Asociatia COLFASA promoveaza lupta impotriva discriminarii la locul de munca, prin proiectul “Femeia

Proiectul « Femeia conteaza ! » este structurat in patru etape, care prevad : prima etapa - studiul asupra fenomenului de mobbing în Romania - realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii ; a doua etapa – planificarea si realizarea unei campanii de sensibilizare a opiniei publice privind problema egalitatii de gen – coordonat de Asociatia COLFASA; a treia etapa - publicarea unui Cod de Conduita in vederea promovarii unei autoreglari sociale, pornind de la cadrul legislativ romanesc, in special Legea 202/2002, actualizata si republicata in 2007, privind egalitatea de sanse intre femei si barbati – realizat in parteneriat de Asociatia Agora si Centro Lavoro Ovest Milano; a patra etapa - realizarea unui parcurs profesional inovativ, dedicat femeilor  – conceput de PRO Vocatie si organizarea unui Centru de Orientare si Sprijin pentru Femei -  coordonat de Asociatia Femeilor din Romania.

La nivel european fenomenul de mobbing este cunoscut, analizat si combatut. Studiile din domeniu arata ca orice angajat poate fi victima, chiar daca unele persoane sunt mai expuse.  Mobbing-ul poate fi recunoscut prin actiuni negative intentionate; frecventa si durata mai mare de 6 luni a actiunilor de hartuire; prin relatia asimetrica de putere intre agresor si victima. Printre principalele cauze ale mobbing-ului se numara: deficientele in managementul resurselor umane; dinamica grupurilor din organizatie; factori psihosociali (factori care influenteaza psihologia muncii: tipul sarcinilor de serviciu, mediul socio-organizational, organizarea muncii); trasaturi de personalitate; stress-ul organizational (leadership, comunicarea, organizarea muncii).

Imposibilitatea de a raspunde atacurilor, de cele mai multe ori conduce la afectarea sanatatii victimei prin: depresii, boli psihosomatice, insomnie, comportament  anormal (alcoolism), scaderea increderii in sine si pierderea eficientei in munca, stress acut, stress posttraumatic.

 

Proiectul „Femeia conteaza!” este implementat pe o perioada de 3 ani, fiind cofinantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

 

Despre Asociaþia COLFASA:

Asociaþia COLFASA este o organizaþie neguvernamentalã, specializatã în consultanþa în domeniul politicilor comunitare, pe care îºi propune sã le promoveze în România.  Asociaþia elaboreazã proiecte ºi oferã servicii de asistenþã tehnicã, colaborând cu  organizaþii publice sau private din domenii de activitate diverse.

În prezent, Asociaþia COLFASA gestioneazã 4 proiecte strategice ºi 4 proiecte de grant, finanþate din Fondul Social European (FSE).

Asociaþia COLFASA se bazeazã pe o echipa tânãrã, caracterizatã prin profesionalism, corectitudine, responsabilitatea ºi implicare maximã în proiectele pe care le desfãºoarã.

Asociatia COLFASA mobbing egalitate de sanse