Proiectul “Integrare pe piata muncii: sanse sporite pentru persoanele cu dizabilitati”

ONG

Persoanele cu dizabilitãți reprezintã 2,97% din populația României (martie 2009).  Conform unor estimãri cu privire la încadrarea lor în muncã, doar 3,04% sunt active pe piaþa muncii. De asemenea, Memorandumul Comun în Domeniul Incluziunii Sociale aratã cã “majoritatea persoanelor cu dizabilitãþi tind sã devinã dependente de strategii pasive de suport ºi sprijin, având ca efect creºterea rapidã a riscului de sãrãcie.”  Pe de altã parte, lipsa de informare în rândul companiilor cu privire la angajarea persoanelor cu dizabilitãþi, dar ºi insuficienþa demersurilor de integrare prin muncã a acestor persoane, conduc la perpetuarea prejudecãþilor ºi a situaþiilor de discriminare. Acest cadru general a conturat necesitatea proiectului.

Proiectul îºi propune înlesnirea accesului pe piaþa muncii pentru persoanele cu dizabilitãþi. Acestea sunt adesea percepute negativ de cãtre angajatori ºi au probleme privind integrarea sau reintegrarea pe piaþa muncii. De aceea au nevoie de sprijin complex ºi de condiþii adecvate de incluziune ºi asistenþã în ceea ce priveºte depãºirea problemelor lor curente. În cadrul proiectului vor fi dezvoltate ºi implementate mãsuri active care sã le permitã sã îºi dezvolte stima de sine, încredere în propria lor putere de a depãºi obstacolele psihologice ºi sociale.

 

Principalele direcþii de acþiune din cadrul proiectului sunt:

- Furnizarea de servicii sociale integrate persoanelor cu dizabilitãþi prin înfiinþarea de Centre de Incluziune Socialã.

- Facilitarea accesului pe piaþa muncii pentru persoanele cu dizabilitãþi.

- Includerea persoanelor din grupul þintã în programe de formare profesionalã.

- Campanie de informare pentru angajaþi ºi angajatori în ceea ce priveºte integrarea socialã a persoanelor cu dizabilitãþi.

- Implementarea de mãsuri de acompaniere în vederea identificãrii ºi menþinerii unui loc de muncã.

- Participarea la programe de formare pentru dezvoltarea competenþelor ºi calificãrilor de bazã pentru persoanele cu dizabilitãþi.

 

 

Despre parteneri:

 

Asociaþia COLFASA – este o organizaþie nonprofit, parte integrantã a  Grupului COLFASA, care de mai bine de 10 ani elaboreazã ºi gestioneazã proiecte finanþate de Uniunea Europeanã. Asociaþia COLFASA este specializatã în consultanþã în domeniul politicilor comunitare, pe care îºi propune sã le promoveze în România.

Asociaþia CUORE – este o organizaþie neguvernamentalã, înfiinþatã în anul 1997. Scopul Asociaþiei CUORE este promovarea solidaritãþii sociale ºi a unor activitãþi umanitare precum: sprijinirea familiilor cu mai mulþi copii, lipsite de mijloace de subzistenþã, oferirea de servicii de îngrijire pentru copii ºi persoane cu deficienþe fizice ºi mentale, organizarea de cursuri de formare profesionalã, asigurarea de servicii de asistenþã socialã ºi socio-sanitarã.

A.Vo.G. – este o asociaþie neguvernamentalã din Italia, înfiinþatã în anul 1995. A.Vo.G. are o experienþã semnificativã în elaborarea, implementarea ºi gestionarea proiectelor cu finanþare nerambursabilã, având numeroase proiecte finalizate finanþate din FSE în Italia, Regiunea Campania.

integrare sociala persoane cu dizabilitati egalitate de sanse piata muncii