Acumulatori auto pentru masini electrice - tehnologie, autonomie si reciclare

In 2012 Tesla a inceput realizarea masinilor electrice cu modelul S echipat cu aucumulator auto de dimensiuni mari. Se pune intrebarea cum se comporta acesti acumulatori auto in timp, ce se intampla cand isi ating finalul vietii, sau ce urmeaza in domeniul tehnologiei pentru acumulatori auto.

Performantele acumulatorilor auto Tesla

Recent, pe Reddit a aparut o postare in care un utilizator a specificat ca acumulatorul auto Tesla prezinta doar o mica pierdere a starii de sarcina dupa mai multi ani de functionare si peste 100.000 kilometri. Cumparator timpuriu al modelului S, pe atunci necunoscut, spune ca in anul in care a cumparat masina a pierdut doar 2% din capacitatea acumularorului auto, ceea ce echivaleaza cu pierderea doar a cativa kilometri autonomie. In ciuda acestei marturii, performantele acumulatorilor auto Tesla nu sunt confirmate.

Acumulatori auto pentru masini electrice

Acumulatorul auto este una dintre cele mai scumpe componente ale unei masini electrice si se pune in mod firesc problema duratei ei de viata. Desi marturiile arata ca ele rezista si Tesla garanteaza pentru acumulatorii auto o durata de viata de 8 ani, va fi interesant de vazut cum vor evolua in timp, pe masura ce kilometri de acumuleaza.

Orice acumulator auto este un dispozitiv de stocare a energiei. El nu genereaza energie, ci pasteaza energia pentru a fi utilizata mai tarziu. Acumulatorii auto moderni au parcurs un drum lung intr-un timp scurt. Daca acum 160 de ani se foloseau acumulatori auto cu plumb, modele care inca se mai pot gasi sub capota automobilelor pe baza de combustibil fosil, in anii ‘90 s-a trecut la celulele cu litiu-ion care alimenteaza cam tot in zilele noastre, de la calculatoare si telefoane pana la masini, biciclete si alte autovehicule electrice.

Intr-o masina electrica, acumulatorul auto este de fapt format din sute sau chiar mii de baterii mai mici, de obicei tipul cilindric care arata ca celulele AA supradimensionate. Ele detin foarte multa putere si pot propulsa un vehicul de doua tone pe o distanta de cateva sute de kilometri la viteze de autostrada.

 

Problemele cu care se confrunta acumulatorii auto

Acumulatorii reincarcabili de orice fel se lupta cu celeasi probleme:

  • Degradarea in timp - cea ce afecteaza capacitatea de a se mentine incarcati;
  • Cresterea timpului de incarcare;
  • Numeroase reguli care trebuie respectate pentru a maximiza durata de viata a acumulatorului.

In cazul acumulatorilor auto pentru autovehiculele electrice, lista regulilor include si faptul ca el nu trebuie incarcat complet, ci doar pana la 80%, si ca nu trebuie sa cobori niciodata pana la zero pentru ca acest lucru ar deteriora puternic acumulatorul auto. Incalcarea acestor reguli accelereaza degradarea si limiteaza cantitatea de energie pe care o poate stoca acumulatorul auto.

 

Reciclarea si reutilizarea acumulatorilor auto

Din fericire, acumulatorii auto cu ioni de litiu pot fi trasformati in mai multe baterii, iar din nefericire, aruncarea celor consumati este foarte problematica pentru mediul inconjurator, fiind dificil de reciclat. Din fericire, cand degradarea acumulatorului auto a ajuns la 70%, majoritatea oamenilor aleg sa il inlocuiasca, ceea ce faciliteaza reciclarea lui.

Acumulatorii auto vor urma si ei drumul comun al tuturor produselor tehnologice, crescand in eficienta si atingand preturi tot mai mici. De asemenea, reciclarea si eliminarea lor va deveni si ea in timp o activitate importanta. Desigur, aceste lucruri nu se vor intampla peste noapte, dar, pentru ca acumulatorii auto contin materiale costisitoare, sansele ca cei care isi doresc sa le recupereze sa intreprinda ceva cat mai repede sunt foarte mari, ei dorind sa recupereze materialele scumpe pentru revanzarea lor. Astfel, isi vor perfectiona continuu metodele de reciclare, crescand eficienta procesului, iar acumulatorii auto cu litiu vor avea un ciclu de productie cu bucla inchisa, necesitand un minim de materiel noi pentru un produs nou.

acumulatori auto