alternativ, produs de alternator, la curentul continuu.



De regula, puntea redresoare are 6 diode ce sunt integrate intr-un radiator de aluminiu. Aceste diode asigura transformarea curentului alternativ in curent electric.



De asemenea, o piesa importanta este regulatorul de tensiune. Acesta controleaza tensiunea cu care se alimenteaza rotorul si este integrat in carcasa alternatorului.



Tot masinile moderne pot sa aiba la dispozitie si alte elemente ce insotesc aceasta piesa atat de importanta. Printre aceste elemente se numara ventilatoare, pentru racire sau radiatoare metalice care disipa caldura generata de functionarea motorului.



Automobilele pot sa aiba la dispozitie un sistem inteligent prin care se controleaza consumul electric, care sa duca la un consum de combustibil mai mic si la randament mult mai bun.