Situatii concrete cand ai nevoie de un specialist in drept civil

Indiferent de problemele pe care le ai si pentru care ai nevoie de un avocat, cel mai bine este sa apelezi la un specialist pe domeniul respectiv. In general, avocatii nu sunt obligati prin natura profesiei sa aleaga un singur tip de drept pe care sa se concentreze, fiind multi cei care aleg sa rezolve cazuri diverse, de la cele de natura comerciala la cele de natura civila sau penala.

Un avocat specializat intr-un anumit tip de drept te poate ajuta mult mai bine intr-o situatie specifica si dificil de solutionat. In ceea ce priveste dreptul civil, acesta se refera la sistemul juridic prin care se solutioneaza litiigiile intre persoane, in diferite arii de activitate. Totodata, dreptul civil se bazeaza pe un set de legi prin care sunt reglementate raporturile sociale si/sau patrimoniale intre persoane fizice si/sau juridice.

Vom discuta mai departe situatiile concrete in care te poate ajuta un avocat specializat in drept civil si cand este timpul sa apelezi la serviciile sale.

 Mostenire si succesiune

Exista numeroase cazuri in care impartirea mostenirii poate sa duca la diferite complicatii, in ceea ce priveste intelegerea intre partile implicate. Exista norme clare care reglementeaza modul in care se imparte mostenirea, intre diferite membrii ai familiei si alte cunostinte, in prezenta sau lipsa unui testament.

Un avocat drept civil te poate ajuta sa intelegi mai bine pozitia in care te afli si care iti sunt drepturile, dar si conditiile in ceea ce priveste mostenirea si cota parte din succesiune. Lucrurile se pot complica atunci cand vorbim de mai multi membrii ai familiei, care primesc parte din mostenire, dupa o ordine si clasificare prevazuta de lege.

 Contract de inchiriere

Inchirierea unei locuinte ar trebui sa se realizeze mereu pe baza unui contract de inchiriere, in care sunt prezentate clar obligatiile si drepturile chiriasului si ale proprietarului. Se mentioneaza diferite aspecte specifice ce tin de intretinerea locuintei, suma de bani platita lunar, data la care se incaseaza chiria si multe altele. Exista situatii in care proprietarul abuzeaza de drepturile prevazute in contract sau chiriasul nu respecta termenele impuse de plata si intretinere. In momentul in care una sau mai multe dintre aceste conditii sunt incalcate de una sau de catre ambele parti contractuale, un avocat bucuresti sau din orasul din care apartii, te poate ajuta sa solutionezi acest litigiu.

 Redactare contract

Un avocat drept civil te poate ajuta in tot ceaa ce inseamna redactarea si corectarea unui contract. In aceasta categorie pot sa intre contractele de inchiriere, de proprietate, de tranzactii comerciale de vanzare, precum si pre-contracte. Avocatul te va lamuri si te va directiona spre cele mai bune alegeri in interesul tau si al celorlalte parti implicate, in momentul in care se incheie un contract. Vei intelege mult mai clar conditiile, iti vei cunoaste drepturile si la ce sa te astepti atunci cand sunt incalcate diferite puncte din contract si ce poti face in acest sens.

 Revendicare drept de proprietate

“Proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la o alta persoana care il detine fara drept. El are, de asemenea, dreptul la despagubiri, daca este cazul. Dreptul la actiunea in revendicare este imprescriptibil, cu excepția cazurilor in care prin lege se dispune altfel.”, conform art. 563 din Codul Civil. Daca te afli in aceasta situatie si ai nevoie de reprezentare legala si de consiliere atunci cel mai bine apelezi la serviciile unui avocat specializat in drept civil. Te va ajuta sa demonstrezi dreptul pe care il ai in detinerea respectivei proprietati si sa stabilesti natura despagubirilor, in functie de circumstante.