Cum sa iti protejezi casa de lemn cu ajutorul tratamentului de ignifugare

Incendiile ne pasc la tot pasul, mai ales cand vine vorba de o casa de lemn. Lemnul este un material care se poate aprinde foarte usor, si se poate face scrum in cateva minute.



Pentru un plus de siguranta este recomandat sa se faca ignifugarea caselor de lemn.



Ce este ignifugarea caselor de lemn?



Ignifugarea caselor de lemn este o operatiune prin care se tratateaza lemnul cu anumite substante speciale (ignifuge). Aceste substante reusesc sa creeze o bariera impotriva focului. Ignifugarea caselor de lemn nu va face cladirile imune la foc. Lemnul se va aprinde mult mai greu in cazul in care s-a efectuat o ignifugare. In cazul in care materialul lemnos ia foc, acesta va arde extrem de incet, lasand astfel timp suficient pentru a putea fi stins. De altfel jarul provenit de la un material ignifugat se va stinge mult mai usor decat jarul unui material neignifugat.



Cum se realizeaza ignifugarea caselor de lemn?



Aceasta operatiune se realizeaza in doi pasi:







Primul pas este acela de a curata si de a finisa toate suprafetele lemnoase, pentru a le pregati de ignifugare. Curatarea implica indepartarea tuturor reziduurilor organice de pe suprafata lemnui. Pe suprafata lemnului se pot observa carii, fungi sau chiar mucegai. Dupa ce aceste reziduuri au fost indepartate, se trece la identificarea zonelor cu defecte. Aceste defecte, crapaturile adica, sunt chituite si finisate pentru ca apoi sa i se aplice lemnului un strat de substante anti-mucegai.





Al doilea pas il reprezinta ignifugarea propriu-zisa.







Ignifugarea se face prin aplicarea de substante ignifuge pe materialul lemnos. Aceasta operatiune se poate face in doua moduri: ignifugare prin imersie (atunci cand materialul este scufundat in baie de substante ignifuge – este o metoda extrem de eficienta), ignifugare pensulara sau prin pulverizare (atunci cand substantele ignifuge sunt aplicate pe suprafata materialului cu ajutorul pensulelor sau prin pulverizare).



Trebuie sa retineti faptul ca tratamentul de ignifugare nu este un tratament care se face doar o singura data. Ignifugarea trebuie intretinuta si refacuta la perioade de timp stabilite de catre firme specializate care se ocupa de acest serviciu.



Apelati intotdeauna la mainile unui specialist, pentru a fi siguri de calitatea lucrarii si de durata acesteia. Recomandarea noastra sunt cei de la www.servicii-ignifugare.ro.



Exista si anumite materiale sau locuri unde nu se pot efectua lucrari de ignifugare:







materialele combustibile care sunt in contact permanent cu atmosfera umeda nu pot fi ignifugate





nu se poate ignifuga tamplaria interioara, pardoseli, mobilier





nu pot fi ignifugate depozitele de cereale sau depozitele de produse alimentare vrac