Admisie sport | Crestere rapida de putere !!!

Filtrul de aer este una dintre componentele importante ale unui autoturism. Prin intermediul acestuia aerul din exterior ajunge in interiorul motorului. Absolut toate autoturismele indiferent de varsta sau brand au un filtru de aer. Scopul acestuia este acela de a curata aerul inainte ca acesta sa intre in motor. Odata curatat aerul poate intra fara probleme in galeria de admisie a autotusimului dumneavoastra. In cazul in care va doriti un plus de putere acesta trebuie inlocuit cu un sistem de admisie sport.

In mod normal filtrele de aer sunt confectionate din carton, fibra textila, sau chiar burete. Indiferent de materialul din care acesta este conceput scopul acestuia este de a nu lasa murdaria si particulele de praf sa ajunga in motor. Sistemul de filtrare al prafului este astfel extrem de performant si acesta nu va lasa particulele mai mari de cativa microni sa penetreze membrana acestuia. Filtrele de aer OEM de obicei sunt produse dintr-un material similar cartonului, usor mai poros. Suprafata exterioara acestui filtru este usor uleioasa.

Din punct de vedere tehnic, cel mai bine ar fi ca un motor sa nu aibe atasat un filtru de aer. In felul acesta, se vor elimina restrictiile impuse de acesta si debitul de aer ce intra in motor va fi net superior. Este ca si cum absorbtia de aer ar fi obstructionata de ceva. Aceasta este comparatia intre a utiliza un filtru de aer sau nu. Particulele de praf, mizerie, respectiv impuritati odate ajunse in compartimentul motor vor produce defectiuni. In prima faza vor fi afectate pistoanele, ce se vor uza prematur. Ulterior sistemul de evacuare al autoturismului va fi afectat, iar catalizatorul se poate infunda. Astfel eliminarea filtrului de aer (produs cu un cost de achizitie infim) poate produce pagube serioase autoturismului dumneavoastra daca nu este folosit/montat.

Exista insa si unele cazuri izolate cand autoturismele nu folosesc filtru de aer. Aici discutam stric de aria de motorsport, arie in care doar performantele tehnice conteaza. De aceea masinile de curse au un sunet special, extrem de puternic fata de autoturismele de strada. In final cea mai buna solutie pentru autoturismele care nu fac parte din motorsport este sistemul de admisie sport sau filtrul de aer sport.

Schimbarea, respectiv curatarea filtrului de aer sport ar trebui sa fie efectuata periodic. Odata verificat se poate observa stratul de murarie de pe acesta. Cand invelisul filtrului de aer este murdar, acesta trebuie curatat imediat. La fel ca si in cazul filtrelor de aer OEM filtrul de aer sport trebuie curatat periodic, la intervalul impus de catre producator/fabricant. Nu trebuie asteptat momentul in care filtrul este foarte murdar, respectiv imbacsit cu impuritati din aer.

Exista situatii cand posesorii autoturismelor astepta momentul in care sistemul de admisie sport este incarcata cu praf. In aceste cazuri autoturismul poate rula anormal. Pot exista deviatii ale tuartiei la relantii, respectiv o scadere a acceleratiei. In cazul in care filtrul de aer si fi curatat la timp, aceste simptome nu ar mai fi existat. 

Aceste simptome sunt datorate faptului ca motorul nu mai poate consuma cantitatea de aer necesara unei functionari perfecte. Avand filtrul de aer murdar, debitul de aer ce intra in motor va fi extrem de mic fata de debitul de aer optim. In unele cazuri exista posibilitatea ca sistemul de monitorizare al autoturismului sa sugere o problema a sistemului de ammisie. Chiar si asa aceste cazuri sunt extrem de izolate. Totodata avand in vedere ca avem o anomalie a debitului de aer ce intra in motor, de cele mai multe ori autoturismul va consuma mai mult combustibil decat in mod normal.

Ca si concluzie, pentru a elimina problemele ulterioare, recomandam ca filtrul de aer sa fie inlocuit la timp. Costurile de curatare, respectiv schimbare ale acestuia sunt extrem de mici in comparatie cu pagubele produse de neschimbarea la timp a acestuia.

Recomandam sa accordati atentie subiectului, iar in momentul in care doriti sa achizitionati un sistem de admisie sport sau un filtru aer sport sa achizitionati produse consacrate. Este extrem de important ca produsul pe care il achizitionati sa aibe o compatibilitate perfecta cu autoturismul dumneavostra. Totodata nu va lasati indusi in eroare de cresterile de putere declarare de producatorii nelegimiti de produse de tunning. In cazul filtrelor de aer normale cresterea de putere poate inregistra cresteri de putere cuprinse intre 1CP, respectiv 13CP. Cresterea de putere este direct proportionala cu capacitatea cilindrica a motorului, respectiv a sistemului de supra-alimetare: aspirat/turbo/compresor mecanic.

Intotdeauna sistemele de admisie sport de calitate, produse de producatori consacrati folosesc materiale de calitate. Cele mai uzuale materiale sunt cele precum inox-ul, titan-ul, fibra de carbon, kevlar-ul, etc. Niciodata un producator consacrat nu va folosii materiale de slaba calitate, cum ar fi ABS-ul sau plastic-ul. Sistemele de admisie sport de proasta calitate vor permite aerului cu impuritati sa intre in compartimentul motor, ceea ce va duce la deteriorarea componentelor. Nu recomandam sa achizitionati produse din magazine ne-autorizate.

Pentru a putea beneficia de o crestere de putere spectaculoasa se recomanda sa fie efectuate si alte modificari ale autoturismului. Ulterior inlocuirii sistemului de admisie sport, recomandam ca autoturismului sa i se efectueaza un update al soft-ului de putere. Odata ce acest pas este efectuat, recomandam ca sistemul de evacuare sa fie si el schimbat. Cu cat acesta este mai putin restrictiv, puterea motorului va fi direct proportionala mai mare. Totodata se recomanda ca evacuare sa fie construita exclusiv din inox sau in unele cazuri din titan. Un lucru extrem de important este ca aceasta sa aibe cat mai putine coturi, iar traseul sa aibe cat mai multe linii drepte.

Un alt factor vital in mentinerea sistemului de admisie sport curat, este localitatea in care autoturismul va rula. In orase aglomerate precum Bucuresti, recomandam sa verificati gradul de incarcare cu particule de praf al filtrului de aer mai des decat in mod normal. De obicei filtrele de aer se regasesc in partile laterale ale compartimentului motor. In unele cazuri acesta se regaseste intr-o carcasa/cutie speciala destinata acestuia. Odata identificata locatia filtrului, acesta se poate inlocui extrem de usor. In cazul sistemelor de admisie sport filtrul de aer nu va mai fi incastrat intr-o cutie. Acesta se va afla la vedere, imediat ce capota autoturismului va fi ridicata.

Va multumim pentru timpul accordat si va asteptam sa beneficiati de cele mai noi produse in shop-ul online Project 85 Automotive.

admisie sport admisie aer sport filtru aer sport