Vopsea de păr: Cum acționează și ce reacții alergice poate provoca

Vopseaua de păr permanentă funcționează prin utilizarea substanțelor chimice pentru a schimba culoarea părului. Vopseaua de păr  reușește să facă acest lucru prin deschiderea cuticulei pentru a lăsa colorantul să pătrundă în păr pentru a depune noua culoare permanentă, schimbând astfel nuanța părului pe care a fost aplicată.

Vopseaua de păr se aplică cu ajutorul unei pensule și se lasă să acționeze timp de aproximativ 20 de minute la rădăcini și până la 45 de minute pentru restul părului, în funcție de nuanța dorită. 

Deoarece vopseaua de păr permanentă modifică structura părului, aceasta durează până când vă vopsiți iar sau până când vă tundeți din nou părul. Nu se va spăla cu câteva șampoane și nu va dispărea cu timpul. De aceea, vopseaua de păr permanentă este folosită doar pentru schimbările serioase de culoare. Dacă vă doriți o nuanță uniformă și mereu aprinsă, o să trebuiască să mergeți la salon cam la fiecare cinci sau șase săptămâni pentru o retușare a culorii și pentru a vopsi rădăcinile crescute.

Deși acest tip de vopsea de păr este permanent nu se estompează în timp, își va pierde din vivacitate și strălucire. Pentru a vă păstra noua culoare de păr bogată și strălucitoare pentru cât mai mult timp, folosiți des șampoane și balsamuri destinate părului vopsit.

Soluția permanentă de păr se folosește pentru a schimba textura părului, creând fie valuri, fie bucle. În mod tradițional, un stilist va înfășura părul în tije înainte de a aplica loțiunea de permanent pentru a fixa buclele. După ce lasă loțiunea să se așeze, stiliștii o clătesc, usucă părul cât mai mult posibil și folosesc un neutralizator pentru a opri procesul de permanentizare.

 

Deși mulți oameni folosesc vopsele de păr și soluții permanente, direcția publică de sănătate este conștientă de următoarele probleme care pot apărea în urma folosirii acestora datorită ingredientelor chimice pe care acestea le conțin:

1.    Leziuni oculare: Vopselele de păr și soluțiile permanente au provocat leziuni oculare, inclusiv orbire, atunci când au fost folosite în zona ochilor. Vopsirea sprâncenelor și a genelor, mai ales cu vopsele de păr pe bază de gudron de cărbune,  nu sunt indicate. Pentru a afla mai multe despre acest lucru puteți să faceți câteva cercetări pe Google.

2.    Reacții alergice: Soluția permanentă și unele vopsele de păr, în special cele cu gudron de cărbune pot provoca reacții alergice sau sensibilizare care pot duce la iritații ale pielii și la căderea părului. Oamenii pot dezvolta sensibilități în urma expunerii repetate. În plus, formula chimică a acestor  produse se poate schimba în timp. Așadar, este posibil să aveți o reacție chiar dacă v-ați vopsit părul în trecut cu aceeași vopsea de păr sau cu aceeași soluție permanent. De aceea, este important să respectați instrucțiunile și să faceți testul cutanat înainte de fiecare utilizare. Chiar dacă nu observați o reacție la testul cutanat, este posibil să aveți o reacție atunci când vă vopsiți părul.

Mare atenție la vopselele de păr care conțin un ingredient numit para - fenilediamina sau "PPD" pentru că această substanță stă la baza multor reacții alergice raportate. Unele persoane pot deveni alergice la PPD și în urma altor expuneri, chiar și în urma unor tratamente. Acest lucru se numește "sensibilizare încrucișată". Mai jos aveți câteva exemple:

-                     Expunerea la unele substanțe folosite la tatuajele temporare, numite uneori sub denumirea de "henna neagră"

-                     Anumiți coloranți pentru textile, paste pentru pixuri și chiar câțiva aditivi de culoare utilizați în alimente și în medicamente

-                     Cauciuc și alte produse din latex

-                     Procaină și benzocaină - anestezice locale utilizate de medici și dentiști

-                     Acid para-aminosalicilic (p-aminosalicilat de sodiu), un antibiotic utilizat pentru tratarea tuberculozei

-                     Acidul para-aminobenzoic (PABA) care este un compus natural utilizat în unele creme de protecție solară și în unele produse cosmetice.

 

vopsea de par