Cum proiectam o instalatie cu camere de supraveghere

In acest articol dorim sa dam o mana de ajutor tuturor cititorilor care sunt pasionati de lucrarile practice pentru a intelege cum si ce trebuie sa faca pentru a proiecta o instalatie simpla cu camere de supraveghere, eventual in propriul apartament, pentru a descuraja atacurile hotilor.



Vom incepe cu mentiunea ca instalatiile de supraveghere cu videocamere sunt solutii de supraveghere foarte utile pentru siguranta casei si a spatiilor de munca. Datorita camerelor moderne este posibila monitorarea oricarui ambient indepartat, controland siguranta casei si a familiarilor in timp ce ne aflam in orice loc. In cazuri speciale camera de supraveghere vine folosita pentru studiul ambientelor naturale dificil de ajuns sau in care nu se doreste stationarea pentru propria siguranta (de pilda supravegherea ariilor de eruptie vulcanica) sau pentru conservarea echilibrului ecologic (in rezervatiile naturale). In acest ghid simplu si concis pe care il propunem tuturor, vom explica realizarea instalatiei de supraveghere cu camere video la un cost echilibrat si cu o buna calitate video.



Modul cel mai rapid si economic pentru realizarea sistemului de supraveghere consta in folosirea unui computer dotat cu camera web. Pozitionand camera pentru a incadra zona pe care vrem sa o tinem sub control, putem atat sa vedem cat si sa inregistram tot ce se intampla sub ochiul nostru digital, prin simpla colegare de la distanta cu computerul pe care l-am lasat acasa.



In sistemele operative windows si in marea majoritate a sistemelor Linux sunt deja incluse toate programele necesare pentru efectuarea colegamentului de la distanta, pentru comandarea camerei de supraveghere (zoom, luminozitate, unghi etc) si inregistrarea fluxului video. Avantajele utilizarii unui computer cu web cam sunt multiple: putem programa computerul sa se porneasca si sa se stinga sau sa ne trimita un aviz cand depisteaza o miscare in zona controlata. Din pacate, daca vom opta pentru camera unui laptop vom avea imposibilitatea de a modifica aria controlata.



Un alt mod prin care se poate controla o zona este cu camere supraveghere IP: camere care datorita unui server video incorporat pot transmite in autonomie semnale video prin internet spre orice dispozitiv mobil (laptop, celular, tableta etc). Costul acestei solutii variaza mult, in functie de performantele dorite, dar potentialul este tentant. Numeroase modele permit un uz versatil si consimt la preturi accesibile sa creezi propriul sistem de control si inregistrare de la distanta.



Ultima solutie consta in utilizarea celor mai bune parti a metodelor precedente: putem combina uzul computerului controlat de la distanta cu mai multe camere de supraveghere mai ieftine, eventual legate cu cabluri la computer. In acest caz vom avea flexibilitate la preturi mici. Uzul computerului ca server video ne va permite sa gestionam toate comenzile care sunt foarte complexe si pot consimti inregistrarea si arhivarea acestor video de supraveghere. In acest mod, casa noastra va fi cu siguranta mai sigura si la adapost de raufacatori.