Cosuri de fum din inox

Contrar ideilor multora, elementele de baza ale instalatiilor de incalzire sunt cosurile de fum. Achizitia unei centrale costisitoare si legarea acesteia la sisteme defectuoase de evacuare a gazelor, nu este doar o risipa de bani, dar si un risc pentru siguranta voastra personala si a celor din jur.

Ce sunt cosurile de fum?

Cosurile de fum sunt sisteme utilizate pentru evacuarea gazelor emise in urma arderilor combustibililor. Sunt alcatuite din tuburi sau conducte construite din diverse materiale precum: otelul inoxidabil, tabla zincata, alama si pot fi izolate sau nu. Otelul inoxidabil este lider in ce priveste rezistenta la coroziune, in timp ce Max Stil este printre cele mai serioase companii specializate in producerea echipamentelor metalurgice, incluzand aici cosuri de fum pentru sobe si centrale pe lemne.

Structurile de evacuare construite din otel inoxidabil sunt recomandate datorita rezistentei termice la foc sau la excesele de caldura, rezistentei la actiunea agentilor corozivi, cat si a rezistentei la condensare. Orice cos de fum are o structura de baza alcatuita din: suportul de baza, colectorul de condens, canalul de fum (face legatura cu generatorul de caldura), hornul si capacul terminal.

Cum functioneaza?

Pentru a intelege importanta sistemelor de evacuare, este mai intai necesara intelegerea modului de functionare al acestora. Cand vorbim despre cosuri de fum, ne gandim in primul rand la posibilitatea de evacuare a gazelor reziduale, rezultate in urma arderilor. Eliminarea acestora nu se poate face oricum, ci la o inaltime de sol astfel incat sa devina inofensive.

In al doilea rand, cosul de fum este motorul care permite ca arderea sa aiba loc. Arderea are nevoie de trei elemente: temperatura inalta, combustibil si aer. Aerul nu intra oricum in soba, ci prin intermediul cosului de fum.

Temperatura inalta se obtine ca urmare a izolarii arderii in camera de foc, ce-i permite sa continue si in prezenta unei cantitati reduse de oxigen. Combustibilul este lemnul sau alte materiale, in timp ce al treilea element, aerul, patrunde in soba furnizat fiind de catre cosul de fum.

Baza de functionare o constituie asa-zisul mecanism de ”tragere”, ce nu este altceva decat un proces prin care aerul cald este aspirat si apoi eliminat spre zone mai inalte, in exterior. Pe masura ce creste inaltimea cosului si temperatura, ”tragerea” este mai buna, insa pentru un randament optim al combustibilului, ”tragerea” nu trebuie sa fie nici prea intensa (ar accelera ritmul de ardere si consumul combustibilului), nici prea lenta (ce ar favoriza iesirea fumului pe oriunde, mai putin pe cos).

Utilitatea cosurilor de fum

O soba sau o centrala, fara cosuri de fum care sa corespunda normelor de siguranta, este echivalentul unui gratar pe carbuni. Eliminarea fumului nu se rezolva cu o teava scoasa pe fereastra, cum inca se mai poate vedea in cladirile de pe la periferiile oraselor. Astfel, inainte de achizitia unei sobe, este necesar sa se controleze calitatea structurii de evacuare si daca aceasta lipseste, trebuie verificata posibilitatea de a construi una noua.

Functionarea corecta a sistemului de incalzire dar si siguranta persoanelor care locuiesc, traiesc sau muncesc in spatiile incalzite, depind in mare masura de calitatea conductelor si tuburilor de evacuare a reziduurilor gazoase rezultate in urma combustiei. Pentru o utilizare sigura, fumul si gazele emise de centrale sau sobe in urma arderilor de lemne sau alte materiale, trebuie evacuat imediat, fara sa existe pericolul de stagnare.

 

Compania Max Stil, specializata in echipamente si produse metalurgice, in special cosuri de fum din inox, va sta la dispozitie cu servicii de consultanta si montaj, la costuri ”zero”, in vederea incheierii unei colaborari fructuoase cu fiecare potential client.

cosuri de fum din inox cosuri de fum cosuri de fum max stil