Spitalul Marie Curie beneficiaza de echipament medical performant, unic in Europa de Est



Sectia de terapie intensiva nou-nascuti a Spitalului Marie Curie va beneficia, incepand cu saptamana aceasta, de un echipament de screening auditiv nou-nascuti, aparat medical performant, unic in Europa de Est.

Echipamentul medical a putut fi achizitionat, in urma unui concert caritabil, sustinut de celebrul pianist irlandez Ronan O’Hora si organizat in Bucuresti de Genesis Collegiate, campus educational cu gradinita si scoala. Renumitul pianist a venit pentru prima data in Romania, fiind invitat de Genesis Collegiate, pentru a sustine activitatea sectiei de terapie intensiva neonatala a Spitalului Marie Curie si a domnului doctor Catalin Cirstoveanu, seful acestei sectii.

“In urma cu 14 ani, imi aduc aminte, pe cand eram rezident in spitalul Marie Curie, in clinca Prof. Iordachescu, se inaugurau primele echipamente pentru screeningul auditiv la nou-nascut. Aparatele, Algo 1, in numar de doua, erau un cadou al Universitatii din Louisville, SUA, aduse de profesorul Dan Stewart. Apoi, a urmat o perioada in Spitalul Giulesti, unde impreuna cu colegul meu Dr. Adrian Toma am continuat munca de pionierat in domeniul nou-nascutului.

Intre timp, Clinica ORL din MS Curie a facut deja primele implanturi cohleare in spitalul nostru, iar sectia de Terapie Intensiva Neonatala a ajuns sa trateze peste 200 pacienti anual, cu cele mai variate afectiuni. Multe dintre afectiunile pe care le tratam pot fi cauze favorizante pentru pierderea auzului: diverse sindroame, nivelele crescute ale bilirubinei, asfixia severa la nastere, hiperventilatia, prematuritatea, diverse infectii etc. La acestea, se adaugă 1-2 % dintre toti nou-nascutii, care pot avea surditate la nastere. Este cea mai frecventa afectiune la nastere.

Este foarte important sa descoperim acesti nou-nascuti pana la varsta de 6 luni si nu spre 2- 3 ani, cand este prea tarziu. Copiii nedescoperiti vor avea afectiuni ireversibile ale vorbirii, limbajului, diverse afectari cognitive etc. Intre timp, aparatele nu prea au mai functionat, nu mai sunt consumabile”, a declarat Dr. Catalin Cirstoveanu, sef sectie terapie intensiva neonatala, la Spitalul de Urgentă pentru Copii „M. S. Curie” din Bucuresti.

“Fundatia Genesis a facut un lucru extraordinar. A organizat un concert la Sala Radio, l-a adus pe Ronan O'Hora, un reputat pianist din Anglia si a strans 10.000 de euro. A fost extraordinar, imi amintesc bine. Banii nu au fost de ajuns. Asa ca domnul Bulent Bustani a venit cu inca 10.000 de euro in acest proiect!  Iata, asadar, un aparat excepţional: testeaza simultan ambele urechi, are o acuratete maxima, are practic un aparat de testare auz si un computer, care permite un management excelent al datelor. Natus ne-a dat un discount special, fiind primul aparat din acest fel in Europa de Est...

Va multumim si suntem recunoscatori. Fundatia Genesis nu e prima oara cand este alaturi de sectia noastra, a mai facut o donatie importanta sectiei, si nu numai..

Am auzit recent pe Guvernatorul tarii ca avem in Romania in jur de 40-50.000 de proiecte incepute, dar neterminate. Tara cu record de proiecte începute...Noi le si terminăm, si mai bine zis, le dam o continuitate. Deja am testat primul nou-nascut externat.... Era normal.”, a mentionat Dr. Catalin Cirstoveanu.

Echipamentul medical ALGO 5 – tehnologie AABR® detecteaza hipoacuzia (surditatea) si intervine precoce, astfel incat, atunci cand hipoacuzia este detectata inaintea varstei de 6 luni, copiii cu un status cognitiv normal au coefientul de limbaj in limitele normale ale dezvoltarii lor, iar integrarea sociala si emoţionala sunt imbunatatite semnificativ.

Acest echipament medical efectueaza un screening fiziologic complet al traiectului auditiv, de la ureche pană la trunchiul cerebral inclusiv. Este complet automat, simplu de utilizat si de catre personalul non-medical, furnizeaza automat rezultate obiective si de acuratete mare, bazate pe criteriul admis/ respins, nefiind necesara interpretarea rezultatelor. Avand rezultate dovedite clinic, acest echipament medical corespunde si chiar depaseste recomandarile si ghidurile clinice ale Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Genesis Collegiate se implica in sustinerea evenimentelor caritabile si promoveaza astfel de cauze, prin proiectele educaţionale si culturale pe care le dezvolta, si multumeste parintilor si elevilor, care au sustinut organizarea acestui concert”, a declarat Ioana Necula, presedinte fondator Genesis Collegiate.

Promovand educatia de excelenta, Genesis Collegiate si-a asumat misiunea de a descoperi, dezvolta si promova potenţialul fiecărui copil. Genesis Collegiate activeaza din anul 2000 si insumeaza două sedii amplasate intr-un campus prietenos, situat in zona Baneasa din Bucuresti si scolarizeaza aproximativ 200 de copii, pe grupe de varstă, 3 – 6 ani – prescolari si 7 -14 ani – scolari.  Scoala si gradinita care functioneaza in cadrul Genesis Collegiate sunt acreditate de Ministerul Educatiei.

Va invitam joi, 2 iunie 2011, ora 15.00, in Sala Festiva a Spitalului Clinic de Urgenta pentru copii Maria Sklodowska Curie (Bd. Constantin Brâncoveanu nr. 20, sector 4, Bucuresti), sa oferim impreuna acest aparat medical celor care au nevoie de el.
Va rugam sa confirmati participarea pana la data 1 iunie 2011, la urmatoarea adresa de e-mail: comunicare@genesis.ro

Va asteptam,
Genesis Collegiate, campus educational cu gradinita si scoala