Conferinta de deschidere a Scolii postdoctorale "VALORIFICAREA IDENTITATILOR CULTURALE IN PROCESELE



Scoala postdoctorala „Valorificarea identitatilor culturale in procesele globale” este un proiect al Academiei Romane, finantat prin FONDUL SOCIAL EUROPEAN, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU).  

Pe langa Academia Romana (Partener Principal), in acest proiect mai sunt implicati Universitatea POLITEHNICA Bucuresti, Facultatea de Mecanica si mecatronica (Partener I) si UNIVERSITATEA din Craiova (Partener II).

Obiectivul general al proiectului il consituie realizarea unui model-pilot de scoala postdoctorala prin implicarea a 90 de cercetători postdoc, in scopul cresterii activitatii pentru initierea si dezvoltarea unei cariere in cercetare, precum si pentru imbunatatirea programelor de cercetare postdoctorala. In egala masura,  se urmareste impulsionarea si consolidarea sectorului cercetarii in stiintele socioumane din Romania pentru a sprijini economia romaneasca in dobandirea unor avantaje competitive durabile si micsorarea decalajelor intre Romania si celelalte tari membre ale Uniunii Europene.

La prima sesiune de admitere din septembrie 2010, in urma unui proces de selectie riguros, au fost admisi 60 de bursieri cercetatori in urmatoarele domeniile de interes: filologie-literatura, stiinte istorice si arheologie, filosofie, teologie, psihologie, pedagogie, arte, arhitectura si audio-vizual, stiinta informatiei, sociologia culturii, antropologie, etnografie si folclor.

Echipa de coordonare a proiectului este condusă de prof. dr. Valeriu Ioan-Franc, director general adjunct al Institutului National de Cercetari Economice „Costin C. Kiritescu” al Academiei Romane, in calitate de manager de proiect.


Activitatea stiintifica a scolii postdoctorale se desfasoara sub coordonarea Consiliului stiintific, al carui presedinte este acad. Eugen Simion. Din consiliul stiintific fac parte: acad. Dan Berindei - vicepresedinte al Academiei Romane, acad. Marius Sala - vicepresedinte al Academiei Romane, acad. Sabina Ispas, prof. univ. dr. Silviu Angelescu, prof. univ. dr. Teodor Prisecaru - coordonator partener I Universitatea Politehnica Bucuresti – Facultatea de mecanica si mecatronica, prof. univ. dr. Nicolae Panea - prorector la Universitatea din Craiova.


La eveniment au luat parte peste 200 de personalitati din cadrul Academiei Romane si a insitutelor sale, cercetatori bursieri, studenti, etc. In prima parte au luat cuvantul Acad. Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane, Acad. Eugen Simion, Presedintele Consiliului Stiintific al Scolii postdoctorale „Valorificarea identitatilor culturale in procesele globale” si Prof. dr. Valeriu Ioan-Franc, Managerul Proiectului. 


In partea a doua a evenimentului a urmat o sesiune in care reprezentantii managementului proiectului au  raspuns intrebarilor venite din partea cercetatorilor bursieri.   

 Pentru a doua sesiune de admitere la Scoala postdoctorala „Valorificarea identitatilor culturale in procesele globale”, persoanele interesate pot trimite deja declaratiile de intentie pentru participare pe adresa secretariatului proiectului: secretariat@procultura.acad.ro 

 



 

scoala postdoctorala; finantare europeana; POS-DRU; cercetatori bursieri; stiinte socio-umane.