Schimba-ti perspectiva la ZOOM OUT!

 

Zoom In a fost un succes care a depasit asteptarile noastre initiale. Cele 700 de persoane care au trecut pragul Clubului Creatorilor in acest weekend au creat o atmosfera prietenoasa, creativa si relaxata. Ne-am bucurat cu totii de workshopuri, discutii, jam-sessions, spectacole, recitaluri, dans si voie buna. O satisfactie deosebita ne-a oferit-o simbioza pe care am observat-o intre diversitatea de artisti si cea a publicului. Ne-am simtit extraordinar alaturi de ieseni si am simtit cum tot ceea ce a oferit pana acum festivalul a fost receptat de comunitate.   

 

 

Zoom Out ofera o perspectiva mai ampla asupra potentialului creativ al Iasului. In incaperile clubului The Rock, proiectele de fuziune devin scena vie si dinamica pe care va debuta principalul protagonist al festivalului: publicul. Instalatiile permanente, artistii internationali si atelierele completeaza cadrul neconventional. Petrecearea Zoomedelica vibreaza pana la rasarit de soare cu Dan Basu si DJ Jo.E & DJ Tzuc de la GrooveOn (Vineri, 15 Martie), DJ Ordoeuvre (Sambata, 16 Martie), Matmonjazz (Duminica, 17 Martie) si alti invitati surpriza.

 

Vice-campionul in DJ scratching, DJ Ordoeuvre, va impartasi din secretele lui sambata la ora 17:00 in cadrul unui atelier adresat deopotriva amatorilor, cat si celor mai experimentati. Apoi duminica la ora 13:00, renumitul graffiti artist din Spania, El Nino de las Pinturas, pune spray-ul pe ZOOM si va impartasi cu cei prezenti la atelierul sau arta picturii graffiti.

 

Sambata si duminica atmosfera va fi ritmata de ateliere deschise de percutie si capoeira.

 

Cei peste 70 de artisti implicati in 10 proiecte de fuziune creaza un spectacol unic destinat sa trezeasca toate simturile la o noua realitate, o noua perspectiva, un ZOOM OUT asupra existentei universale.

 

La fel ca in ZOOM IN, tot evenimentul este documentat de echipa de Making Of: Andrei A. Matei, Andrei Venghiac, Balasz Darvas, Radu Stefan Dumitriu, Rares C. Radulescu - studenti in anul II la Foto-Video si Procesare Computerizata a Imaginii, din cadrul Facultatii de Arte Plastice si Design “G. Enescu”.

 

Fara a dezvalui prea mult din spectacol, va impartasim conceptele de la care au pornit proiectele de fuziune:

 

 1. Bard Art (muzica medievala, teatru, costume)

Echipa de Teatru: Luiza Cupceac (Profesor), Tudor Guramulta, Alexandra Diaconita (Actori)

Echipa de Muzica: Alex Marinescu (Pian), Bogdan Boghean (Voce), Luiza Atodiresei (Vioara)

Conceptul: "The Bard" era un epitet al lui William Shakespeare. Sa ne bucuram de parfumul unui timp trecut, adus atat prin artele spiritului cat si prin cele ale corpului. Cu replici din MacBeth, cu sunetul dansului de razboi Tourdion si al jig-ului irlandez, de la intunecata balada The Well Bellow the Valley, culeasa de Planxty in anii 70, si pana la modernul Bard Song al trupei germane Blind Guardian, trecand prin folclorul finlandez si celtic (Korpiklaani), muzica se va impleti cu teatrul si costumele.

 

2. Eudaimonia (jazz, poezie, decoratiuni create la Zoom In: origami, miniaturi din ceramica)

Artisti: Andi Labontu (concept), Alex Marinescu, Andreea Ana-Maria Ursache, Alex Nechifor, Raluca Deleanu, Andrei Alecsandru Pantea, Magda Andras, Gheorghita Chirila

Concept: Eudaimonia - o stare de bine - este un proiect ce va face imbinari intre muzicalitate si lirism transpuse prin miscare. Auzul va fi mangaiat de sunetele jazz-ului si a ambiantei, amestecate cu poetismul cuvintelor. Si cum un singur simt nu merita dezmierdat singur, vederea va fi atinsa de miscari subtile ce vor lega restul elementelor pentru a crea sublimul.

 

4. Press Papier (teatru, proiectie video, sunet, jocuri de lumini, decor, decoratiuni & instalatii create la Zoom In - origami, dreamcatchers, caleidoscoape, oglinzi s.a.)

Artisti: Adrian Murariu, Marian Saizu, Alex Dascalita, Dora Lavinia Jacota, Eliza Drob, Iustin Surpanelu (actor), Bianca Basan (actrita), Alexandru Nechifor (clarinet)

Concept: Instalatia da forma gandurilor neexprimate - cele fantastice, in care ne pierdem si ajungem sa ne simtim confortabil. Vedem cum ar arata fizic piticul de pe creier, il privim in ochi si-l intrebam ce rost are el in viata noastra. Privim subconstientul nostru din diferite perspective: prin lumini si culori (reflectoare, caleidoscop), forme si nuante (decoratiuni), sunet si video (clarinet, videoproiectie) si informatie (carte si om). 

 

3. Imago (proiectie video, pictura live, muzica live)

Artisti: Ciprian Niculescu, Jorge Augusto Coan, Sorana Iftemi, Carmen Haisan, Beatrice Cozmolici, Cristi Bordeianu, Dan Grecu, Sorin Patrascanu

Concept: Proiectul relationeaza cu diferite filozofii estetice, in principal mimemis (Platon) si poesis (Aristotel). Aspectul catalizator al proiectului este implicarea audientei in fenomenul catarctic. Principiile filozofice urmarite sunt reintoarcerea la origini, intelegerea si reprezentarea imaginii. Aspectul mortii implicite, personajele statice si momentele de tacere sunt chei mentale pentru cei care vizioneaza.

 

5. The Magic Band (muzica live, pictura live, trucuri de magie)

Artisti: Sid Walters (chitara, voce), Cristi Bordeianu (chitara), Radu Ianovitchi (chitara bas), Mydas (neomagician), pictori: Carmen Ciobanu, Bogdan Tauciuc, Vasea Vintila, Cristina Buleu, Elena Ursu, Alexandra Floarea

Pregatiti-va pentru o calatorie magica! Lasandu-va urechile sa fie invaluite de armonia muzicii, ochii scaldati de tusele pensoanelor si simturile mangaiate de magie. Il stiti pe Vrajitorul din Oz? Asteptati sa-i vedeti pe Vrajitorii din Zoom!!

 

 

6. Society is Cocaine (body painting, proiectie video, teatru)

Artisti: Ioana Bodale (concept, body painting), Paula Cristina Sacaleanu (fotografie, body painting), Alexandra Cantemir (colaj text), Cosmina Rusu (actrita), Andreea Spataru (actrita), Alex C. Nutu, Bogdan Macoviciuc (sunet)

Concept: ART IS COCAINE  pentru ca e o solutie care creeaza dependenta.

Individul isi pierde individualitatea. Mediul in care traieste il modeleaza pana la pierderea identitatii. Limita dintre sine si ceea ce il inconjoara se estompeaza. Corpul devine parte integranta a spatiului, pielea imprumuta textura peretelui. Paradoxul omului contemporan: din dorinta de a se integra si a se proteja, se instraineaza de sine si de ceilalti.

 

7. Timeline (instalatie performance: arhitectura, visuals, teatru)

Artisti: Alexandru Dobinciuc (actor), Alexandra Acalfoae (actrita), Vasilica Blohat (regie), Stefan Radu Pintilie (arhitect), Andrei Cozlac (video)

Concept: Proiectul pune in discutie diverse moduri in care omul isi traduce existenta fizica intr-o lume digitala, si  procesul de transformare a emotiilor in ecuatii si tipare. Un baiat si o fata isi dezvolta o relatie intr-un mediu virtual, care are la baza proprietatile unei retele de socializare. Nu exista nici un limbaj vorbit, ci doar codare si decodare. Ei folosesc un monolit, care practic constituie serverul acestei lumi. Obiectul in sine devine spatiu de joc.

 

8. Vagabondaj (instalatie-performance: sculptura, teatru, proiectii video, dans)

Artisti: Dan Grecu (sculptura), Alexa Popa (teatru), Alex Iurascu (teatru) si Andrei-Grigore Sava (teatru)

Concept: Spectacolul are ca tema principala cautarea dar cautarea prin asteptare... Astfel, ragazul devine introspectie, o rampa spre cotloanele primitive si arhaice ale omului, sub actiunea devoratoare a non-actiunii, a solitudinii in doi si a pasivitatii rationalului. Vagabondajul capata de aceasta data, dimensiunile unui pelerinaj interior, spre o conditie primara.

 

9. The Mask (instalatie - performance: design, muzica, teatru, sculptura, desen)

Artisti: Klaus Gatu (concept), Tib Roibu (design), Sid Walters, Jorge A Coan, Andrei Sava, Ema Toma, Carmen Ciobanu

Concept: Proiectul Masca marcheaza trecerea individului prin maturitate, batranete si in final moartea. Astfel, va invitam sa va readuceti aminte de nastere, copilarie, adolescenta, maturitate, batranete si moarte, iar in final sa descoperim ca viata este prea scurta ca sa purtam masti, asa ca dati-va jos masca!

 

 

10. Undergrowth

Artisti: Sid Walters (chitara, voce), Virgil Horghidan (chitara electrica), Ani Tiganasu (dans, pictura)

Concept: O investigatie despre radacinile noastre: ceea ce ne hraneste, ne intareste si ce ne tine departe de esenta noastra. Cu cat ne adancim mai mult, cu atat crestem mai sus. Ritmurile nasc dans. Tonurile nasc culoare. Vibratiile nasc lumina.

 

INSTALATII PERMANENTE:

2. Do not through (sculptura)

Artisti: Dan Grecu, Sorin Patrascu, Andrei Petrariu, Carmen Ciobanu

Concept: o inghetare in timp si spatiu a unei actiuni-fantoma. Un automatism esuat care sfideaza timpul si spatiul in care se desfasoara. Imaginea consta intr-o imortalizare a unei actiuni nefiresti ce provoaca un impact vizual, creat de un accident, materializata printr-un tramvai rasturnat, in care calatorii, aproape depersonificati, atarna fara a fi surprinsi de intorsatura situatiei, ironizand parca gravitatia. E un zoom dinspre un timp si un spatiu necunoscute spre altele si mai necunoscute. Este, cu alte cuvinte, un „zoom through”.

 

1. Pure fusion (colaj: fotografie, desen, bijuterii hand made)

Artisti: Dana Morosanu, Andreea Nemtoiu

Concept: Pure Fusion este o "povestire in rama" in format grafic ce isi propune surprinderea unor trairi si expresii spontane intr-un mod cat mai original. In esenta, proiectul inglobeaza diferite tehnici de redare, urmarind fuziunea acestora, intr-un colaj armonios de impresii si idei.

 

2. Organic fire (fotografie, proiectie video, muzica)

Artist: Tib Roibu

Organic Fire este o instalatie video creata din mii de fotografii care surprind flacari in posturi organice, imbinate intr-un mod unic.

 

3. Purgatorium / Abraxas (video)

Artisti: Raluca Aldea, Alina Maria Nichifor

O fuziune intre doua proiecte bazate pe video-proiectie. Primul este un eseu vizual ce cauta aprofundarea legaturii dintre constiinta, corp si spirit constituind in crearea unui spatiu intim unde spectatorul va fi invitat sa participe. Cel de-al doilea este construit pe tema captivitatii in relatie cu cea a eliberarii, eliberare mentala ce este intr-o continua lupta cu cea fizica.

 

4. Fingerprint

Un proiect colectiv, creat in cele doua etape, In si Out, de catre cei care au raspuns indemnului “Pune degetul pe ZOOM” - organizatori, artisti implicati in proiecte si vizitatori. Cu totii suntem Zoomeri, cei care au creat acest festival.

Mai multe detalii despre artistii implicati si despre program le gasiti pe site: www.zoomfusionfest.com si pe Facebook: zoomfusionfest.

Parteneri:

The Rock Bar, Clubul Creatorilor, Cafeneaua Acaju

Lazy Design, Duk-Tech

grooveon.ro

Soundsdesign.com

Primaria Iasi, Centrul de informatii turistice Iasi

 

Sponsor principal : White Works, Felicia

 

Sponsori: Travis Tourism, Casa Auto dealer Hyundai, Pim Copy, Finis Gemological

 

Parteneri media:

inoras.ro, thebestintown.ro, CiTV, Iulius Mall, RadioIasi, altiasi.ro, belva.ro, blogiasi.net, vinlaiasi.ro,

 

Contact:

Ani Tiganasu - Presedinte SumArt

Sid Walters - Vicepresedinte SumArt

Telefon: 0754 77 19 52

Email: zoomfestival2012@gmail.com

Lili David - PR ZOOM art fusion festival

Telefon: 0743 94 10 36

Email: lilidavidis@gmail.com

 

Va invitam sa ne fiti alaturi in demersul nostru de a trezi la viata scena artistica ieseana!

 

festival iasi the rock international fuziune