De ce este importantă calitatea apei potabile și cum poate fi aceasta stabilită?

Compoziția apei potabile este cea care îi determină calitatea. Apa de calitate, care nu este contaminată și care oferă corpului nostru beneficiile necesare este vitală pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Există câteva aspecte importante legate de calitatea apei de consum, iar acestea sunt discutate în cele ce urmează.

Necesitatea apei potabile de calitate 

În momentul în care consumi apă potabilă de calitate, vei reuși să previi eventualele afecțiuni care se pot transmite în acest mod. Apa contaminată este legată de transmiterea unor numeroase boli, de la dizenterie la hepatita A, febră tifoidă și altele.

Consumul apei este recomandat de medicii din întreaga lume, aceasta reprezentând și elixirul vieții, fără de care nici o viețuitoare nu ar putea exista. Datorită acestui fapt, protejarea resurselor de apă potabilă și prevenirea contaminării lor este imperativă pentru sănătatea publică dar și a mediului înconjurător. 

Poluanți și contaminanți ai apei potabile 

Gestionarea necorespunzătoare a apelor uzate urbane, industriale sau a celor agricole poate duce la contaminarea sau poluarea chimică a apei potabile pe care o consumăm. 

În timp ce unele substanțe chimice care există în mod natural în apă sunt benefice sănătății, altele pot fi dăunătoare. Printre principalii contaminanți ai apei potabile se numără elemente chimice precum arsenicul sau plumbul, fierul sau diverse bacterii sau virusuri. De exemplu, arsenicul poate intra în alimentarea cu apă potabilă prin depozite naturale din teren sau ca urmare a poluării industriale sau agricole, iar plumbul poate pătrunde în apa potabilă din cauza conductelor vechi. 

Specialiștii în protectia mediului recomandă agenților economici și nu numai să gestioneze în mod corect apele uzate, pentru a evita poluarea mediului și contaminarea rezervelor de apă potabilă, atât de necesară vieții. Cu ajutorul acestora și respectând recomandările lor, avem posibilitatea de a contribui la protecția mediului, iar marii agenți economici vor putea reduce semnificativ impactul pe care afacerile lor le au asupra mediului înconjurător. 

Cum poate fi stabilită calitatea apei potabile?

Calitatea apei potabile poate fi stabilită doar prin efectuarea unor analize apa potabila - În laboratoarele de specialitate pot fi efectuate analize fizico-chimice ale apei prin care se verifică concentrațiile de amoniu , duritate, indicele de permanganat, pH inclusiv cantitatea nitriților sau a nitraților în apă. De asemenea, apa se poate analiza și din punct de vedere microbiologic, parametrii urmăriți fiind : Bacterii mezofile (colonii) la 22°C , Bacterii mezofile (colonii) la 37°C, Bacterii coliforme totale, Escherichia coli – conform, Enterococi intestinali și Pseudomonas.