Lansare de carte – “Una din noi e de prisos”, de Sidonia Drăguşanu

Una din noi e de prisos, al doilea roman al Sidoniei Drăguşanu, va fi lansat luni, 18 noiembrie, de la ora 18.30, la Teatrul Elisabeta din Bucureşti.

Scriitoare şi jurnalistă (1908-1971), Sidonia Drăguşanu a scris mai multe romane, piese de teatru şi cărţi pentru copii, a avut emisiuni la radio şi TV şi a colaborat cu diverse ziare şi reviste.

Romanul „Una din noi e de prisos” a fost publicat prima dată în 1946 sub pseudonimul Catrinel, cu care Sidonia semna şi rubrica săptămânală din „Femeia şi căminul”. Romanul a avut mare succes în epocă şi a beneficiat de a doua ediţie, doar un an mai târziu. Identitatea persoanei din spatele pseudonimului Catrinel a rămas, însă, necunoscută publicului până după moartea Sidoniei Drăguşanu.

Cartea este un carusel sentimental ameţitor, care ne poartă, pe durata a 12 ani, prin viaţa unei femei sensibile şi curajoase, dar şi prin cele mai zbuciumate perioade ale istoriei noastre dintre 1932 şi 1944. Aurora porneşte în aventura epistolară cu cea mai bună prietenă a ei, Catrinel, de când era o adolescentă naivă, cu ochi alunecoşi şi inimă zburdalnică – un pericol pentru toate femeile mature care vor să-şi păstreze bărbaţii – şi ajunge, la rândul ei, o femeie atentă la fiecare fluturare concurentă de gene. Scrisorile sale marchează un sinuos şi captivant parcurs sufletesc al fetei necoapte care creşte şi devine femeia pârguită şi jinduită de mulţi, dar dăruită numai aceluia care ştie s-o culeagă.

Volumul apare la Editura Cărţile Tango, reaşezând-o astfel pe Sidonia Drăguşanu, după mulţi ani de uitare, printre colegele ei creatoare din epocă: Cella Serghi, Nina Cassian, Maria Banuş, editura deţinând în portofoliu şi volume ale celor trei autoare amintite.

La lansare vor participa actriţele Daniela Nane şi Manuela Hărăbor, profesoara Mihaela Miroiu şi jurnalista Alice Năstase Buciuta, care, împreună, vor citi şi comenta scrisorile Aurorei către Catrinel şi vor dezbate locul, rolul şi viaţa femeii în societatea epocii interbelice şi în literatură. Intrarea este liberă.

Publicarea romanului de faţă face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, a familiei, de reeditare a operei Sidoniei Drăguşanu, în încercarea de a o readuce în atenţia publicului pe una dintre cele mai apreciate autoare din anii ’40 – ’60.

Lansare de carte - Una din noi e de prisos - de Sidonia Dragusanu

Lansare de carte - Una din noi e de prisos -  de Sidonia Dragusanu

Sidonia Dragusanu

Sidonia Dragusanu

Lansare de carte sidonia dragusanu teatrul Elisabeta Una din noi e de prisos