Amenintarea cu divortul - o cale de reparare a relatiei?

         Lumea in care traim este una destul de nesigura in ciuda faptului ca evolueaza intr-un ritm destul de alert pe mai toate planurile. Acest lucru insa nu se aplica si atunci cand vorbim despre sentimente si relatii, acolo unde totul se desfasoara in mod natural. Nu mai reprezinta niciun fel de secret faptul ca lucrurile nu se indreapta intotdeauna in directia scontata, astfel ca partenerii se vad nevoiti ca in anumite situatii sa ia decizia de a se separa, in urma unor neintelegeri. Situatia insa se transforma intr-una complicata in momentul in care apare santajul din partea unuia dintre parteneri. De cele mai multe ori, santajul la care se recurge este amenintarea cu divortul. Chiar daca in numeroase cazuri aceasta "tactica" este folosita doar pentru a genera o oarecare temere pentru celelalt partener, uneori acest pas este realizat fara niciun regret, atunci cand unul dintre parteneri considera ca nu mai este nimic de salvat.

            Pentru a putea intelege mult mai bine intreaga situatie, am luat legatura cu avocatul Moga Serban, avocat de divorturi din Sibiu care ne-a oferit cateva detalii despre aceasta situatie destul de comuna:

            "Cand intri in instanta de la Sibiu si te apropii de salile de judecata, nu poate sa nu iti sara in ochi faptul ca listele cu procese, afisate la intrare, sunt impanzite de procese de divort. Acestea  constituie majoritatea proceselor care se judeca la instantele de la Sibiu. Avem contestatii impotriva executarilor silite, dosare penale, granituiri, insa tot al doilea sau al treilea proces este un divort, iar majoritatea cu scandal. Sotii, care odata, nu demult, fusesera o echipa de neclintit acum sunt adversari si ar zice parca orice de celalalt sot, doar doar vor ramane cu copilul. Ma trag de maneca robei atunci cand nu scot in evidenta in proces suficiente defecte ale celuilalt sot, iar atmosfera este intotdeauna incarcata"

            Este amenintarea cu divortul o cale eficace de reparare a unei relatii?

            Asa cum ne relateaza si reputatul avocat, aceasta tactica este din ce in ce mai comuna, incat amenintarea cu divortul aproape ca a devenit un cliseu. Daca in anumite situatii, teama de a nu pierde tot ceea ce s-a construit intr-o casnicie, reuseste sa ii convinga pe soti sa isi mai acorde o sansa, in alte circumstante aceasta amenintare nu face decat sa inrautateasca si mai mult situatia, astfel ca aceasta amenintare ajunge sa se materializeze. In contextul dat, este destul de dificil sa se poata face o apreciere exacta daca aceasta "tactica" functioneaza sau daca este una morala. In fond insa, exista alte cai prin care problemele unei relatii pot fi abordate, fara a fi necesar sa se recurga la  divort.

            Amenintarea cu divortul, o practica tot mai frecventa.

Amenintarea cu divortul ar putea parea o problema specifica doar secolului XXI, insa aceasta exista de foarte mult timp. Cu toate acestea acestea insa, in ultimul deceniu, asa cum ne relateaza si avocatul Moga Serban, se poate observa o crestere semnificativa a acestui fenomen. Aceasta "tactica" insa este de cele mai multe ori folosita doar pentru a intimida, in multe cazuri procesul fiind sistat in cele din urma la cererea celui care la intentat.

            "Chestiunea este ca de multe ori se intampla ceva in relatia sotilor si mi se cere sa opresc procesul de divort. Personal, ma bucur cand oamenii se impaca. Noi, avocatii, nu suntem un instrument al conflictului. Principala mea multumire este multumirea clientului, chiar daca, sau mai ales daca procesul se incheie prin impacare. Asa cum spuneam, acest fenomen este tot mai des intalnit. Multe femei vin doar ca sa il sperie pe sot si de multe ori, fie reusesc, fie le impiedica caracterul statornic al danselor sa continue, insa procesul se opreste. Imi place sa ma gandesc ca este vorba de prima varianta" a mai adaugat acesta.  

            

avocat divorturi Sibiu