7 semne prin care sa recunosti un ulei de argan impur

Cu popularitatea in continua crestere a uleiului de argan, o multitudine de produse au inceput sa apara pe internet sau in magazine pretinzand ca sunt « ulei pur de argan«. Din nefericire sunt o multime de brand-uri pe care ar trebui sa le eviti.
Chiar daca ai cumpara uleiul de argan din Maroc, tara sa de origine, nu exista certitudinea ca este unul de calitate.
Cum procesul de fabricatie este unul extrem de dificil, o mare parte din uleiul de argan de pe piata este falsificat, diluat sau ultra-procesat.  Va prezentam cateva metode simple ca sa puteti decide daca uleiul pe care doriti sa il cumparati este unul de calitate sau nu.



 

1.    Ingredientele

Lista de ingrediente ar trebui sa fie foarte scurta. Trebuie sa scrie 100% Ulei de argan pur sau 100% ulei pur de smeinte de Argania Spinosa . Daca pe cutie scrie orice altceva – nu este ceea ce cautati !

 

2.    Sticla

Exista multe firme care comercializeaza uleiul in sticle complet transparente sau chiar plastic. Ambele duc la deteriorarea uleiului, incat producatorii care se respecta nu le folosesc. In schimb este folosita sticla colorata (ambra, cobalt albastru, etc. ). Aluminiul sau otelul inoxidabil sunt de asemeni OK. Lumina diminueaza proprietatile uleiului de argan incat cea mai buna metoda de depozitare este intr-un loc intunecos.

 

3.    Pretul

Uleiul de Argan este extrem de dificil de fabricat. Dureaza ore intregi de munca manuala iar asta totdeauna vine cu un prêt. Deci nu exista nimic de genul ulei de argan ieftin. 10 RON pentru 60ml poate pare un prêt extraordinar, insa in momentul in care in interior nu este altceva decat ulei de bucatarie, targul nu mai este  la fel de avantajos.
Asta nu inseamna ca un ulei de argan extrem de scump este mai de calitate. Acolo platesti designerii care au facut ambalajul si campaniile de marketing.
Uneori poti gasi un ulei de argan culinar la un prêt redus, Insa el nu va avea un gust adecvat si nu va produce efectele dorite asupra pielii, parului si unghiilor. Cele raw, cosmetice se fac din fructe neprajite, insa trebuie sa stii ca  este foarte greu de extras ulei din materie prima raw.

 

4.    Mirosul

Uleiul de argan care are un miros foarte puternic sau miroase neplacut trebuie evitat. Probabil ca a devenit ranced.
De asemeni daca uleiul de argan pe care l-ati cumparat este parfumat si placut la miros incat sa va vina sa il mancati, el este foarte bun pentru uz culinar. Semintele de argan pentru acest tip de ulei au fost prajite in prealabil. Asta inseamna ca este foarte bun pentru salata, dar nu veti avea rezulate bune pentru par, unghii sau piele.
Uleiul de argan care nu miroase deloc poate fi de asemeni suspect. Poate fi un fals, sau foarte diluat. Sau poate ca a fost fabricat cu o instalatie industriala si i s-a scos aroma. Uleiul obtinut primavara sau vara are o aroma fina, usoara. Uleiul de argan obtinut toamna sau iarna are un miros natural profund.
Daca aveti o sticla de ulei care este un pic mai parfumat, dupa cateva zile va veti obisnui cu mirosul si veti sti ce intrebuintare sa ii dati uleiului. Chiar daca nu indragiti acest miros, parfumul  dispare totdeauna dupa cateva minute de la aplicarea pe piele, uleiul autentic de argan se absoarbe foarte bine si repede in piele.
Multe companii supun pretiosul ulei de argan unor procese de fabricatie care il deterioreaza si ii scot mirosul. Daca un brand nu miroase absolut deloc, atunci este posibil ca uleiul sa fi fost dez-odorizat. Procesul industrial scoate mirosul din ulei, din nefericire odata cu aceasta si o parte din calitatile sale de vindecare, restaurare, etc.
Uneori solventi chimici sunt utilizati pentru a extrage uleiul din semintele de argan. Apoi in procesul de rafinare este incalzit la o temperatura inalta  pentru 30-60 minute. Dar cum déjà am mentionat, lumina si caldura diminueaza mult proprietatile uleiului, incat credem ca cel mai bine este sa fie lasat in starea sa naturala.
Mirosul uleiului raw de argan presat manual poate varia de la un lot la altul, Uneori miroare mai discret, alteori este mai aromat. Din experienta s-a constatat ca mirosul variaza cu anotimpurile.

 

5.    Textura

Uleiul de argan trebuie sa fie matasos. Sa dispara in piele. Nu trebuie sa fie simtit apos sau lipicios. Chiar si in conditii necomfortabile ale pielii, uleiul de argan ar trebui sa aiba un efect linistitor, nu unul dureros.

 

6.    Sedimentul

Uleiul autentic de argan prezinta un mic sediment la fundul sticlei care apare ca fiind « inourat«. Uleiurile rafinate sau falsificate nu prezinta acest sediment si arata foarte clare.

 

7.    Rezultatele

Bineinteles ca rezultatele sunt cele mai importante. Unii oameni folosesc ulei de argan pentru ingrijirea pielii, altii pentru copii sau bebelusi. Unii chiar au incetat sa mai ia medicamente dupa ce au utilizat ulei pur de argan si au constatat ca s-a mai ameliorat psoriazis-ul sau eczema la copiii lor.

In rezumat, lista celor 7 semne  care sa ne atentioneze sunt :

 



Lista de ingrediente care trebuie sa spuna : 100% ulei de argan

Sticla inchisa la culoare

Pretul. Nu este niciodata ieftin

Mirosul. Zero. Miroase ca uleiul de gatit, a fost bineinteles dez-odorizat

Textura – lipicios

Lipsa vizibila a sedimentului. Uleiul este curat cristal, nu cetos.

Rezultatele – nesigure. Dupa 4-5 incercari ar trebui sa nu mai cumparam acelasi ulei.



Speram ca aceste notiuni v-au fost de ajutor si ca pe viitor tratamentele care le faceti cu acest ulei miraculos vor da rezultatele scontate.

 



 



 

ulei de argan argan uleiul de argan produse organice produse bio