Spectacol despre exodul sașilor din Transilvania, la Reduta

Spectacol despre exodul sașilor din Transilvania, la Reduta

Dispariții de Elise Wilk în regia lui Cristian Ban, o producție a Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, în turneu la Brașov

 

 

Joi 6 aprilie, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe prezintă spectacolul Dispariții de Elise Wilk în regia lui Cristian Ban. Reprezentația va avea loc la Centrul Cultural Reduta de la ora 19 și Dispariții, care a avut premiera în ianuarie 2022, vine la Brașov în cadrul proiectului Traumă/Memorie/Vindecare organizat de Centrul Cultural German Brașov și este prezentat cu sprijinul Forumului German Brașov și a Departamentul pentru Relații Interetnice. Intrarea este liberă.

„Dispariții” de Elise Wilk, distinsă în 2022 cu premiul pentru dramaturgie est-europeană Aurora din Polonia, povestește istoria unei familii de sași transilvăneni, din 1945 până în zilele noastre.
Kathi se vede nevoită să se căsătorească pentru a nu fi deportată în Siberia. La câteva decenii distanță, cu doar câteva săptămâni înaintea Revoluției din 1989, Martha vrea cu orice preț să plece în Germania, departe de teroarea dictaturii ceaușiste. Fiica ei Emma, în schimb, refuză să-și părăsească țara, deși cadourile primite din Germania o conving că viața poate fi mult mai frumoasă departe de locurile natale. Între aceste suflete feminine se desfășoară o panoramă amplă de speranțe și eșecuri, de sacrificii și iubiri neîmplinite.
În stilul său caracteristic, care combină armonios umorul cu notele serioase, regizorul Cristian Ban aduce în fața publicului cronica unei familii în ale cărei tragedii se reflectă, de fapt, un fragment din tumultuoasa istorie a României secolului trecut.

 

Dispariții
Text: Elise Wilk
Regie: Cristian Ban
Scenografie: Irina Chirilă
Animație: Ördög Gyárfás Ágota
Cu: Elena Popa, Sebastian Marina, Anca Pitaru, Mădălina Mușat, Costi Apostol, Iulian Trăistaru.
O producție a Teatrului Andrei Mureșanu, Sfântu Gheorghe, 2022

 

Cristian Ban

Regizorul Cristian Ban a  absolvit în 2008 Facultatea de Teatru şi Televiziune- secţia regie, în cadrul Universităţii “Babeș Bolyai” din Cluj Napoca. Câştigător al programului “Pocket” lansat de Teatrul Naţional Timişoara în 2007, a debutat că regizor în anul IV de studenţie cu spectacolul „Coca Blues” de Ioan Peter, spectacol selecţionat la Festivalul Naţional de Teatru, secţiunea debut. Până în prezent a montat mai multe spectacole în ţară la Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Odeon Bucureşti, Teatrul “Andrei Mureşanu” din Sf. Gheorghe, Teatrul Clasic ‘Ioan Slavici’ Arad, Teatrul Tineretului Piatră Neamţ, Teatrul Maria Filotii din Brăila, Teatrul Fani Tardini din Galați, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Municipal Baia Mare, Reactor de creație și experiment Cluj dar şi în Spania sau Ungaria. Este unul din membrii fondatori al spaţiului Reactor din Cluj Napoca. În 2017 câștigă premiul pentru cel mai bun regizor cu spectacolul ‘Orașul nostru’ la Festivalul de Teatru Scurt (FITO) Oradea și premiul special al juriului la Festivalul Comediei Românești. În 201  ‘Orașul nostru’, este nominalizat la premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol iar în 2021, spectacolul MaMe este nominalizat la premiul UNITER pentru cea mai bună regie.

 

Elise Wilk

Elise Wilk s-a numărat în 2008 printre câştigătorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru, „S-a întâmplat într-o joi”. De atunci, textele ei sunt montate în teatre din România şi din străinătate, fiind traduse până acum în 13 limbi.
A câștigat Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012-2013 (Pisica verde), Concursul Naţional de Dramaturgie organizat de Teatrul Național Timișoara (2015, Avioane de hârtie) și Concursul de dramaturgie-monodramă organizat de Teatrul George Bacovia din Bacău (2017, Crocodil).
O parte din textele ei au fost adaptate pentru radio. În 2017 și 2018, spectacolul cu piesa Exploziv, o producție a Teatrului Național Radiofonic, a fost marele câștigător la competiții de pe trei continente, obținând Marele Premiu Asia-Pacific Broadcasting Union 2017, Premiul Grand Prix Marulic 2018 și Medalia de Aur la New York Festivals 2018.
Revista Forbes Romania a numit-o printre tinerii trendsetteri ai anului 2014, iar Decât o Revistă printre cei 100 de oameni pentru România de mâine (2018).A participat în programe internaționale ca Forumul Tinerilor Autori Europeni din cadrul Bienalei de Teatru de la Wiesbaden, Germania (2014), Hot Ink la Teatrul Lark din New York (2015), Fabulamundi. Playwriting Europe (2013-2020) și GalataPerform Istanbul (2021). În 2019 primește distincția Personalitatea anului în diaspora germană din partea Internationale Medienhilfe. În anul 2021, textul Crocodil, tradus în italiană de Roberto Merlo, câștigă premiul internațional Carlo Annoni la Milano. În 2022, piesa Dispariții, în traducerea Joannei Kornas-Warwas, câștigă premiul pentru dramaturgie est-europeană AURORA în Polonia. În același an, Elise Wilk primește Premiul pentru dramaturgie contemporană din partea Teatrului Dramaturgilor Români. Este doctor în teatru și artele spectacolului (Universitatea de Arte din Târgu Mureș, 2020), cu o teză despre teatrul pentru publicul tânăr în România, iar din 2021 predă scrierea dramatică la aceeași universitate.

 

Teatrul Andrei Mureșanu

Înființat în 1987, Teatrul Andrei Mureşanu” a colaborat cu regizori, scenografi, actori, compozitori, coregrafi şi actori de cea mai bună calitate, formând în timp o echipă artistică şi tehnică de un înalt profesionalism. Succesele instituţiei se leagă, în principal, de spectacolele realizate aici de Radu Afrim (Alge, Trei surori, David’s Boutique, De mână, Lucia patinează, Mai intâi te naşti,), dar şi de alţi regizori, români sau străini (Elveţia, Rusia, Suedia), care au încercat întotdeauna să ajute tinerii creatori să-şi lanseze cariera de pe scena teatrului din Sfântu Gheorghe.