9 sfaturi ca sa scapi de teama de dentist

Multor oameni le este frica sa mearga la dentist, insa aceasta teama apare in primii ani de viata si, in majoritatea cazurilor, este complet nejustificata, instalandu-se inainte de a pasi pentru prima oara intr-o clinica stomatologica. In ultimii ani, tehnologia a avansat, iar in prezent vizita intr-o clinica stomatologica poate fi o experienta relaxanta si placuta.

Daca si tu esti printre cei care pe care ii incearca un sentiment de frica inainte de a merge la o clinica stomatologica, poti urma sfaturile de mai jos si poti transforma vizita la dentist intr-o experienta agreabila:

1. Apeleaza la un medic stomatolog profesionist si cu multa experienta. Daca frica de dentist nu este innascuta, atunci cu siguranta ai captatat-o dupa ce ai auzit povesti cu experientele neplacute ale apropiatilor, care au ajuns pe mana unor medici neprofesionisti, in cabinete stomatologice indoielnice. Daca vrei sa nu ai niciun fel de problema din acest punct de vedere, alege cu atentie clinica stomatologica in care vrei sa te tratezi, acordand o importanta sporita experientei medicilor de acolo si recenziilor clientilor.

2. Mergi la controale de rutina de doua ori pe an. Orice dentist profesionist iti va recomanda sa faci un control de rutina la cel mult sase luni, pentru a indeparta tartrul si a descoperi cariile intr-un stadiu incipient. Cariile superficiale se trateaza fara durere si, de cele mai multe ori, fara anestezie.

3. Rezolva orice problema dentara cat mai aproape de momentul aparitiei. Daca mergi la clinica stomatologica imediat cum sesizezi o problema, interventia va fi una mult mai usoara si mai ieftina si vei evita complicatiile de mai tarziu.

4. Discuta cu medicul dentist inainte de interventiile complexe. Daca este necesar un tratament de amploare, roaga-l pe medicul stomatolog sa iti explice ce presupune acesta. Odata familiarizat cu toate etapele, vei reusi sa invingi teama.

5. Primele sedinte la dentist trebuie sa fie de scurta durata. Daca ai aceasta posibilitate, programeaza primele sedinte la clinica stomatologica astfel incat sa nu dureze foarte mult. In acest fel, te acomodezi cu medicul si cu asistentii, dar si cu toate celelalte aspecte pe care le presupune o vizita la dentist.

6. Programeaza-te dimineata, cand esti mai odihnit. Poate pana acum nu ai acordat o importanta deosebita acestui aspect, insa este preferabil sa mergi la dentist in prima parte a zilei, cand esti mai odihnit si mai putin stresat.

7. Alege sa faci preanestezie si anestezie locala. Chiar daca interventiile minore nu necesita anestezie, este o idee buna ca, la primele vizite la dentist, sa ceri acest lucru, pentru a fi complet relaxat.

8. Asculta muzica preferata in casti. Cu totii stim ce efect miraculos are muzica asupra creierului. In acest caz, muzica preferata iti va conferi un sentiment de familiaritate si te va ajuta sa iti invingi teama de medicul dentist.

9. Apeleaza la tehnici de relaxare. Exercitiile de respiratie controlata reprezinta una dintre cele mai comune tehnici de relaxare. Acestea te vor ajuta sa iti invingi teama si anxietatea de dentist.

dentist clinica stomatologica dr leahu