Importanța alegerii încalțămintei potrivite pentru copiii

În ceea ce privește alegerea articolelor pentru copii, unul dintre aspectele în care părinții fac cel mai adesea greșeli este reprezentat de încălțăminte. O alegere nepotrivită poate fi atât incomodă pe moment, dar poate cauza inclusiv probleme în viitor.

Conform specialiștilor, alegerea unor încălțări cu talpă prea rigidă reprezintă una dintre greșelile comune, care îngreunează extrem de mult dezvoltarea copilului, mai ales în perioada în care acesta abia începe să facă primii pași. La acea vârstă, încalțămintea nepotrivită nu face decât să incomodeze.

Pe măsură ce acesta crește, nevoile sale în materie de încălțăminte evoluează în aceeași măsură. În medie, încălțămintea la copii foarte mici trebuie schimbată la 4-5 luni deoarece ritmul de creștere este extrem de alert. Tipul de încălțăminte nu trebuie să rămână întotdeauna același, ci pot exista variații și adaptări.

În primii doi ani de viață exista două tipuri principale de încălțăminte care nu ar trebui să lipsească sub nicio formă și care sunt esențiale în dezvoltarea armonioasă și susținerea exercițiilor de a merge.

Primul tip, care este indicat chiar de la cele mai fragede vârste constă în încălțăminte cu talpă flexibilă pentru copii, care oferă un plus de mobilitate și confort, fără a îngrădi absolut deloc libertatea de mișcare. Acest tip de încalțăminte este potrivit atât pentru interior, cât și pentru exterior deoarece există modele care se pretează pentru ambele contexte. Dacă pentru exterior sunt indicați pantofii, în interior este bine să alegeți ceva mai lejer precum o pereche de botoșei bebeluși.

După ce copilul a împlinit vârsta de 12 luni și începe deja să se deplaseze singur, are nevoie de o încălțăminte specială pentru susținerea gleznei, astfel încât să fie prevenite accidentările. Un astfel de exemplu sunt ghetele tip apres ski călduroși pentru băieți sau fete. Aceștia sunt ideali pentru sezonul rece, dar există și variante pentru toamnă sau primăvară care se potrivesc unor temperaturi ceva mai blânde.

De asemenea, indiferent de tipul dintre cele două recomandări pe care îl considerați mai potrivit pentru copilul dumneavoastră, trebuie să fiți extrem de atenți și la sistemul de închidere. Variatele clasice dispun de șireturi sau arici. Pentru cei mici, a doua variantă este ideală. În plus, pe măsură ce crește, copilul va învăța să facă singur acest pas, dezvoltându-și autonomia și stima de sine.

Calitatea încălțămintei este o investiție în bunăstarea copiilor, care trebuie să aibă ocazia de a se dezvolta armonios, într-o lume în care orice joc este o plăcere!