Dezbate Romania





 

 

 

“De ce ramanem sau de ce plecam din Romania!?”, ““Mai are Romania valori!?”, “Sunt oare tinerii anului 2010 incapabili de performanta!?”, “Tinerii cu performante sunt sau nu recunoscuti in Romania!?” sunt intrebari si probleme care ii preocupa pe tineri si la care, multi dintre ei, incearca sa gaseasca raspunsuri argumentate. „DEZBATE  ROMANIA” este cadrul in care tinerii au posibilitatea sa-si expuna si sustina parerile, organizate conform rigorilor unui concurs de acest tip, in pro si contra.

 

Conceput sub forma unui concurs, proiectul „DEZBATE  ROMANIA” va consta in patru dezbateri,  care vor oferi finalistii care se vor confrunta in finala ce va avea loc la Palatul Parlamentului. In cadrul fiecarei dezbateri, vor exista doua echipe, (fiecare formata din 5 membri, studenti ai aceleiasi facultati), una sustinatoare a ipotezei pro si una sustinatoare a ipotezei contra.  

 

Prima tema pentru care doua dintre cele opt echipe, care au trecut de etapa selectiei, vor cauta argumente pro si contra, va fi “Reprezinta emigrarea o solutie pentru tinerii din Romania?”. Seria de dezbateri va fi moderata si jurizata de specialistul in comunicare Lucian Mandruta. Au acceptat invitatia de a face parte din juriu si de a evalua argumentele si discursul echipelor participante in concurs: Directorul de comunicare BCR Corneliu Cojocaru, cantautorul Florin Chilian, realizatorul tv Mihai Morar si scriitorul Daniel O. Bejan.

 

            In luna decembrie, in finala concursului, argumentele celor mai bune echipe vor fi dezbatute chiar in Palatul Parlamentului. Premiul acordat castigatorilor va fi de 1.000 de euro. Acestuia i se va adauga un premiu special: invitatia de a participa la o dezbatere televizata in cadrul emisiunii “Nimic important”, realizata de Lucian Mandruta la Antena 2.

 

“DEZBATE ROMANIA ” este un proiect initiat si sustinut de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei si Societatea Civila pentru Educatie si Informatizare, in parteneriat cu: Senatul Studentesc al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti , Asociatia Studentilor in Stiinte Politice – Universitatea Bucuresti si Asociatiei Studentilor la Jurnalism  si Comunicare.

 

 

 

 

BucureÅŸti, 26 octombrie 2011

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie a concursului de dezbateri si oratorie “Dezbate Romania”, organizat de FundaÅ£ia Dan Voiculescu si Societatea Civila pentru EducaÅ£ie ÅŸi Informatizare. La concurs pot participa studenti din intreg mediul universitar. inscrierile se fac online, pe www.fundatiadanvoiculescu.ro, pana pe 31 octombrie 2011.

Concursul “Dezbate Romania” incurajeaza gandirea critica, capacitatea de argumentare si cultura dezbaterii in randul studenÅ£ilor. Plecand de la situatii din viata de zi cu zi, de la probleme care vizeaza in special tinerii, dezbaterile din cadrul acestui concurs sustin cultura dialogului.

Aflat la cea de-a treia editie,“Dezbate Romania” promoveaza dezbaterile dinamice, intr-un cadru non-formal, unde argumentele clare sunt imbinate cu un discurs convingator. Accentul pus pe modul de sustinere al argumentelor, pe spontaneitate si pe creativitate, ofera participantilor posibilitatea de a-si dezvolta propriul stil in arta dezbaterilor.

Pe parcursul lunii noiembrie si decembrie 2011, in urma unei preselecţii, cele mai bune opt echipe din randul celor inscrise in concurs vor intra in aceasta competitie a argumentelor. Astfel, timp de sase saptamani, tinerii se vor intrece in argumente in sprijinul sau impotriva a diferite ipoteze, motiuni propuse de catre organizatori.

Asemanator editiilor precedente, juriul concursului va avea un rol dublu. Specialisti in comunicare, diferite personalitati ale lumii academice sau cunoscuti formatori de opinie, prezenti la fiecare dezbatere in calitate de membri ai juriului, vor avea sarcina de a evalua prestatia participanţilor la concurs. Tot juriului are şi rolul de a ghida dezbaterea, astfel incat sa ofere noi perspective asupra argumentarii, urmarind testarea capacitaţii de adaptare a concurentilor si spontaneitatea acestora.

La final, echipa cu cele mai bune argumente va fi rasplatita cu un premiu in valoare de 1.000 de euro. in cadrul concursului vor mai fi premiate: cel mai bun discurs al fiecarei dezbateri si cea mai populara echipa.

Perioada de inscrieri pentru cea de-a treia editie “Dezbate Romania” se incheie pe 31 octombrie. Pentru a participa la selectia pentru concurs, studentii vor forma echipe din patru membri si vor completa online formularul de concurs disponibil pe www.fundatiadanvoiculescu.ro .