Ridicarea autoturismelor, ilegala !



Ridicarea autoturismelor, ilegala !

 



            Numarul persoanelor care castiga in instanta plangerile contraventionale impotriva politiei rutiere a inceput sa creasca considerabil.

 

            Speta  de mai jos confirma din nou acest aspect - DGPMB – Brigada de Politie Rutiera  a fost obligata sa restituie si suma platita  de catre pentent pentru a putea sa isi ridice masina.

 

            Prin actiunea inregistrata la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal s-a solicitat atat anularea dispozitiei de ridicare emisa  de intimata DGPMB – Brigada de Politie Locala in mod nelegal, cat si obligarea intimatei la restituirea sumei achitate in urma ridicarii, transportarii si depozitarii autoturismului meu.

 

            Prin hotararea pronuntata la data de 06.09.2011, TRIBUNALUL BUCURESTI  a admis actiunea si a dispus a dispus anularea Dispozitiei de ridicare  intocmita de intimata ca nelegala. In plus, intimata Brigada de Politie Rutiera a fost obligata si la repararea prejudiciului creat intimatului prin ridicarea masinii acestuia.

 

            Prejudiciul cauzat a fost reprezentat de „taxa” de 677,32 lei , suma actualizata cu indicele de inflatie de la data platii si pana la data restituirii efective, pe care intimatul a fost obligat sa o achite catre S.C...... S.R.L. pentru recuperarea autovehiculului ridicat in baza unei dispozitii ilegale a politiei.

 

            Temeiul juridic in baza caruia Brigada de Politie Rutiera a fost obligata la despagubirea contestatorului pentru prejudiciul cauzat este reprezentat de art. 1349 C.Civ., conform caruia „Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara”.

 

            Mai mult de atat ridicarea si depozitarea autoturismelor stationate neregulamentar de catre firme private in nume propriu este ilegala, raportat la dispozitiile OUG 195/2002, iar aceste firme trebuie sa raspunda pentru toate prejudiciile cauzate. Actele normative adoptate de consiliile locale sunt nule , fiind adoptate cu depasirea atributiilor consiliilor locale. Si acesta este un motiv de nulitate si va poate recastiga banii pierduti pe ridicarea masinii. In ceea ce priveste legalitatea Dispozitiei de ridicare a autoturismului   ,discutiile se pot purta pe o sfera larga de accesorii, acestea se pot ataca cu usurinta pe diverse motive de legalitate si temeinicie. Spre exemplu, daca masina a fost parcata in asa fel incat nu deranja traficul sub nicio forma si totusi v-a fost ridicata, sansele de castig sunt foarte mari in instanta.

 

Avocatii nostri va recomanda urmatoarele -

 

            "Atunci cand masina dvs. a fost ridicata verificati in primul rand daca este vreun indicator de parcare/oprire/stationare interzisa si sub ce sanctiune. In caz contrar puteti cu succes sa va recuperati banii platiti pe amenda cat si pe ridicarea si depozitarea autoturismului dvs."

 

            Ridicarea masinilor este ilegala intrucat nu sunt indeplinite simultan cele doua conditii impuse de lege: - autoturismul este parcat neregulamentar si reprezinta un obstacol pentru circulatie.

           

            In Codul Rutier se prevede ca: politia rutiera poate dispune ridicarea si depozitarea in locuri special amenajare a vehiculelor sationate neregulamentar pe partea carosabila si care constituie un obstacol pentru circulatia publica. Ridicarea si depozitarea vehiculelor se realizeaza de catre administratiile publice locale  sau de catre administratorul drumului public dupa caz.  Contravaloarea ridicarii autoturismului se suporta de catre detinatorul acestuia. 

            Prin urmare ratiunea legii – care trebuie respectata de catre toate regulamentele adoptate de administratia publica locala in aplicarea acesteia este ca ridicarea sa reprezinte o masura exceptionala, luata in cazul autovehiculelor parcate intr-o asemenea maniera incat sa constituie un obstacol la circulatie.

 

 

Abuzurile in Romania trebuie sa inceteze. Cuculis si Asociatii sunt alaturi de dumneavoastra pentru a obtine repararea prejudiciului in cel mai scurt timp.

 

Biroul de avocatura CUCULIS SI ASOCIATII 

www.indrumari-juridice.eu

www.indrumarijuridice.wordpress.com

http://indrumarijuridice.forumest.ro

www.decalex.ro

Tel: 031.412.48.88

       0754.839.082

    

stop ridicarilor auto mi-a ridicat masina ridicarea masinii ilegala ridicare autoturism ridicare auto abuziva